Forsvarere reagerer på politiets håndtering av NRK-serien

1 month ago 22



Tiltalen mot Gjert Ingebrigtsen:

Forsvarerne til Gjert Ingebrigtsen mener at NRK-serien «Team Ingebrigtsen» kan bli et viktig bevis i rettssaken. De reagerer på politiets opptreden.

20240613_Front
ET TEAM: Her er «Team Ingebrigtsen» avbildet i Sveits i 2020. Fra venstre: Henrik Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen, Gjert Ingebrigtsen og Jakob Asserson Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 24.08.2024 20:44 Sist oppdatert 12 minutter siden

I fem sesonger, fra 2016 til 2021, fikk NRKs seere et unikt innblikk i familien Ingebrigtsens hverdagsliv og deres vei til verdenstoppen i friidrett. 

Samtidig mener påtalemyndigheten å kunne bevise at Gjert Ingebrigtsen (58) var voldelig mot et av barna sine mellom 2018 og 2022.

Det er tatt ut tiltale, men rettssaken er ikke berammet fordi det fortsatt er uavklart om et av de andre barna, Jakob Asserson Ingebrigtsen (23), også kommer til å få status som fornærmet i saken. 

Gjert Ingebrigtsen har hele tiden nektet straffskyld i saken.

Vil vise TV-serien

Hvilke beviser som skal legges frem i retten, er ikke bestemt ennå, men forsvarerne til Gjert Ingebrigtsen er ikke i tvil: De mener at NRK-serien er relevant. 

– Det som fremkommer der, gir et unikt innblikk i sanntid fra den aktuelle perioden i familiens liv. Dette gjør denne saken ganske unik da de færreste familier over tid er fulgt av TV-kameraer som dokumenterer nær sagt alt som skjer, sier forsvarer Heidi Reisvang. 

 Magnus Nøkland / TV 2
FORSVARERE: John Christian Elden og Heidi Reisvang jobber for at Gjert Ingebrigtsen skal frifinnes. Foto: Magnus Nøkland / TV 2

Både hun og kollega John Christian Elden har flere ganger bedt politiet om å innhente opptakene fra TV-serien, men ifølge dem er ikke dette gjort. 

– Man skulle tro at dette var viktige bevis i denne saken når politiet plikter å etterforske både det som taler for og mot vår klient, sier Reisvang.

Dette sier Jakob Ingebrigtsen at faren har gjort mot ham

Politiet: – Har vært i kontakt

Ifølge forsvareren har politiet argumentert med at verken serien eller de øvrige opptakene som ikke er vist å lufta, viser vold, trusler eller mishandling. 

– Vi mener at serien viser et annet bilde enn hva de fornærmede har forklart seg om til politiet, sier Reisvang. 

Hun sier at de «stusser over» at politiet ikke har etterkommet oppfordringene deres om å hente inn serien som bevis i saken. 

Politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Vest politidistrikt skriver i en epost til TV 2 at de har vært i kontakt med produksjonsselskapet bak serien. 

«Informasjon fra dem tilsier at det ikke har vært filmet episoder vedrørende mishandling, vold, trusler eller lignende, verken i råmateriale eller i det publiserte materialet. Det har heller ikke fremkommet opplysninger om slike observasjoner fra produksjonsteamet», skriver Braut Våge. 

 Kristian Myhre / TV 2
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Øst politidistrikt. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Videre sier hun at advokat Reisvang i mars i år ble orientert om at det ikke anses formålstjenlig å innhente materialet til straffesaken:

«Det ble samtidig opplyst om at dersom forsvarer hadde konkrete episoder, sekvenser eller tidspunkt i materialet som likevel ønskes tatt inn i saken, ville vi etterkomme det. Politiet har ikke fått tilbakemelding om dette.»

– Vi har ønsket alt inn, og det har jeg gitt beskjed om flere ganger. Det ble sist bedt om at «Team Ingebrigtsen» ble lagt inn i saksdokumentene på epost 12. juli 2024, sier Reisvang.

Snart ferdig etterforsket 

Det var i april at påtalemyndigheten tok ut tiltale mot Gjert Ingebrigtsen. Han er anklaget for vold i nære relasjoner mot et av barna sine. 

Da tiltalen ble tatt ut, valgte politiet samtidig å henlegge sakene mot resten av barna hans. Politiet hadde selv levert anmeldelsene på vegne av alle de sju barna etter å ha hørt deres forklaringer.

Fire av barna klaget henleggelsene inn til statsadvokaten, som tidligere i sommer besluttet at tre av dem opprettholdes, mens de ber om ny etterforskning i den fjerde saken, der Jakob Asserson Ingebrigtsen er fornærmet. 

Den nybakte OL-vinneren har selv forklart seg om flere voldsepisoder utført av faren.

Det er ventet at etterforskningen av saken avsluttes om kort tid, og det blir da opp til statsadvokaten om Gjert Ingebrigtsen også skal tiltaltes for vold mot Jakob Asserson Ingebrigtsen. 

Read Entire Article