Saken oppsummert
- Ifølge Sigurd Clementz fra forsikringsselskapet If, er det viktig å huske på å stenge vanntilførselen til utekraner for å unngå frostskader.
- Forsikringsbransjen rapporterte om skader for over 1,3 milliarder kroner fra frost sist vinter, ifølge tall fra Finans Norge.
- Mange er ikke klar over at forsikringsselskapene krever at vanntilførselen skrus av når man forlater hytta for en lengre periode.
- Rørleggermester Jan Urdal anbefaler å stenge av vannet der det er fare for frost og å holde varmen på i utsatte rom som bad og kjøkken.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Det er oktober, og selv om vinteren ikke er her riktig enda, kryper gradestokken stadig nedover.
Skal vi tro forsikringsselskapene, kan tiden som kommer nå potensielt være avgjørende for lommeboken din.
Tiden er inne
Ifølge pressesjef i forsikringsselskapet If, Sigurd Clementz, er det ett ord du bør huske: vannkrana.
– Nå er tiden inne for å stenge vanntilførselen for utekrana hjemme. Ellers kan det danne seg en ispropp inni røret, og du risikerer ufrivillig svømmebasseng i kjelleren.
Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen fikk inn 11.820 skadesaker fra boliger, hytter og bedrifter som skyldes frost forrige vinter.
Skadene utgjør ødeleggelser på over 1,3 milliarder kroner.
– Det er mange som ikke er klar over at forsikringsselskapene har sikkerhetsforskrifter som sier at når du er borte fra hytta over en gitt periode, et visst antall dager, så skal du skru igjen vanntilførselen, forteller Clementz.
Det er nemlig ikke bare hjemme du burde stenge kranen. Mange risikerer også at det samme kan skje på hytta.
– En litt snodig ting med frostskader, er at forsikringsselskapene får innmeldt frostskader både i juni og juli. Det tyder på at en del er sjelden på hytta si, og først oppdager vann- og frostskadene på sommeren.
Problemet med at man ikke skrur av vannet i perioder med frost, er at rør kan sprekke, og når det blir mildere, kan vannet fosse ut av strukkede rør og deretter fryse på igjen når det kommer nye kuldegrader.
– Du risikerer å få ishockeybane på hyttegulvet ditt, advarer Clementz.
– Som en kokt pølse
Rørleggermester Jan Urdal forteller at de aller fleste husker å stenge av utekranen, men at det alltid er noen som har glemt det.
– Noen har rutine for å skru den av, men om frosten kommer tidlig, blir man tatt litt på senga, sier Urdal til TV 2.
Han forklarer at rørene eller armaturen kan ryke dersom vann i rørene fryser. Så lenge vannet er frosset, merker man sjeldent skaden, men den blir først veldig synlig når isen smelter.
– Når det blir mildere, er det stor fare for at det fosser ut et eller annet sted. Det er som en kokt pølse. Den sprekker ofte ganske greit når den først gjør det.
Rørleggermesteren anbefaler å stenge av vannet der det er fare for frost. Dessuten oppfordrer han til å ha på varmen på for eksempel bad og kjøkken.
Andre ting du burde gjøre
Clementz opplyser om at du har en plikt etter forsikringsavtaleloven og forsikringsavtalen din å gjøre det du kan for å unngå skader.
– Dersom du har opptrådt grovt uaktsomt og denne grove uaktsomheten har noe med skaden å gjøre, risikerer du å måtte ta en større eller mindre del av regningen selv.
Dette mener Clementz bør gjøres i helgen:
- - Pass på at vann føres godt bort fra huset og har et sted å renne ut.
- - Sjekk at ingenting tetter igjen rister som er knyttet til dreneringen på tomta. Kommunen klarer ikke følge med på alle ristene.
- - Rens takrenner og taknedløp for løv og jord.
- - Rydd i garasjen din og rydd i bilen. Mus flytter inn i biler, bobiler og campingvogner. Støvsuge bilen og hold den rein.
Han forklarer at det finnes løsninger for frostfrie kraner, men det lureste er å stenge vanntilførselen helt.
– Det kan bli så kaldt inni veggen at rørene fryser. Å oppleve at vannet fosser inn i kjelleren midtvinters, er en opplevelse jeg ikke unner noen.
Det er ikke bare minusgradene du burde se opp for. Før vinteren kommer er det også smart å ta noen forholdsregler når det kommer til gnagere som mus.
– Mus trenger ikke veldig store åpninger for å komme inn i hytter og hus. Pass på å tette alle hull og tenk kreativt, sier Clementz.