Derfor «smiler» delfinene

3 hours ago 4



Ny studie viser at delfiner bruker et uttrykk som ligner et smil når de leker med hverandre. Forskere mener de kanskje vet hvorfor.

A visitor takes picture of an Indo-pacific bottlenose dolphin at the S.E.A. Aquarium at Resorts World Sentosa in Singapore on September 3, 2018. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP) Foto: ROSLAN RAHMAN
A visitor takes picture of an Indo-pacific bottlenose dolphin at the S.E.A. Aquarium at Resorts World Sentosa in Singapore on September 3, 2018. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP) Foto: ROSLAN RAHMAN

Publisert 09.10.2024 03:14

Det er ikke uten grunn at mange anser delfinen som det mest intelligente havpattedyret.

En ny studie kaster lys over delfiners oppførsel under lek, melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Forskere fra Italia og Frankrike har observert 22 delfiner i to ulike dyreparker, og har oppdaget at de ofte åpner munnen i et utrykk som ligner et smil når de leker sammen.

Smilte tilbake

Studien, som er publisert i tidsskriftet iScience, viser at delfinene nesten alltid «smilte» når de var i synsfeltet til sin lekekamerat. I en tredjedel av tilfellene «smilte» lekekameraten tilbake.

 Eric Gaillard / Reuters
Dette blide utrykket kan være med på å forhindre dårlig stemning blant delfinene. Foto: Eric Gaillard / Reuters

Forskerne tror dette kan være en måte for delfinene å kommunisere på og forhindre at leken utvikler seg til en reell konflikt på grunn av misforståelser.

Heather Hill, professor i psykologi ved St. Mary's University i San Antonio, Texas, advarer imidlertid mot å trekke for raske konklusjoner. 

– Jeg tror at delfinene bruker det åpne munnutrykket i lekesituasjoner, og det virker rimelig at det er en form for kommunikasjon. Jeg er ikke helt komfortabel med å kalle det et smil, for de bruker utrykket i mange ulike kontekster, sier hun til CNN.

Studien viste at 92% av tilfellene der delfiner brukte det åpne munn-uttrykket skjedde når de lekte med hverandre, snarere enn med mennesker eller alene. 

Forskerne observerte derimot ikke «smilet» under aggressive interaksjoner eller mer avslappende aktiviteter.

 Nick Ut / AP / NTB
Delfiner leker seg i Stillehavet utenfor California. Foto: Nick Ut / AP / NTB

Intrikate stemmer

Livio Favaro, zoolog ved Universitetet i Torino og korresponderende forfatter av studien, understreker betydningen av delfiners vokale kommunikasjon under lek. 

– Delfiner har utviklet et av de mest intrikate vokalsystemene i dyreriket, men lyd også kan eksponere dem for rovdyr, forteller Favaro.

Ifølge Hill er det neste steget å observere delfiner som ikke lever i fangenskap.

– Smilingen forekommer kanskje sjeldnere i naturen, hvor de må bruke mer tid på å lete etter mat og beskytte seg fra rovdyr, sier hun.

Journalisten har skrevet denne saken med hjelp av kunstig intelligens og den er kvalitetssikret av TV 2s journalister. Mer informasjon om dette finner du her: 

https://hjelp.tv2.no/info/artikkel/slik-jobber-vi-med-ki-i-tv-2 

Read Entire Article