Første tale siden drapet: – Vi vil vinne

1 week ago 9



Hizbollah holdt sin første tale siden drapet på lederen Hassan Nasrallah. De lover seier mot Israel.

 AFP / NTB
Lederen for Hizbollah, Hassan Nasrallah, ble drept i et israelsk angrep mot Beirut fredag. Foto: AFP / NTB

Publisert 30.09.2024 12:35

Mandag holdt Hizbollah sin første tale etter at bevegelsens leder Hassan Nasrallah ble drept. 

Talen ble sendt på Hizbollahs TV-stasjon Al-Manar, og på talerstolen stod nestleder Naim Qassem. 

– Vi vil vinne, akkurat som vi vant i vår konfrontasjon med Israel i 2006, sier Qassem. 

I talen poengterte nestlederen en rekke ganger at de er forberedt på alt, og at Israels drap på ledere og høytstående personer i bevegelsen ikke går utover deres evne til å svare. 

 RAMZI HAIDAR / AFP / NTB
TALE: Naim Qassem holdt mandag formiddag den første talen etter at lederen for partiet ble drept av Israel. Foto: RAMZI HAIDAR / AFP / NTB

Nestlederen påpekte at de er klare til å stå imot en bakkeinvasjon fra Israel, dersom de israelske styrkene inntar Libanon. 

– Vi vil fortsette å konfrontere den israelske fienden til støtte for Gaza og Palestina, til forsvar av Libanon og dets folk, og som svar på attentater og drap på sivile, sa Qassem i talen. 

Ny leder kommer på plass

Libanons hovedstad Beirut ble angrepet av Israel fredag kveld. Angrepet skal være det største siden konflikten startet og rettet mot Hizbollahs leder. Lørdag kom meldingen om at Nasrallah var drept i angrepet. 

 Hassan Ammar / AP / NTB
DREPT: Lederen for Hizbollah, Hassan Nasrallah, ble bekreftet drept lørdag. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

Gruppens nestleder sier militsen følger opp de alternative planene som Nasrallah hadde lagt fram for dem, og at Hizbollahs operasjoner har fortsatt i samme tempo siden Nasrallahs død. 

– Vi vil velge en ny leder så raskt som mulig, i henhold til de mekanismene vi har på plass. 

Det er ikke klart hvem som kommer til å overta lederstillingen i Hizbollah, men mange peker på Naim Qassem og Nasrallahs fetter, Hashem Saifeddine. 

Libanons regjering vil svare

Libanons regjering sier de er klar til å sende soldater til området sør for Litani-elven, et område som er kontrollert av Hizbollah. 

Uttalelsen kommer fra landets fungerende statsminister Najib Mikati. 

Han gjør det klart at regjeringshæren kommer til å forsvare libanesisk territorium sammen med Hizbollah dersom Israel velger å gå inn med bakkestyrker. 

 Francois Mori
STATSMINISTER: Najib Mikati har vært Libanons fungerende statsminister siden 2021. Foto: Francois Mori

Mikati sier samtidig at regjeringen er klar til å gå med på en våpenhvile med umiddelbar virkning. Han lover også at Libanons nasjonalforsamling kommer til å velge en president straks våpenhvilen er på plass.

De ulike fraksjonene i Libanons nasjonalforsamling har ikke vært i stand til å bli enig om en ny president etter at Michel Aoun gikk av 31. oktober 2022 i forbindelse med at mandatet hans var over.

I nasjonalforsamlingen sitter det folkevalgte fra både sunnimuslimske, sjiamuslimske og kristne partier, men de har hatt store problemer med å samarbeide, noe som har ført til politisk handlingslammelse.

Read Entire Article