Forskning: Dette kan endre barnas oppvekst

1 month ago 31



Barneoppdragelse:

Grepet, som er positivt omtalt av forskere og «Familiekoden»-psykologen, kan endre barnas oppvekst og deres forhold til foreldrene.

 Mathias Kleiveland / TV 2
FAMILIEKODEN: Tidligere i år var Reidar Hjermann å se som psykolog i TV 2-programmet «Familiekoden», der han ga råd om oppdragelse. Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Publisert 26.08.2024 06:43

Latter skal jo være en god medisin, så det er bare å huske å pakke det med i verktøykassa merket «Oppdragelse».

I en pilotstudie gjort ved Penn State College i USA har forskere funnet ut, eller snarere fått bekreftet, at å innlemme humor i oppdragelsen kan være nøkkelen til mange gode opplevelser – og få flere fordeler senere også. 

Barn av foreldre som bruker humor, har selv sagt at de har hatt en fin oppvekst, og at forholdet til deres foreldre er gode. Disse hadde flere fine ting å si om sin egen oppvekst og forhold til foreldrene, enn de foreldrene som ikke hadde brukt humor. 

Personene som ble intervjuet i studien var mellom 18 og 45, der mer enn halvparten sa de ble oppdratt av foreldre som brukte humor, og 71,8% var enige om at humor kan være et effektivt verktøy  oppdragelsen. 

Reidar Hjermann, som er psykologspesialist ved en barne-og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) , tidligere barneombud og ekspert i «Familiekoden», synes det er gøy at man har kartlagt humor i oppdragelse i en vitenskapelig studie. 

– Selvironi er gullstandarden

– Man vet jo at humor kan hjelpe oss med å komme oss gjennom vanskelige situasjoner i livet, forteller psykologspesialisten. 

Hvis man har innlemmet humor i oppdragelsen, får man bedre forhold med barna. 

 Frank May / NTB
LATTER: Fra man er ung er humor viktig. For eksempel er dette bildet morsomt. Fire par føtter på rad og rekke. Foto: Frank May / NTB

– Når man ler sammen så er det god stemning, og man lager emosjonelle forbindelser.

Har man humor, har man lært mye sosial kompetanse. Dette er viktig for vår egen psyke og hvordan vi møter andre, sier Hjermann. 

– Selvironi er for eksempel viktig! Det er rett og slett gullstandarden innen psykisk helse. Man utvikler ydmykhet, som er viktig. 

– Humor kan være skadelig

Selv om det er viktig å ha humor, mener psykologspesialisten man også bør være varsom; 

– Vi vet at visse typer humor kan være skadelig. 

Han sikter til humor på bekostning av andre. 

– Hvis man har vitser som har rasistisk undertone, eller snakker ned andres utseende, eller annen rett og slett slem humor, kan man undergrave tilliten i forholdet mellom foreldre og barn. 

Han advarer sterkt mot å le av, i stedet for med, barna. 

Men hvis man greier å gi barna en god oppvekst der man bruker humor i situasjoner der man kommer sterkere ut av det, sier Hjermann at det vil hjelpe dere hele livet. 

Galgenhumoren er viktig

– I løpet av livet vil man nok oppleve kriser, kanskje noen i familien blir alvorlig syke. Da kan det gjøre tilværelsen litt lettere hvis man greier å ha litt galgenhumor rundt det. 

Hjermann mener det handler om å utvikle en fingerspissfølelse på hva og når man kan tulle med ting. 

– Denne følelsen utvikles kun hvis man vokser opp med humor rundt seg. 

Han trekker også humoren i oppveksten til et større bilde: 

 Frank May / NTB
HAHAHAHA: Det er viktig med god humor i forholdet, slik at du ikke blir en singel surpomp uten barn. Foto: Frank May / NTB

– Når vi skal velge en partner, er det viktig for mange med humor. Og det kan være at vi har blitt morsommere med årene, fordi vi velger morsomme partnere, mens surpompene forblir barnløse. 

Språket har mye å si

For å forstå humoren som skjer, må man også ha en viss forståelse av ulike betydninger av språket. 

En setning kan gjerne ha flere forskjellige betydninger og for at den skal bli tolket som morsom, må man først forstå den første meningen med setningen. 

Et eksempel på en setning som er ganske normal, men som kan tolkes med glimt i øyet kan være. 

«Jeg ble ansatt som rørlegger, men nå føler jeg at jeg drukner i arbeid.»

(Skjønte du den?;) )

 Hvor mye humoren tror du denne anda bruker i oppdragelsen av hennes søte andunge? Foto: Terje Pedersen / NTB
EN SØT ANDUNGE: Hvor mye humoren tror du denne anda bruker i oppdragelsen av hennes søte andunge? Foto: Terje Pedersen / NTB

Fra spøk til alvor, mener Hjermann at når man greier å få flere betydninger ut av samme setning vil man også forstå ting bedre. 

– For eksempel dersom en foreleser er litt gøyal når de har en forelesning, vil man huske det de tullet med, og kanskje også lære noe av det. Humor gjør at vi blir mer oppmerksomme! 

Med andre ord: Humoren er viktig for at vi skal lære og bli sosialt kompetente mennesker. Det bedrer også våre relasjoner med andre, både venner, søsken, foreldre og kolleger. 

Read Entire Article