Forskere: – Vi kan ha tatt helt feil

1 month ago 40



Forskere kommer med oppsiktsvekkende nyheter om «den røde planeten».

 AFP / ISRO / NTB
RØD: Mars er kjent som den røde planeten. Foto: AFP / ISRO / NTB

Publisert 26.02.2025 22:11

Mars er kjent for sin rustrøde farge, og forskning som pågår både på og rundt planeten gjør at vi jordboere får stadig mer kunnskap. Nå kan ny forskning fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) forandre vår oppfatning av planeten.

– Mars er fortsatt Den røde planet. Men vår forståelse av hvorfor Mars er rød har endret seg, sier Adomas Valantinas, hovedforfatteren bak studien til The Independent.

Nytt funn om vann

Det røde støvet på Mars er mest rust, som dannes på en lignende måte som på jorden. Jernoksidet har blitt brutt ned og spredt rundt på planeten med støvstormer i millioner av år. Men hva den kjemiske sammensetningen av jernoksidet er laget av, har vært diskutert i fagmiljøer de siste årene.

Tidligere forsøk har ikke vist at det kjemiske stoffet inneholder vann, men slik er det ikke med den nye studien.

 Morten Holm/NTB
INTERESSANT: Astrofysiker Eirik Newth mener det mest interessante ved studien er hvorvidt mineralet som lager rødfargen på Mars inneholder vann eller ikke. Foto: Morten Holm/NTB

– Om dette vil forandre vårt syn på Mars sin geologiske historie gjenstår å se. Men det det viser er at Mars-forskning er et levende felt, det skjer ting hele tiden. Om det er riktig eller ikke må Mars-spesialistene avgjøre etter hvert, sier astrofysiker Eirik Newth.

Kan være mer vann enn vi trodde

Ved å bruke nye teknikker og data fra romfartøyer som går i bane rundt Mars og på overflaten, var forskerne bak studien i stand til å gjenskape Mars-støv. Ved å studere dette støvet fant ut at den røde fargen på Mars passer bedre med jernoksider som inneholder vann. Dette mineralet kalles ferrihydritt.

Eirik Newth mener det interessante her er hvorvidt mineralet som gir rødfargen på Mars inneholder vann eller ikke.

 JPL Caltech/NASA)
UTFORSKER MARS: NASAs Mars roboten Curiosity er utstyrt med blant annet steinskjærende laser for å lete etter liv på planeten. (Foto: JPL Caltech/NASA) Foto: JPL-Caltech

– Forskerne bak denne studien mener det. Det som det eventuelt kan bety, er at det kan være mer vann på Mars enn vi har trodd, lagret i mineraler på planeten.

– Trenger ferske prøver 

Vannet på Mars er i frossen form. Det er vann både ved polene, og i bakken på store deler av planeten. Dersom det viser seg at mineralet som farger Mars rød inneholder vann, gir det en ny forståelse av hvordan planeten er bygd opp. 

Men Newth minner om at man ennå ikke har gjort forsøk på mineraler som faktisk er hentet fra Mars.

 NASA
VANN: Ny forskning antyder at Mars kan inneholde mer vann enn tidligere antatt. Foto: NASA

– Dette er et resultat av et forsøk som er gjort på jorda. Det man trenger er ferske prøver fra planeten. Da vil man få det endelige resultatet. Den endelige bekreftelsen får man ikke før man tester disse mineralene. Så dette er nok et argument for å hente prøvene som er hentet opp av bakken fra Mars, sier astrofysikeren.

Det vil imidlertid ta noen år før vi kan få hentet prøver fra Mars ned til jorden.

– Det vil tidligst skje en gang på 2030-tallet. Det finnes ikke penger til å hente det tidligere. NASA har ikke de 120 milliarder kronene dette vil koste, som var det opprinnelige forslaget. De har nå fått beskjed om at beløpet må halveres – minst, sier Newth.

Read Entire Article