Forbudt i flere byer – men fritt fram i Oslo

1 day ago 3



Saken oppsummert

I flere storbyer som London, Madrid og Barcelona er det innført forbud mot elektriske sparkesykler på offentlig transport på grunn av brannfare fra litiumbatterier. Stockholm har også innført et totalforbud på T-banen siden november i fjor.

I Oslo er det derimot ingen slike restriksjoner, noe som bekymrer Brannvernforeningen. De mener at Norge ikke har råd til å vente på en ulykke før tiltak blir iverksatt.

Oslo Sporveier har vurdert risikoen, men har foreløpig valgt å ikke innføre et forbud. De overvåker situasjonen nøye, men har ikke funnet det nødvendig med nye tiltak ennå.

Flere reisende i Oslo, som Eli Vinjar Eid og Kjell Paulsrud, ønsker et forbud mot elsparkesykler på T-banen. De mener at brannfaren og hindringen de utgjør for andre reisende er grunn nok til å innføre restriksjoner.


Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

I London, Madrid og Barcelona har det lenge vært forbudt med alle typer elektriske sparkesykler på offentlig transport, fordi store litiumbatterier utgjør en svært stor brannfare.

I november i fjor innførte også i Stockholm totalforbud på T-banen. 

Alle disse byene har innført forbud etter stygge hendelser med branner i elsparkesykler på kollektivtransport.

 Vestfold Interkommunale Brannvesen
EKSPLOSIVT: Brann i litiumbatteri er mye mer eksplosjonsartet og uforutsigbar enn andre branner og er vanskeligere å slukke. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Men i Oslo er det ingen restriksjoner.

Det bekymrer Brannvernforeningen. 

– Vi har ikke råd til å vente på at det også skal skje noe i Norge. 

Det sier konstituert administrerende direktør Monica Varan i Brannvernforeningen. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
BEKYMRET: Monica Varan i Brannvernforeningen håper at man innfører restriksjoner i Norge, før det skjer en stygg ulykke. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

Selvantenner 

Grunnen til at Brannvernforeningen er bekymret, er at det nå finnes over 500.000 private elsparkesykler i norske hjem. 

Faren for brann er større med privateide elsparkesykler enn utleiesykler, da utleie-elsparkesyklene blir oftere vedlikeholdt enn de private.  

Når elsparkesykler utsettes for hard bruk og røff behandling, øker sannsynligheten for at de begynner å brenne. 

– Store litiumbatterier inneholder mye energi. Vi vet at elsparkesykler ofte får hard medfart. Og når de blir skadet og utsatt for fukt, som regn, kan de selvantenne – selv om de ikke står til lading, sier Varan. 

Eksplosiv økning 

Vi omgir oss med stadig flere litiumbatteri i hverdagen. 

Disse oppladbare batteriene finnes i alt fra mobiltelefoner, leker, elsparkesykler til datamaskiner og elektriske verktøy.

 Kripos
SMELTET: Denne ladbare støvsugeren er ugjenkjennelig etter brann. Foto: Kripos

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at batteri var antatt brannårsak i minst 157 branner og branntilløp i bygninger i Norge i fjor.

Mange av disse brannene startet i elsparkesykler. 

I september var Norges første litiumbrann, som tok liv, et faktum. Brannvernforeningen frykter at det ikke var den siste. 

Risikovurdering

Oslo Sporveier har vurdert om de skal innføre samme forbud som andre byer, men har foreløpig landet på nei. 

I 2023 gjennomførte Sporveiens sikkerhetsavdeling en risikovurdering av brannrisiko, knyttet til små elektriske kjøretøy på T-banen.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
KAN SELVANTENNE: Tall fra brannvesenet i New York viser at 59 prosent av litiumbrannene i 2023 startet uten at batteriene ble ladet. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

– Vurderingen konkluderte med at situasjonen skulle overvåkes nøye i en periode fremover, men uten innføring av forbud eller andre tiltak, sier kommunikasjonssjef Tonje Bergmo i Sporveien. 

Ny kunnskap 

Brannvernforeningen mener Sporveien baserer seg på gammel informasjon og håper de vil revurdere konklusjonen. 

– Fra de foretok forrige risikovurdering, så har vi tilegnet oss ny kunnskap. Nå vet vi at elsparkesykler også kan ta fyr når og hvor som helst, uten at de lades, sier Varan. 

Hun håper derfor at Sporveien nå vil gjøre en ny risikovurdering.

 Bjørn Roger Brevik / TV 2
MYLDER: Det blir stadig flere elsparkesykler i bybildet. Foto: Bjørn Roger Brevik / TV 2

Bergmo i Sporveien sier de er klar over at noen faktorer har endret seg siden forrige analyse. 

De påpeker at blant annet bymiljøetaten har innført en ny tillatelsesperiode for utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn, noe som fører til en økning på 8000 elsparkesykler – hovedsakelig plassert utenfor Ring 3.

– På bakgrunn av dette gjennomgår Sporveien nå den tidligere risikovurderingen, for å vurdere om det er behov for nye tiltak, sier Bergmo.

Ønsker forbud

På T-banen i Oslo møter vi Eli Vinjar Eid (72). Hun ønsker et forbud varmt velkommen. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
REISER OFTE: Eli Vinjar Eid (72) har lenge irritert seg over elsparkesykler på T-banen. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

– Jeg bruker T-banen ofte og elsparkesyklene her har irritert meg veldig lenge. De er i veien og hindrer andre reisende. Når de i tillegg er brannfarlige, er saken klar. Få på plass et forbud, sier Eid. 

Kjell Paulsrud (59) er helt enig. 

Han mener også at elsparkesykler ikke har noe på T-banen å gjøre. 

– Jeg var ikke klar over brannfaren med elsparkesykler. Nå, når jeg vet det, mener jeg at det bør innføres forbud, sier han. 

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
ØNSKER FORBUD: Kjell Paulsrud (59) mener man bør forby elsparkesykler på T-banen. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
Read Entire Article