FN-sjefen om stigende havnivåer: – Globalt SOS

1 month ago 44



FNs generalsekretær António Guterres besøker Tonga i Stillehavet. Foto: BEN MCKAY / EPA / NTB

FNs generalsekretær António Guterres slo alarm om raskt stigende havnivåer på et besøk til stillehavslandet Tonga tirsdag.

tirsdag 27. august kl. 01:43

Der la han frem forskning som viser at havnivåene i regionen stiger langt raskere enn det globale snittet.

– Jeg er i Tonga for å komme med et globalt SOS om stigende havnivåer. En verdensomspennende katastrofe setter dette stillehavsparadiset i fare, sa Guterres.

De små øynasjonene i Stillehavet står til sammen for mindre enn 0,02 prosent av de årlige globale klimagassutslippene. Samtidig ligger de i et område som står i fare for å bli slukt av stigende hav.

Studenter demonstrerte for klimarettferdighet da Guterres og andre ledere møttes i Tongas hovedstad Nuku'alofa. Foto: Charlotte Graham-McLay / AP / NTB

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har overvåket tidevannsmålere som er installert på strender i regionen siden tidlig på 1990-tallet, og i en ny rapport skriver WMO at havnivået har steget med rundt 15 centimeter i noen deler av regionen de siste 30 årene.

Til sammenligning har havnivået steget i snitt 9,4 centimeter globalt, heter det i rapporten.

– Det blir stadig mer tydelig at vi er i ferd med å gå tom for tid til å snu utviklingen, sier WMOs generalsekretær Celeste Saulo.

Les også

Publisert: 27.08.24 kl. 01:43
Read Entire Article