DONETSK, UKRAINA (TV 2): På transittsenteret i Pavlograd kommer det mennesker med grufulle historier å fortelle. Her får de hjelp organisert med norske bistandsmidler.
Publisert 16.11.2024 19:34
Når den norske ambassadøren i Ukraina, Helene Sand Andresen, skal ut i felten i Donetsk i Øst-Ukraina, er det med et nøye planlagt sikkerhetsopplegg.
Først må skuddsikre vester på. Deretter fordeler turfølget seg i flere pansrede biler.
– Situasjonen i regionen er veldig vanskelig. Det er mye bombing og fronten nærmer seg fort, sier nestleder i Donetsk regionale statsadministrasjon, Olexander Shevchenko, til TV 2.
I krigen mellom Russland og Ukraina erobrer russerne stadig større områder, og står nå bare elleve kilometer fra den strategisk viktige byen Pokrovsk.
Andresen og representanter fra hjelpeorganisasjonen Caritas Norge dro torsdag inn i regionen for å møte sivile. Det gjorde sterkt inntrykk på dem.
Sterke inntrykk
– Det er rundt 20 personer som fortsatt er igjen her på transittsenteret og venter på å bli kjørt videre til nye steder. De kommer hit med busser fra landsbyer i nærheten som ikke har hatt strøm eller annen varmekilde på lang tid, sier Andresen, til TV 2.
Hun sier det er sterkt å høre hvor takknemlige de blir for å få et varmt måltid, og skyss til tryggere steder.
– Russerne bomber både sykehus og husene til folk. Jeg snakket akkurat med en gammel dame som er her sammen med datteren sin. Det er fryktelig å høre hva som skjer med folk her – midt i Europa – i denne grusomme krigen, sier hun.
Allerede i fjor ble sivile bedt om å forlate området. Likevel har tusenvis av mennesker valgt å bli værende i hjemmene sine.
– Inne i Pokrovsk by er det fremdeles 10.000 sivile, og av dem er det 500 barn. Situasjonen er bekymringsfull og den norske hjelpen er utrolig viktig, sier Andresen.
Den norske humanitære støtten kanaliseres blant annet gjennom organisasjonen Caritas som er med på turen inn i Pokrovsk-området.
– Landsbyene rundt her er ødelagte. Folk har verken mat eller strøm. Derfor evakueres de hit. Vi har et mobilt suppekjøkken som er satt opp her. Vi produserer mange hundre måltider hver dag, sier Ingrid Rosendorf Joys som er generalsekretær i Caritas Norge.
Transittsenteret er laget i lokalene av en gammel sovjetisk kino.
– Flyktet i siste liten
Her møter TV 2 en kvinne som ble evakuert fra Kurakhove for en uke siden. Siden det virker det som alt har kollapset i byen som omtales som «nye Bakhmut».
Russerne er tre kilometer unna – eneste vei ut kalles «Dødsveien»
– Jeg vet ikke hva som skjer hjemme nå. Folk har fortalt at selv ikke pansrede biler kan hente folk som gjemmer seg i kjellerne der nå, sier hun.
Hun sier at hun selv ble boende fordi hun har et sykt barn. Til slutt ble de hentet til et militærsykehus, og videre til dette transittsenteret i Pavlograd.
– Vi klarte å flykte i siste liten. Nå får vi hjelp her. Det er veldig gode mennesker her, jeg forventet ikke å få så mye hjelp, sier hun til TV 2.
Bilen ble angrepet
Elena og moren var enda senere ut fra Kurakhove. 10. november ble huset deres ødelagt i en stor eksplosjon. Nabohusene begynte å brenne.
– Vi måtte bryte opp døra for å komme oss ut. Dagen etter ble vi plukket opp av frivillige, og da ble bilen vi satt i angrepet av en drone. Vinduene knuste og sjåføren sa at hvis bilen ikke var pansret hadde vi vært drept, sier Elena.
Hun forteller at det fremdeles er mange igjen i Kurakhove.
– Det er folk igjen i alle husene. De gjemmer seg i kjellere. De siste dagene var veldig skumle. Vi var under kraftig angrep, sier hun.
De sivile i området er helt avhengig av forsyningene utenfra, og her kommer organisasjoner som Caritas inn.
– Vi er veldig takknemlige for all internasjonale samarbeidspartnere som hjelper folket vårt, sier Shevchenko.