Flykter fra Libanon i yachter

4 days ago 10



 Timothy Wolfer / Zuma PressBEIRUT: Dette bildet, som er tatt i havnen mandag, viser folk som planlegger å ta seg ut av landet sjøveien. Foto: Timothy Wolfer / Zuma Press

Kypros står klar til å ta imot EU-borgere og andre utlendinger som flykter fra Libanon. Mange diplomater har allerede tatt i bruk sjøveien.

onsdag 2. oktober kl. 14:58

Ifølge Cyprus Mail har totalt 30 fartøy med 500 personer, mange fra EU, kommet til Kypros og man antar at dette vil øke de nærmeste dagene.

Totalt 12 flyginger, med tilsammen 1858 passasjerer, er også omdirigert til Kypros fra andre steder i Midtøsten. Det opplyste landets utenriksminister Constantinos Kombos onsdag.

6–7 båter daglig

Ifølge heodoros Gotsis, pressetalsmann hos kypriotisk UD, kommer det daglig seks til syv båter til havnen i Ayia Napa.

Om bord er evakuerte, også diplomatisk personell fra EU-land som er stasjonert i Israel eller Libanon, og som nå får hjelp med å komme seg hjem via Kypros. Men også libanesiske statsborgere forlater hjemlandet med båt.

Mange flyginger fra Beirut er fulle, og andre avganger er blitt innstilt samtidig som krigen mellom Israel og Hizbollah trappes opp.

 Timothy Wolfer / Zuma PressEVAKUERER: Flere velger sjøveien for å komme seg vekk fra luftangrepene i Libanon. Foto: Timothy Wolfer / Zuma Press

Yachter fra Libanon har ankommet daglig til havner i Ayia Napa og Larnaka på Kypros de siste dagene, melder både det kypriotiske nyhetsbyrået CNA og kringkasteren RIK onsdag.

Om bord i yachtene er diplomater og andre ambassadeansatte.

Nyhetsnettstedet The national, som er basert i De arabiske emirater, skrev mandag at det kun var et flyselskap som fortsatt fløy fra Libanon til Kypros og at så mange ville ut, at det var 11 dagers ventetid.

På havnen i byen Dbayeh, nord for Beirut, sto Samar Mahfouz sammen med mann og to barn. De kunne ikke vente i så lenge som 11 dager.

Så barna få panikk

– Vi hadde allerede planer om å reise. Vi tok en dag av gangen og avventet hva som skulle skje, sier hun til The national

Men da det virkelig smalt, bestemte de seg.

– Da jeg så barna mine skjelve og få panikk, da var det gjort.

En båttur fra Beirut til Ayia Napa koster anslagsvis mellom 1100 og 1660 dollar, tilsvarende mellom 11.500 og 17.500 kroner, skriver NTB.

Avstanden er rundt 180 kilometer i luftlinje, og Kypros er EU-landet som er nærmest krigsområdene.

Kypriotiske myndigheter jobber nå med en plan for å ta imot EU-borgere og andre utlendinger som reiser fra Libanon. I tilfelle konflikten blir enda mer intens, vil evakuerte bli brakt til havnebyene Limassol og Larnaka med ferger. Folk som er blitt evakuert fra Gaza, er blitt fraktet tilsvarende ruter siden krigen startet i oktober 2023.

Som del av evakueringsplanen skal folk innkvarteres i telt og på skoler og hoteller til de kan reise videre til sine hjemland.

Read Entire Article