Flomstore elver setter stadig større områder under vann i Sentral-Europa

4 weeks ago 15



Vannstanden i de store elevene i Sentral-Europa fortsetter å stige, flere liv har gått tapt og store områder står under vann.

 Krzysztof Zatycki / AP / NTB
FLOM: En mann står i vann til livet i Kłodzko sørvest i Polen, et av områdene som er hardt rammet av flom i Sentral-Europa. Foto: Krzysztof Zatycki / AP / NTB

Publisert 15.09.2024 15:46

Minst fem mennesker har mistet livet i flom øst i Romania, der 19 landsbyer sto delvis under vann i helgen.

I Polen omkom én person, og i Østerrike omkom en brannmann som var ute for å kjempe mot vannmassene, opplyser myndighetene.

I Tsjekkia var 250.000 husstander uten strøm søndag og rundt 40 jernbanestrekninger var stengt som følge av flomvann.

Evakuerer

Nærmere 10.000 mennesker er bedt om å evakuere fra byen Opava i Tsjekkia, der elven med samme navn har gått over sine bredder.

 INQUAM PHOTOS/George Calin / Inquam Photos / NTB
RAMMET: Galati fylke, øst i Romania, er hardt rammet av flommen. Foto: INQUAM PHOTOS/George Calin / Inquam Photos / NTB

– Det er ingen vits å vente, advarte ordføreren Tomáš Navrátil. Ifølge ham er situasjonen nå mer kritisk enn under hundreårsflommen i 1997.

– Vi må fokusere på å redde liv, sier statsminister Petr Fiala som besøkte et av de flomrammede områdene lørdag.

Tyskland ruster seg

I Polen har evakuerte innbyggere søkt tilflukt i skolebygninger, og også i Ungarn og Slovakia ble det meldt om store nedbørsmengder og flom.

Ifølge meteorologene vil regnet fortsette til mandag.

Søndag ettermiddag rustet også Tyskland seg for uværet. Myndighetene i Sachsen nær grensa til Tsjekkia tror flomtoppen i elva Elben vil bli nådd tirsdag. Vannstanden ventes da å være hele 7,5 meter over det normale.

 Daniel Mihailescu / AFP / NTB
FEM DØDE: Minst fem mennesker er døde som følge av flommen i Romania. Foto: Daniel Mihailescu / AFP / NTB

Vannstanden i Elben ved Schöna var alt søndag 5,59 meter over det normale, og myndighetene frykter at demninger og flomvern skal komme til å bryte sammen.

Dresden trues

Blant byene som trues er Dresden, som ligger ved bredden av Elben. Der ble det søndag etablert flomvern rundt den historiske gamlebyen.

 Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborgcza.pl / Reuters / NTB
PADLER: I Czechowice-Dziedzice i Polen er både brannvesenet og privatpersoner ute på veien i båt. Foto: Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborgcza.pl / Reuters / NTB

Også i Østerrikes hovedstad Wien har alarmen gått. Vannstanden i elva Wien har det siste døgnet steget med over halvannen meter, og gangveier og sykkelstier langs bredden sto søndag under vann.

Agencja Wyborgcza.pl

Nord for Wien står veier og enkelte bygninger under vann, og det ble også meldt om store problemer med elektrisitetsforsyningen.

Read Entire Article