Flere pågrepet etter at kvinne døde i «selvmordskapsel»

2 weeks ago 7



Flere personer er varetektsfengslet etter en amerikansk kvinne (64) døde i en «selvmordskapsel» i Sveits.

 Handout / AFP
DØDE I SKOGEN: Flere er pågrepet etter at en kvinne fikk hjelp med assistert selvmord i en Sarco-kapsel i skogen i Nord-Sveits. Foto: Handout / AFP

Publisert 25.09.2024 09:47

Politiet ble mandag varslet om et assistert selvmord i Nord-Sveits, der en Sarco-selvmordskapsel som bruker nitrogengass i et lukket kammer, var involvert. 

Nå har politiet varetektsfengslet flere personer som hjalp en amerikansk kvinne (64) med å ta sitt eget liv i en slik Sarco-kapsel i Sveits. 

Dette var første gang kapselen ble brukt. 

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

For barn og unge:

  • Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111

Her finner du flere hjelpetelefoner og chat-tjenester som kan være til hjelp når du har det vanskelig (ung.no).

Har startet etterforskning 

Sarco-kapselen er utviklet for å gi personen inne i kapselen muligheten til å trykke på en knapp som utløser nitrogengass i et lukket kammer. 

Ifølge en uttalelse fra politiet ble påtalemyndigheten informert av et advokatfirma om at et assistert selvmord med bruk av Sarco-kapselen fant sted mandag nær en skogshytte i Merishausen i Nord-Sveits. 

 Denis Balibouse / Reuters
FØRSTE GANG: Denne selvmordskapselen ble brukt for første gang av en kvinne i Sveits. Foto: Denis Balibouse / Reuters

Påtalemyndigheten i kantonen Schaffhausen har slått fast at bruk av kapselen er kriminelt og at det kan gi fengsel i fem år.

De har også opprettet straffesak og etterforsker denne saken etter mistanke om medvirkning til selvmord.

Den nederlandske avisen Volkskrant rapporterte at blant annet en fotograf som ønsket å dokumentere hendelsen, ble arrestert.

Skeptisk til bruken

Kapselen har altså reist en rekke juridiske og etiske spørsmål i Sveits.

I Sveits er aktiv dødshjelp forbudt. Aktiv dødshjelp innebærer at man får aktiv hjelp av en annen person til å ende livet sitt. 

 Arnd Wiegmann / Reuters
– MER SKÅNSOMT: Utviklerne av produktet mener Sacro-kapselen er en mer skånsom måte å tilby assistert selvmord enn det som er tilgjengelig i dag. Her ble maskinen presentert i Zurich i juni i år. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Assistert selvmord er derimot lov, så lenge det gjøres uten ekstern hjelp og de som bistår ikke har en egeninteresse av dødsfallet. Dette kan blant annet skje ved at en lege utskriver resept på et dødelig middel.

Noen politikere i Sveits har imidlertid uttrykt skepsis og mener loven er uklar. 

Helseminister Elisabeth Baume-Schneider sa blant annet på mandag at bruken av Sarco ikke overholder landets produktsikkerhets- og kjemikalielover.

Mente den var lovlig

Sacro-kapselen er en 3D-printet kapsel som koster over én million dollar. Det er det nederlandske selskapet Exit International som står bak utviklingen av kapselen. 

Lege Philip Nitschke, grunnleggeren av Exit International, har tidligere uttalt at sveitsiske advokater mente bruken av Sarco var lovlig under landets assistert selvmord-lovgivning. 

 Denis Balibouse
DYRT: Philip Nitschke har brukt betalt mye for å utvikle «selvmordskapselen». Foto: Denis Balibouse

Florian Willet, som er medpresident for The Last Resort, en sveitsisk organisasjon knyttet til Exit International, var til stede dagen den amerikanske kvinnen døde. På grunn av dette ble han senere arrestert av politiet i Sveits. 

Han beskrev kvinnens død som «fredelig, rask og verdig», ifølge en uttalelse fra gruppen.

Likevel er ikke alle like positive. Den britiske legen Stephen Duckworth har blant annet skrevet dette i en kronikk i den britiske avisen Independent i 2021: 

– Jeg kan aldri gå god for en oppfinnelse designet for å kunne begå selvmord uten hjelp utenfra.

Read Entire Article