Flere klager: – Nesten 100 prosent økning

1 month ago 47



Tryg Forsikring har fått mange henvendelser fra reisende i sommer. – Vi trodde disse sakene skulle avta etter pandemien, sier pressesjefen.

 Torjus Sagenes / TV 2
REISENDE: Denne sommeren er det noen helt nye årsaker til forsinkelsene på europeiske flyplasser. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 22.08.2024 21:09

Det er lite som er mer irriterende enn forsinket eller kansellert fly når man er ute på reise.

Ifølge Eurocontrol er vi nå tilbake på 2019-nivå i antall flyreisende, men i sommer har det vært nye utfordringer som har hindret deler av flytrafikken.

– Det ene er krigen i Ukraina, som legger press på luftrommet i Øst-Europa. Dette har også gitt følger for trafikken i resten av Europa. Det andre er underbemanning, blant annet i flytrafikkontrollen, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair.

I tillegg har mange blitt forsinket av vær, OL i Paris og en aldri så liten Crowdstrike-krise i juli da en sikkerhetsoppdatering lammet datasystemer på lufthavner verden over.

 Aage Aune / TV 2
ÅRSAKER: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier det er flere ting som har gjort det vanskeligere for de store flyselskapene å unngå forsinkelser sørover i Europa. Foto: Aage Aune / TV 2

– Sistnevnte rammet nok mest flytrafikken i USA, men alle disse momentene gir en cocktail som har ført til forsinkelser en del steder, sier Elnæs.

Overrasket

Mange av de rammede er nok også norske feriereisende i Europa.

Tryg Forsikring sier nemlig til TV 2 at de har hatt en stor økning i antall kunder som melder om reisetrøbbel.

– Vi har hatt 80-100 prosent økning i forsinkelsessaker etter at verden ble normalisert etter pandemien, sier pressesjef Ole Irgens, som sier de i løpet av sommermånedene juni, juli og august har mottatt rundt 500 saker.

Det er en dobling fra 2019, som er siste sammenlignbare år før pandemien kom og fjernet all reising.

 Jan-Petter Dahl  / TV 2
FLY: Et Lufthansa-fly tar av fra Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Forsikringsselskapet trodde pågangen skulle synke til normalnivå etter at flyplassene kom skikkelig i gang igjen etter covid, men det skjedde ikke.

– Vi fikk Crowdstrike og en del uvær i Sentral-Europa. Dette har medført at antall saker fremdeles ligger på samme høye nivået fra i fjor, sier Irgens.

Melder inn

Vanligvis er det slik at flyselskapene selv booker om passasjerer og eventuelt fikser hotell til de reisende ved kansellering. 

Hvis ikke det skjer, er det forsikringsselskapene som tar støyten.

– Ofte ser vi at enkelte lavprisselskap ikke klarer å oppfylle forpliktelsene sine, og kanskje bare tilbyr refusjon av billettpris eller gir ny billett flere dager frem i tid. Da kan reiseforsikringen dekke utgifter for å komme frem til målet, sier Irgens.

 Eva Frimanslund / TV 2
HJELP: Pressesjef Ole Irgens i Tryg Forsikring sier sakene havner hos dem når flyselskapene ikke klarer å ordne opp for kundene. Dem er det stadig flere av, ifølge ham. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Elnæs tror også det er én ting til som gjør at forsikringsselskapene får flere henvendelser om dagen.

– Kundene har kanskje blitt mer bevisste på å kreve sine rettigheter. Det skrives ofte i media om dette, og mange vet nok litt mer om hva man har rett på, sier han.

Verst for de store

Ifølge den europeiske organisasjonen for luftfartssikkerhet (Eurocontrol) har det vært 64 prosent økning i ATFM-forsinkelser i juli, sammenlignet med samme måned i fjor.

ATFM er betegnelsen som brukes når trafikkflytledelsen holder maskinene på bakken grunnet kapasitet, vær, plass i luftrommet eller andre årsaker.

Ifølge Elnæs var det 35 prosent flere kansellerte flyruter i Europa i juli sammenlignet med juni, i tillegg til betydelig svakere punktlighet.

Han sier det er de store flyselskapene nedover i Europa som har tatt den verste støyten. De har flest flyginger, og opererer i de berørte områdene.

 Frode Hoff / TV 2
STORE: Jo flere fly og avganger, jo større blir utslagene når de største flyselskapene skal gjøre opp regnskap for forsinkede og kansellerte flygninger etter sommeren. Foto: Frode Hoff / TV 2

God skandinavisk sommer

– For de skandinaviske selskapene SAS og Norwegian har det derimot vært en god sommer der de har vært punktlige, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med begge de nevnte flyselskapene, som bekrefter at de er svært fornøyde med gjennomføringen av sommerens flyginger.

– 84 prosent av avgangene våre i juli gikk på tid. Samtidig ble 99,3 prosent av avgangene gjennomført i juli, sier pressesjef Øystein Schmidt i SAS.

Han viser også til Cirium sin månedlige rapport, der SAS var ett av ti europeiske flyselskap som holdt rutetidene best i vår/sommer.

– Det synes vi er særs gledelig lesning, sier han.

– Ikke i nærheten

Selv om antall forsinkelser har økt, minner Elnæs om at det har vært verre før.

– Det har ikke vært i nærheten av kaoset vi har sett på ulike flyplasser i tidligere år, men det er mange som reiser rundt på små lufthavner i Europa, og der kan det fort bli forsinkelser.

Hvor ødeleggende er det for flyselskapene at slikt skjer?

– Det er selvsagt noe man overhodet ikke ønsker, men det er viktig å huske på at dette er en av risikoene ved å reise. I høysesongen må man ta høyde for at ting skjer, sier Elnæs.

Read Entire Article