Nær 400 ansatte i det amerikanske luftfartstilsynet har fått sparken etter kollisjonen mellom et helikopter og et rutefly i Washington DC for tre uker siden.
Publisert: 19.02.2025 22:19
Kortversjonen
- Nær 400 FAA-ansatte har fått sparken i tiden etter en dødelig kollisjon mellom et helikopter og et passasjerfly i Washington DC.
- Oppsigelsene skjer uten forklaring, og vekker bekymring om fremtidig flysikkerhet i USA.
- Norsk flysikkerhetsekspert mener at oppsigelsene kan true sikkerheten i luftfarten på sikt.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Masseoppsigelsene i Federal Aviation Administration (FAA) ble formidlet via eposter fredag. Ingen av dem som ble sagt opp, fikk noen begrunnelse som pekte på innsats eller oppførsel på jobben.
Utviklingen vekker reaksjoner og bekymrede kommentarer blant eksperter på flysikkerhet.
Nåværende og tidligere ansatte i FAA sier ifølge magasinet Rolling Stone at kuttene vil kunne påvirke fremtidig sikkerhet for lufttrafikken i USA.
Ifølge Associated Press jobbet de berørte arbeiderne blant annet med vedlikehold av radaranlegg, samt landings- og navigasjonshjelpemidler. Blant de oppsagte er også personell som jobbet på en hemmelig radar på Hawaii etablert i 2023 for å gi tidlige varsler på missiler på vei mot USA.
Trump-administrasjonen tar foreløpig ingen selvkritikk: «Ingen flygeledere eller kritisk sikkerhetspersonell ble sagt opp», uttalte transportminister Sean Duffy via X mandag.
Oppsigelsene skjer kort tid etter kollisjonen mellom et militært Black Hawk-helikopter og et passasjerfly fra American Airlines 29. januar. Flyet var i ferd med å lande på Ronald Reagan Washington National Airport. De to flymaskinene tok fyr og styrtet ned i elven Potomac.
67 mennesker omkom i tragedien.
Sparket medlemmer av sikkerhetskomite
Bare noen dager før ulykken sparket president Donald Trump ifølge AP alle medlemmene av Aviation Security Advisory Committee. Komiteen ble opprettet av Kongressen etter at en terrorbombe gjorde at PanAms rute 103 styrtet i Lockerbie i Skottland i 1988. 270 mennesker omkom.
Komiteen hadde til oppgave å vurdere sikkerhetsspørsmål knyttet til flyselskaper og flyplasser.
Samtidig har føderale myndigheter i flere år klaget over at mangel på flygeledere og et overbelastet luftfartssystem. Det har vært en rekke nestenulykker ved amerikanske flyplasser.
Seks store ulykker hittil i år
2025 har startet på aller verste vis for amerikansk luftfart: Seks store flyulykker har krevd minst 87 menneskeliv:
- 29. januar: 67 omkom i kollisjonen mellom et Black Hawk-helikopter og et passasjerfly fra American Airlines over Washington DC.
- 31. januar: Syv mennesker omkom da et meksikansk ambulansefly styrtet i Philadelphia. Blant de døde var alle seks som var i flyet og en person som befant seg i en bil på bakken.
- 6. februar: Ti mennesker omkom da en Cessna 208B Grand Caravan styrtet i Alaska.
- 10. februar: To private jetfly krasjet på rullebanen i Scottsdale i Arizona. En person omkom og fire ble skadet.
- 19. februar mistet minst to personer livet da to småfly kolliderte i lufta sør i Arizona.
I tillegg totalhavererte et fly fra Delta Airways på flyplassen i Toronto mandag, etter at det knakk sammen og skjenet til høyre under landing. Begge vingene og haleroret ble brukket av. Flyet rullet rundt i et flammehav, men mirakuløst kom de 80 passasjerene fra det hele med livet i behold.
– Kan gå ut over sikkerheten
John Kristoffersen er leder i flysikkerhetskomiteen til Norsk Flygerforbund. Han mener opphopningen av flyulykker i USA skyldes tilfeldigheter.
– Flytrafikk er fortsatt ekstremt sikkert, ja det er den tryggeste transportformen på kloden, sier han.
Kristoffersen er likevel bekymret over de mange meldingene om kutt i luftfartstilsynet i USA, og om at folk som jobbet med flysikkerhet nå blir utsatt for masseoppsigelser.
– Det virker som mye av dette skjer etter innfallsmetoden, og i alle fall ikke etter empiri og grundige undersøkelser. Sett utenfra er det vanskelig å forstå hva de ønsker å oppnå. Fortsetter dette, kan det fort gå ut over flysikkerheten, sier han.
Kristoffersen peker på at de amerikanske systemene for luftfart er i skrøpelig forfatning etter mange år med for lite satsing på vedlikehold og nye systemer.
– Dette har skjedd samtidig som flytrafikken for lengst er over nivået det var på før pandemien. Når man da begynner med massive kutt, er det neppe oppskriften på trygge og gode forhold for lufttrafikken, sier han.
Antydet at integrering førte til ulykke
President Donald Trump antydet allerede dagen etter flykatastrofen i Washington DC at Biden-administrasjonens integreringspolitikk kunne være en årsak til det som hadde skjedd.
– Vi har ikke bevis ennå, men vi har noe jeg liker å kalle sunn fornuft. Inkompetanse kan ha spilt en rolle, sa Trump ifølge VG.
Trump hevdet ifølge avisen at Luftfartstilsynet (FAA) har rekruttert ansatte med psykiske og fysiske problemer. Og at de dermed hadde skjøvet vekk andre med henvisning til at yrkesgruppen var «for hvit».