Finanstilsynet vil beholde utlånsforskriften

1 month ago 19



Finanstilsynet sier det er fare for at gjeldsveksten tiltar i årene fremover og vil videreføre den omstridte utlånsforskriften. – Skuffet, sier Eiendom Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Forskriften stiller krav til bankenes utlånspraksis, og er avgjørende når bankene vurderer hvem som får innvilget boliglån, og hvor mye lånekundene kan få.

Fredag la Finanstilsynets frem sine råd til Finansdepartementet og sendte samtidig inn et høringsnotat om saken.

Den gjeldende utlånsforskriften utløper 31. desember i år, og Finanstilsynet fastslår at den videreføres uten opphørsdato fra 1. januar neste år.

– Gjeldsbelastningen i norske husholdninger er den høyeste blant OECD-landene. Den høye gjelden tilsier at det fortsatt settes rammer for bankenes utlånspraksis av hensyn til finansiell stabilitet, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud i en uttalelse.

Les på E24+

Kjøpe utleiebolig: – Ville ikke ventet mye lenger

– Kan medføre store kostnader

Utlånsforskriften har bidratt til finansiell stabilitet ved å stille krav til betjeningsevne og dempe andelen husholdninger med svært høy gjeld, er Finanstilsynets vurdering av saken.

– Erfaringer fra Norge og andre land viser at høy gjeld øker risikoen for finansiell ustabilitet. Det kan forsterke et tilbakeslag i økonomien og medføre store kostnader for den enkelte og samfunnet som helhet, sier Kongsrud.

«Finanstilsynet tilrår at gjeldende krav til betjeningsevne, maksimal gjeld i forhold til inntekt (gjeldsgrad) og avdragsbetaling videreføres.», skriver Finanstilsynet i sitt brev med råd til Finansdepartementet.

Henning Lauridsen

Eiendom Norge-sjef

– Skuffet

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen er skuffet over Finanstilsynets råd.

– Vi er skuffet over Finanstilsynet. De gjør nok en gang en for dårlig utredningsjobb. Det er kritikkverdig at det er selektiv kildebruk og manglende referanser til øvrig forskning på området, sier han i en uttalelse.

Også Norges Eiendomsmeglerforbund er skuffet.

– Det er skuffende at Finanstilsynet ikke foreslår endringer i dagens rigide egenkapitalkrav. Vi er enig i behovet for en forskrift som regulerer bankenes utlånspraksis, men uenig i hvordan den er utformet, sier administrerende direktør Carl O. Geving.

Han viser til at høye krav til egenkapital skviser husholdningens likviditet, skaper sårbarhet for uforutsette utgifter og uheldig forskjeller mellom de som har foreldrehjelp og de som må klare seg selv.

NHO Byggenæringen mener det er dårlig nytt for boligbyggingen i landet.

– Vi håper at Vedum endrer utlånsforskriften, slik at flere kommer inn på boligmarkedet og kan kjøpe egen bolig, sier administrerende direktør Nina Solli.

– Fare for at gjeldsveksten tiltar

Utlånsforskriften ble fastsatt i 2015 etter ønske om å redusere den kraftige boligprisveksten og høy gjeld i husholdningene.

I brevet til Finansdepartementet uttrykker tilsynet bekymring for at gjeldsveksten.

«Det er fare for at gjeldsveksten tiltar i styrke dersom det gis lettelser i forskriften eller inflasjon og rentenivå avtar i årene fremover», skriver Finanstilsynet i brevet.

Read Entire Article