Klæbo merker alderen: – Kroppen verker hver dag

2 hours ago 3



Johannes Høsflot Klæbo diskuterer mye hvordan kroppen har forandret seg med morfar Kåre.

 Johannes Høsflot Klæbo går inn i sin viktigste sesong som skiløper. Foto: Bjørn Steinar Delebekk, VG

Publisert: 08.10.2024 21:14 | Oppdatert: 08.10.2024 21:29

Tirsdag moste 27-åringen de andre norske sprinterne på en økt i Holmenkollen. Det lover godt halvannen måned før sesongstarten. Og før han håper å ha karrierens beste dager under VM i hjembyen Trondheim i månedsskiftet februar-mars.

I sommer hadde han derimot langt fra sine beste dager som idrettsutøver. I juli ble det 15 «hvite dager» «hvite dager» Trener Arild Monsens uttrykk for dagene Klæbo ikke fikk trent på grunn av sykdommen. i treningsdagboken på grunn av forkjølelse. Før det trøblet han med en vond albue.

– Jeg har fått trent bra siden midten av juli og gjort det kjedelige – spise, sove, trene – som gir effekt. Selv om sommeren og Toppidrettsveka var elendig, er det ingen som husker det nå. Hvert fall ikke i februar, sier Klæbo.

Erik Valnes var irritert:

I årene etter gjennombruddet i 2018 hadde Klæbo knapt skader eller sykdom i sesong. Men siden oppkjøringen før VM i 2023 har han hatt utfordringer med en hamstring, og sist sesong måtte han droppe Tour de Ski på grunn av influensa. Rett før sesongstart fikk han også covid.

– Jeg begynner å bli gammel, det er det som er problemet. Jeg er snart 30 år ... Kroppen verker hver dag. Det er noe med at restitusjonstiden er blitt lenger nå enn da jeg var 20. Jeg har diskutert det mye med morfar (og trener Kåre Høsflot), sier Klæbo.

– Så må jeg huske at jeg har trent rundt 100 timer i året siden jeg var 20 år. Det baller på seg med ganske mange treningstimer i løpet av et år. Det skal litt til å ikke ha noe vondter her og der da. Og sykdom er ofte ting man ikke får gjort noe med.

Johannes Høsflot Klæbo vant de siste ni rennene sist sesong (inkludert en lagsprint), men var syk deler av sesongen. Harald Østberg Amundsen (gul rygg) vant Tour de Ski og verdenscupen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han tror likevel avbrekkene gir nyttig erfaring.

– Det har kommet litt flere ting de siste årene, men jeg har følt jeg har klart å bevare roen. Tour de Ski røk sist sesong, men da jeg kom tilbake ble det en grei sesong. Det er en trygghet, sier Klæbo.

– Da jeg var 18–19 år hadde jeg en sesong jeg var syk annenhver uke. I dag er jeg veldig glad for at jeg har hatt det året, men den gang var det blytungt og motivasjonen var dalende. Men nå er jeg glad for det, for jeg føler jeg har lært mye av det.

Tar Klæbo sitt første distansegull i Trondheim?

Ja, han vinner en distanseøvelse

Ja, han vinner flere distanser

Nei, det går ikke

Trener Arild Monsen kaller Klæbos økt tirsdag for «skikkelig god» og «imponerende».

– Med så solid trening han har over mange år, så virker det helt klart som grunnmuren er bedre rustet til å tåle litt stopp i trening. Det ser ikke ut til å få alvorlige følger, sier Monsen.

Klæbo tok føringen på økten i Holmenkollen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Han er en av de som tar seg fortest tilbake, men det trengs noen dager for han også om det er noe som sitter i, det er ikke snakk om kun noen timer.

Read Entire Article