Flere bydeler med store sosiale problemer må gjøre kutt i budsjettet. - Det eneste bydelen faktisk kan kutte i, er tjenester vi virkelig trenger, sier BU-leder Ola Borge Mansåker (Ap) i Søndre Nordstrand.
Publisert: 27.09.2024 12:30 | Oppdatert: 27.09.2024 12:54
Kortversjonen
- Flere bydeler i Oslo med store sosiale problemer må kutte i budsjettet, noe som skaper stor frustrasjon.
- Bydelsutvalgsledere kritiserer finansbyråd Hallstein Bjerckes beskrivelse av dem som «late og inkompetente» og hevder at kuttene rammer forebyggende arbeid og tilbud til de mest sårbare.
- Bjercke forsvarer kuttene som nødvendige for å balansere kommunens budsjetter og oppfordrer bydelene til å prioritere kampen mot ungt utenforskap.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
«Politisk latskap eller økonomisk inkompetanse».
Det var ordene Oslos finansbyråd, Hallstein Bjercke (V), brukte om bydeler som sparer ved å kutte i fritidstilbud og sommerjobber til unge.
Uttalelsen kom da byrådet la frem et budsjettforslag der bydelene er blant dem som må kutte.
I Søndre Nordstrand blir både uttalelsen og budsjettet møtt med vantro. Bydelen ligger allerede an til underskudd på 166 millioner som må spares inn. Neste å får de enda mindre å rutte med.
– Det som belaster budsjettet vårt, er særlig økt sosialhjelp, barnevern og habilitering, sier BU-leder Ola Borge Mansåker (Ap).
De to første oppgavene er lovpålagte og kan ikke velges bort.
Det eneste bydelen faktisk kan kutte i, er tjenester som forebygging, fritidsklubber og støtte til lag og foreninger, sier BU-lederen.
– Alt vi virkelig trenger her.
Byrådens uttalelse om inkompetanse mener han vitner om mangel på «den helt store innsikten».
Han viser til at byrådet har sagt at kriminalitetsforebyggende arbeid er det viktigste. Men at det overhodet ikke gjenspeiles i budsjettet.
– Mitt håp var at de ville komme med et grep som kunne hjulpet oss. Tvert imot får vi høre at vi er inkompetente hvis vi ikke får det til.
Gamle Oslo: – Vil legge ansvaret over på bydelene
Agnes Nærland Viljugrein (Ap), bydelsutvalgsleder i Gamle Oslo, er også provosert av Halstein Bjerckes uttalelser.
– Det er et vanvittig utsagn, som vitner om elendig kunnskap om hva vi jobber med i bydelene.
Bydel Gamle Oslo ligger an til å gå 38 millioner i minus på driften. I tillegg kommer kuttene byrådet legger opp til.
Viljugrein sier bydel Gamle Oslo bruker hver krone de kan på de mest sårbare.
– Vi har for eksempel fått mange ungdommer ut i sommerjobb. For mange er det et alternativ til å selge narkotika. Vi skulle gjerne gitt enda flere denne muligheten til å jobbe.
I stedet må bydelen nå jobbe med å få budsjettet til å gå opp.
Viljugrein påpeker at bydelene ikke har mange byråkratiske poster de kan kutte i.
– Vi leverer direkte tjenester til folk i bydelen, som seniorsenter og barnevern. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å skjerme barn og unge og de mest sårbare. Men pengene må tas fra et sted, og det vet Bjercke godt.
Østensjø: Vet ikke om de klarer å skjerme unge
Etter Søndre Nordstrand er bydel Østensjø den bydelen som ligger an til å få størst underskudd i år. Ifølge bydelens egne prognoser vil de gå med 126 millioner kroner i underskudd.
BU-leder Bjørn Strøm (Ap) sier det er for tidlig å si om bydelen vil klare å skjerme tilbud til barn og unge når budsjettet nå ytterligere strammes til av byrådet.
Om finansbyrådens tordentale til bydelene, sier Strøm:
– Jeg konstaterer bare at byråden kanskje burde vært mer tilbakeholden med å gi den type karakteristikker, sier Strøm.
Bjerke: – Et tøft budsjett
Bydel Bjerke er den eneste Høyre-styrte bydelen i Groruddalen. De ligger an til et underskudd på 22 millioner kroner i år.
– Det var et sterkt utsagn, konstaterer BU-leder Egil Husmo (H) om finansbyrådens tirade om «late og inkompetente» bydelspolitikere.
Han sier at Bjerke ønsker å skjerme barn og unge, men at det er for tidlig å si hva som må kuttes. – Det blir et tøft budsjett, fastslår han.
Finansbyråden: – Sånn er det å være folkevalgt
Finansbyråd Halstein Bjercke (V) skriver i en e-post til Aftenposten at han har stor forståelse for at det er vanskelig å omstille bydelene til en ny økonomisk virkelighet.
– Men det er helt nødvendig at kommunen balanserer budsjettene sine. Jeg mener et kutt på 0,8 prosent neste år isolert sett er håndterbart.
Bjercke skriver at byrådet har prioritert hardt og tatt et kutt på samme nivå som det forventer at bydelspolitikerne tar.
– Sånn er det å være folkevalgt.
Han skriver at kampen mot ungt utenforskap er noe byrådet ønsker å prioritere.
– Jeg håper bydelene velger å gjøre det samme.