Fikk sjokk av synet som møtte han på ikonisk fjelltopp

1 month ago 19



Klimaendringene og global oppvarming endrer naturen vår sekund for sekund.

Mens havet stiger, permafrosten på Svalbard endres og skogene brenner, forsvinner stadig mer av jordas isbreer og snøfonner.

Men fjellentusiast og MDG-rådgiver Knut Falk Qvigstad hadde et håp om å rekke å se snøkappen på toppen av Glittertind.

Da han kom opp mandag, fikk han sjokk av det han så.

Så varmt kan det bli framover: – Dramatisk og skremmende

– Det var veldig trist å se. Det er først når man kommer helt opp at man ser det tydelig. At her er det omtrent ingenting igjen. Det gjør inntrykk å se at en så ikonisk topp er blitt helt annerledes, sier Qvigstad til TV 2.

– Et landemerke

– En skavl som har ligget der så lenge, og som er et landemerke som er avbildet i historiebøker, kunst og annet, den er plutselig helt borte.

 Knut Falk Qvigstad
LITE SNØ: MDG-rådgiveren sier han ble trist av å se hva som møtte ham da han kom til toppen av Glittertind. Slik har våre forfedre trolig aldri sett fjelltoppen. Foto: Knut Falk Qvigstad

Snøskavlen på toppen av Glittertind har gjort toppen ikonisk. Den har bidratt til at Glittertind har knivet med Galdhøpiggen om å være Norges høyeste topp.

Samtidig har den gitt fjellet navnet. I solskinn har snøskavlen glitret og vært et landemerke i Jotunheimen.

Klimaforsker Tore Furevik ved Nansensenteret sier at det ikoniske landemerket trolig er tapt for alltid. Økte temperaturer som følge av klimaendringer, gjør at snøen ikke overlever i sommersola.

– Vi trodde en stund at mer nedbør skulle gjøre at det snøfonnene fortsatt skulle kunne være der. Men det ser ut som at årstemperaturen og sommertemperaturen er blitt for høye, sier Furevik til TV 2.

– Forsvinner en etter en

– Mest sannsynlig vil vi ikke se at det kommer tilbake. Vi kan sånn sett si at dette er et eksempel på en irreversibel endring.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
REAGERER: Klimaforsker Tore Furevik sier at det er menneskeskapte klimaendringer som fører til at isbreer og snøfonner verden over forsvinner. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Furevik har selv vært på Glittertind for et par år siden. Da var det fortsatt et tynt lag med snø.

– Det føyer seg inn i mønsteret vi ser i hele verden. Isbreene er i tilbakegang, og der er Norge intet unntak. De norske snøfonnene som har overlevd sommeren før, forsvinner en etter en, sier Furevik.

Han påpeker at det også får en forsterkende effekt. Når snøen forsvinner, blir det en mørkere overflate, som varmes mer opp.

– Så det er en mikroskala av det samme som vi ser i Arktis, der snøen forsvinner og vi får en større oppvarming, sier Furevik.

– Menneskeskapt

Klimaforskeren understreker at tapet av snøtoppen på Glittertind først og fremst er emosjonelt. Det er ingen som dør av det, som klimaendringene truer med andre steder på kloden.

– Men det er et symptom på at klimaet endrer seg og at det er synlig for oss, sier han.

– Det vi er sikre på, er at det som skjer over hele kloden, med at isbreene er i tilbakegang og at sjøisen smelter, er menneskeskapt. Det er hundre prosent. Lokalt kan det være snakk om naturlige variasjoner, men det store bildet er menneskeskapt, sier Furevik.

 Privat
FJELLENTUSIAST: Knut Falk Qvigstad avbildet på en annen fjelltur – der det var betydelig mer snø. Foto: Privat

Qvigstad sier det er trist å se utviklingen.

– Det er et signal om at endringene for alvor har begynt å skje. Det er et signal om at naturen vår, som mange er så glad i, er i ferd med å bli annerledes. Det synes jeg er trist.

– Jotunheimen uten glitrende skavler og breer kommer til å bli kjedeligere og gråere, sier han.

– Knyttneve i magen

Miljøpartiet De Grønnes partileder, Arild Hermstad, blir også emosjonell av synet. Han har vært en ivrig bruker av Jotunheimens fjellnatur. Glittertind er en topp han har besøkt i flere tiår.

 Arild Hermstad fotografert på vei opp mot toppen av Glittertind i 1989. Nå ser han trist på bildene fra samme topp.
PARTITOPP: Arild Hermstad fotografert på vei opp mot toppen av Glittertind i 1989. Nå ser han trist på bildene fra samme topp. Foto: Privat

– Jeg må innrømme at dette treffer meg som en knyttneve i magen. Det gjør meg ganske nedslått å se det bildet, sier Hermstad til TV 2.

– Det er et symbol på det vi er i ferd med å miste. Naturen vår står overfor enorme endringer, sier han.

Han påpeker at Glittertind har vært en markør i landskapet. Den hvite kappen har vært synlig fra langt hold.

 Arild Hermstad
PÅ TOPPEN: Familien Hermstad på toppen av Glittertind i 2007. Da var det fortsatt et tjukt snølag på toppen. På bildet er partilederes kone, svoger og sønner. Foto: Arild Hermstad

– Det gjør noe med et ikonisk nasjonallandskap som Jotunheimen er. Det er en sterk påminner om at vi er nødt til å fikse klimakrisen, sier Hermstad.

Vil ha oljeslutt

– For Glittertind er nok det toget gått. Det er en sorg vi må bære med oss, legger han imidlertid til.

MDG-lederen peker på at Norge selv har vært med på utviklingen.

– Norsk olje og gass har vært med på å smelte ned Glittertind. Det gjør det helt åpenbart at mer norsk olje og gass kommer til å føre til enda mer dramatiske endringer i framtiden. Vi må avslutte norsk oljenæring på en ansvarlig måte.

Klimaministeren: En påminning

TV 2 har bedt konstituert klima- og miljøminister Tore O. Sandvik om en kommentar til bildet fra Glittertind.

– Dette er nok en påminning om at klimaendringene forandrer verden rundt oss, sier Sandvik.

 Javad Parsa / NTB
SER ENDRINGER: Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik ser at vi får et varmere, våtere og villere klima. Foto: Javad Parsa / NTB

Han sier at klimaendringene fører til hyppigere ekstremvær, nedsmelting av breer og økt press på infrastrukturen vår.

– Hver tidel vi klarer å bremse den globale oppvarmingen, har stor betydning, sier klimaministeren.

– Derfor må vi kutte utslipp og tilpasse oss varmere, våtere og villere vær. Regjeringen tar dette på alvor, og har dette som ramme rundt all vår politikk.

Read Entire Article