Kortversjonen
- Kunstner Jonathan Chedeville fikk et martiniglass knust i ansiktet og måtte sy fire sting.
- Kvinnen ble først frikjent, men senere dømt til fem måneders fengsel i lagmannsretten.
- Chedeville har opplevd negative reaksjoner på å anmelde vold fra en kvinne.
- Kvinnen må betale 25.000 kroner i oppreisning.
– Jeg fikk ikke helt med meg at det hadde knust et glass i ansiktet mitt. Etter hvert kjente jeg etter at det var noe vått på halsen.
Da han ser på hendene sine er de fulle av blod.
Kvinnen som knuste Martini-glasset dro fra stedet rett etter voldshendelsen.
Bildene han tok morgenen etterpå viser dype kutt.
Samme dag måtte han sy fire sting i ansiktet.
Hendelsen skjedde tre uker før Chedevilles første premiere som hovedrolleinnehaver i filmen «Sult 2020».,
I tingretten ble kvinnen i 20-årene frikjent. Retten var usikker på om hun handlet med forsett
da glasset ble knust i ansiktet til Chedeville.I retten har kvinnen forklart at hun kun forsøkte å kaste drinken i ansiktet på ham – og at glasset glapp ut av hånden.
Dommen ble anket av politiet og i lagmannsretten ble kvinnen dømt til fem måneders fengsel – flertallet mente nå at det var uomtvistelig at kvinnen handlet med forsett.
– Min klient er selvsagt skuffet over dommen fra lagmannsretten. Vi mener at tingretten gjorde rett i å frifinne henne, og det er også derfor dommen er anket til Høyesterett. Hun har hele tiden fastholdt at hun ikke mente å skade fornærmede, sier hennes advokat Anne-Marie Gullichsen i Elden Advokatfirma.
I tillegg til glasset ble kvinnen dømt for å ha slått ham to ganger i ansiktet – dette var ikke en del av den originale tiltalen.
– Dommen i lagmannsretten er i tråd med påtalemyndighetens syn, og vi er enige i den, sier politiadvokat Julie Charlotte Aaheim til VG.
Kvinnen bak volden har Chedeville kjent gjennom mange år. De har ikke lenger kontakt.
De var begge berusede og havnet i en opphetet diskusjon på et utested i oktober i fjor, står det beskrevet i dommen.
Ifølge Chedeville sa de begge slemme ting til hverandre i forkant av konfrontasjonen.
– Jeg hørte noen skrek: «Han blør. Noen må hjelpe ham». Og så kom det en til unnsetning og hjalp meg. De var så søte og snille, forteller Chedeville om dem som hjalp ham.
To dager etter valgte Chedeville å politianmelde volden.
– Det er det riktige å gjøre, sier han i dag.
– En bekjent av meg er advokat – og det første han sa til meg er at dette må vi politianmelde, sier han.
Men hos politiet fikk han først råd om at han kunne ta saken til konfliktrådet
, noe han også først samtykket til.Det til tross for at bildene som var lagt ved anmeldelsen viste skadene, påpeker hans advokat.
– Det tviler jeg på ville skjedd dersom det hadde vært motsatt. Denne saken er et ganske typisk tilfelle av uprovosert vold knyttet til utested, som ligger i kjerneområdet for straffeskjerpelsene som ble innført ved lovendring i 2010, sier advokat Alexander Greaker i advokatselskapet Greaker x Storrvik.
Han har bistått Chedeville i rettssaken i Oslo tingrett.
– Når saken først ble anmeldt så er det merkelig at saken ble innstilt til behandling i konfliktrådet. Det hadde aldri skjedd om fornærmede i vår sak hadde knust et Martini-glass i ansiktet på en kvinne på et offentlig sted, mener Greaker.
Greaker kontaktet politiet og ga uttrykk for at saken var for alvorlig til å behandles i konfliktrådet, og fikk medhold i det.
– Vold er vold, og det er kjønnsløst. Likestillingen skal vel gå begge veier? Være seg fra mann ovenfor kvinne eller omvendt, sier Chedeville.
– Hver sak skal behandles for seg. Her er det en forhistorie mellom partene, og en konflikt som eskalerte den aktuelle kvelden. Det er vanskelig å se hvordan kjønn skal ha noe med saken å gjøre, sier kvinnens advokat Anne-Marie Gullichsen til VG.
Politiadvokat Julie Charlotte Aaheim førte saken i tingretten, og anket saken til lagmannsretten da kvinnen ble frikjent.
Hun ønsker ikke å kommentere den konkrete dialogen mellom partene da konfliktrådet ble vurdert som et alternativt.
– På generelt grunnlag får alle involverte parter i en straffesak anledning til å samtykke til at saken deres behandles i konfliktrådet. Behandling forutsetter at partene samtykker og at det er en egnet sak, sier hun til VG.
Kunstneren og skuespilleren forteller til VG at han har fått flere reaksjoner på at han har anmeldt kvinnen for vold.
– Det er hevede øyenbryn, og folk som spør hvorfor jeg ikke har trukket saken.
Reaksjonene kommer fra både menn, kvinner, venner og fremmede.
Han møter også et annet spørsmål:
«Hva er det egentlig du har gjort for å fortjene det?»
– Det virker på en måte som man er innprogrammert med en holdning om at kvinner ikke slår like hardt som menn, eller at når det skjer så skal man tåle det, sier kunstneren til VG.
Han føler han selv blir ansvarliggjort for volden han ble utsatt for.
Chedeville forteller til VG at han har opplevd det som en langvarig og ytterligere belastning at saken først ble henvist til konfliktrådet – og at han senere ikke ble trodd i tingretten.
– Får du lagt denne saken bak deg nå?
– Ja. Vi er mennesker. Jeg ønsker henne alt vel. Det var vondt å lese dommen. Den stakk meg rett i hjertet. Jeg tror nå at systemet fungerer, sier han.
Etter hendelsen har han slitt med jobben som kunstner – og det tok flere måneder før han kom seg til hektene igjen, forteller Chedeville.
Han forteller også at han har mistet følelsen i nedre del av ansiktet permanent.
Han har likevel ikke bedt om erstatning for tapt arbeidsinntekt. Men kvinnen ble dømt til å betale ham 25.000 kroner i oppreisning.
– Jeg valgte å la den biten ligge død, og ikke dvele ved det. Jeg har ønsket å gå videre, sier han.
Han velger å være åpen om saken fordi han opplever det som tabubelagt at det er kvinne som har utsatt mann for vold.
– Det har vært vrient å ha en slik sak. Jeg tror det finnes store mørketall. Om det hjemme, på byen, en kvinne eller en mann: Vold er vold.
Se også: En mann i 30-årene har livet fått fullstendig på hodet etter denne voldshendelsen som ble fanget av en overvåkningskamera i Kristiansand.