FHI bekrefter mykoplasma-bølge

1 month ago 16



Er det bare en høstforkjølelse, eller har du vært uheldig og fått en mykoplasmainfeksjon eller kikhoste? Begge sykdommene har utbrudd i Norge nå.

 Langvarig hoste er det vanligste forløpet, men for noen kan infeksjonen utvikle seg til lungebetennelse. (Illustrasjonsfoto, modellklarert)
FORKJØLELSESSYMPTOMER: Langvarig hoste er det vanligste forløpet, men for noen kan infeksjonen utvikle seg til lungebetennelse. (Illustrasjonsfoto, modellklarert) Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert 23.10.2024 04:42

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at det er en ny smittebølge med bakterien mycoplasma pneumoniae i emning.

Smittebølgen pågår over hele landet, og FHI tror smitten vil fortsette å øke i tiden som kommer.

Mest i Sør-Norge

Mykoplasma-infeksjon gir oftest forkjølelsessymptomer og langvarig hoste. Hos de fleste går symptomene over av seg selv, men for noen kan infeksjonen utvikle seg til lungebetennelse. 

Forekomsten av mykoplasma er høyest i aldersgruppen 5–14 år.

– Luftveisinfeksjon med mykoplasma skiller seg dermed fra de fleste andre luftveisinfeksjoner, hvor det ofte er de yngste eller de eldste som blir sykest, sier overlege Trine Hessevik Paulsen ved FHI.

Det er også observert flere tilfeller i noen deler av landet. 

– Det ser ut til å være mer smitte i Sør-Norge enn i fylkene lengst nord, sier overlege Trine Hessevik Paulsen i FHI på instituttets hjemmesider

Hun trekker fram særlig fram fylkene Agder, Telemark, Akershus og Oslo.

Smitten har ennå ikke har passert toppen, og at flere må regne med å bli syke de neste ukene.

Nesten fraværende under pandemien

Etter å ha vært nesten fraværende under covid-19-pandemien, begynte forekomsten av mykoplasma-infeksjon å øke høsten 2023, opplyser FHI på sine hjemmesider. Økningen har fortsatt i 2024, spesielt gjennom sommeren. 

Siden begynnelsen av juli og til nå, har bakterien blitt påvist hos over 3500 personer. 

– Utbrudd av luftveisinfeksjon med mykoplasma kommer gjerne med fire-fem års mellomrom. Det var store utbrudd i Norge i 2011-2012 og deretter i 2016-2018. Det er derfor ikke uventet at vi nå ser et utbrudd i Norge, sier Hessevik Paulsen.

RINGE LEGEN? Hvis du hoster kraftig, kan det være du har fått enten mykoplasma eller kikhoste. Men også de kan gå over av seg selv. Foto: AlexRaths / TV 2
RINGE LEGEN? Hvis du hoster kraftig, kan det være du har fått enten mykoplasma eller kikhoste. Men også de kan gå over av seg selv. Foto: AlexRaths / TV 2

Hva skal du gjøre?

Mange blir friske igjen av seg selv, men 3-10 prosent av de som blir smittet pådrar seg lungebetennelse.

En god indikator på når du bør kontakte legen, er hvor kraftig du hoster. 

–  Hvis du får luftveisinfeksjon med kraftig hoste, bør du vurdere å kontakte lege, råder FHI. 

Legen vil vurdere om du trenger antibiotika avhengig av diagnose og sykdomstilstand.

Det er nå høy forekomst av både mykoplasma-infeksjon og kikhoste, som begge kan gi kraftig hoste. Så hvis du tror du har mer enn en vanlig høstforkjølelse, så kan det godt stemme. Hvis ikke hosten er kraftig, kan du være blant de heldige som kan la immunforsvaret nedkjempe sykdommen, enten det er kikhoste eller mykoplasma. 

Men ta for all del kontakt med lege hvis du er bekymret for din egen helse eller for barnet ditt. 

FHIs informasjonsside om kikhoste finner du her

Read Entire Article