Fengsles etter hun ba Jesus klippe håret

4 weeks ago 18



En indonesisk TikTok-profil skal ha fortalt et bilde av Jesus at han trenger en hårklipp. Nå er Ratu Thalisa dømt til 34 måneder i fengsel for blasfemi.

 Binsar Bakkara / AP / NTB
FLERE HENDELSER: Flere har fått en lignende dom i Indonesia. Dette bildet er hentet fra en sak fra 2018. Foto: Binsar Bakkara / AP / NTB

Publisert 11.03.2025 17:19

Mandag 10. mars ble den indonesiske TikTok-profilen Ratu Thalisa dømt til to år og ti måneder i fengsel for hatytringer mot kristendommen. 

Kvinnen skal ha sagt til et bilde av Jesus på telefonen sin at han må klippe håret, ifølge dommen. 

Ifølge BBC, har den muslimske transkvinnen over 442.000 følgere på TikTok –  hvor hun holdt en livestream da hendelsen skjedde. Kommentaren hennes kom som en respons på en kommentar som ba henne klippe håret for å se mer ut som en mann.

En domstol i den indonesiske byen Medan i provinsen Nord-Sumatra dømte Thalisa for blasfemi på bakgrunn av hennes brudd på en kontroversiell lov om hatytringer på nett. 

Saken havnet i retten da flere kristne grupper rapporterte utsagnet hennes til politiet. 

Ifølge retten kan kommentaren hennes forstyrre «offentlig orden» og «religiøs harmoni» i det indonesiske samfunnet.

– Et sjokkerende angrep

Flere menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer fengslingen av Thalisa. Blant annet Amnesty International. 

–  Denne fengselsdommen er et sjokkerende angrep på Ratu Thalisas ytringsfrihet, sier Indonesias administrerende direktør Usman Hamid i en uttalelse. 

Han mener de indonesiske myndighetene ikke kan bruke den omdiskuterte loven om elektronisk informasjon og transaksjoner (EIT) til å straffe folk for kommentarene deres på sosiale medier. 

–  Indonesia bør forby religiøst hat som oppfordrer til diskriminering, fiendtlighet eller vold, men Ratu Thalisas uttalelse når ikke den terskelen, sier Hamid videre. 

Han ønsker at Thalisa skal løslates fra varetekt umiddelbart, og oppfordrer indonesiske myndigheter til å oppheve eller gjøre vesentlige revisjoner av det han beskrev som «problematiske bestemmelser» i EIT-loven.

Potensiell trussel mot ytringsfriheten

Loven som først ble introdusert i 2008, og deretter endret i 2016 for å adressere ærekrenkelse, var originalt ment for å sikre menneskers rettigheter på internett. 

Den har siden blitt kritisert av både aktivistgrupper, presse og juridiske eksperter for dens potensielle trussel mot ytringsfriheten.

Ifølge tall fra Amnesty International har 560 individer blitt siktet for påståtte brudd på EIT-loven i perioden 2019 til 2024. Av de 560, ble 421 dømt. Flere av disse var influensere på sosiale medier. 

Muslimske Thalisa er en del av den religiøse majoriteten i Indonesia og skiller seg derfor ut fra de fleste andre tilfellene av brudd på denne loven. 

De fleste dommene har vært et resultat av at religiøse minoriteter som fornærmer islam. 

Påtalemyndighetene har allerede anket mandagens dom. De har tidligere krevd at Thalisa skal få en fengselsdom på over fire år. Ifølge BBC, skal Thalisa ha fått syv dager til å anke. 

Read Entire Article