Fem landsbyer i Belgorod blir evakuert – frykter at Ukraina skal invadere også her

1 month ago 31



Innbyggerne i fem landsbyer langs grensen til Ukraina i den russiske Belgorod-regionen skal evakueres, sier fylkets guvernør.

Russisk politi og sikkerhetsstyrker har etablert kontrollpunkter i rundt Belgorod by. Foto: Stringer / Reuters / NTB

Publisert: 16.08.2024 20:23

Guvernør Vjatsjeslav Gladkov sier på Telegram at adgangen til de fem landsbyene sperres fra mandag, og at innbyggerne blir evakuert og får hjelp til å få med seg eiendelene sine.

Tidligere i uken ble det kjent at minst 11.000 mennesker være evakuert i Belgorod som følge av at ukrainske soldater hadde rykket inn på russisk territorium.

Det skjer én uke etter at Ukraina overraskende invaderte nabofylket Kursk i Russland. Det er første gang siden 2. verdenskrig av russisk territorium har blitt inntatt av et annet land.

Invasjonen kommer 2,5 år etter Russlands fullskalaangrep på Ukraina. Russland okkuperer nå i underkant av 20 prosent av Ukraina.

Nærmere 200.000 russere er allerede evakuert fra Kursk siden den ukrainske innmarsjen i forrige uke.

Ukrainske styrker har kapret 1150 kvadratkilometer med russisk territorium, ifølge landets forsvarssjef. Dette skal utgjøre 82 bosetninger. Blant disse er byen Sudzja, som er administrasjonsenter for grenseområdene.

En ukrainsk soldat patruljerer blant skadede bygninger i Sudzja 16. august. Foto: Yan Dobronosov / Reuters / NTB

Den russiske hæren har forberedt «konkrete tiltak» for å beskytte Belgorod mot ukrainske angrep, inkludert «tildeling av ekstra styrker», sier forsvarsminister Andrej Belousov ifølge departementet.

Han sier også at det er planlagt flere grep for å øke sikkerheten i regionene som grenser til Ukraina.

– Vi snakker først og fremst om effektivisering av kommando- og kontrollsystemer for samhandling mellom militære styrker og politimyndigheter og administrasjonen i Belgorod, i tillegg til overføring av styrker og ressurser til å utføre de viktigste oppgavene, heter det videre fra ministeren.

Read Entire Article