Marburgviruset er allerede klassifisert som en samfunnsfarlig sykdom i Norge.
Publisert: 04.10.2024 17:16
Kortversjonen
- Marburgviruset, som forårsaker alvorlig sykdom med høy dødelighet, er klassifisert som en samfunnsfarlig sykdom i Norge, men det er ingen registrerte tilfeller her til lands.
- Det nåværende utbruddet i Rwanda har foreløpig ikke spredt seg utenfor landets grenser. I Norge er risikoen for spredning svært liten.
- Marburgvirus smitter via kroppsvæsker, og stammer opprinnelig fra flaggermus.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det pågår et utbrudd av marburgviruset i Rwanda. Frykten for at viruset skal spre seg, er stor.
Årsaken er åpenbar: Sykdommen er svært dødelig.
I Norge er viruset allerede klassifisert som en samfunnsfarlig sykdom, opplyser FHIFHIFolkehelseinstituttet til Aftenposten.
Her får du svar på alle spørsmålene du måtte lure på om marburgviruset - av overlege og spesialt i infeksjonssykdom, Marte Petrikke Grenersen, ved FHI.
Hva er marburgviruset?
Marburgviruset er et såkalt filovirusfilovirusFilovirus (filoviridae) er en virusfamilie som omfatter kun to medlemmer, nemlig ebolavirus og marburgvirus. Det er små RNA-virus som ligner tråder. Navnet filo kommer fra latin og betyr tråd. og er nært beslektet med ebolavirusetebolavirusetEbolainfeksjon er en virussykdom som ubehandlet har svært høy dødelighet. Ebola har fått navnet sitt etter en elv i Kongo, hvor sykdommen først ble beskrevet i 1976. Sykdommen opptrer som regel i epidemier..
– Fruktflaggermus er naturlig vert for viruset, men de blir ikke syke. De kan imidlertid overføre viruset til mennesker.
Hvilke symptomer kan man få?
– I starten ser man uspesifikke symptomer som inkluderer feber, frysninger, oppkast, diaré, hodepine, muskel- og leddsmerter, slapphet og magesmerter.
Etter noen dager blir sykdommen mer alvorlig, og det kan oppstå blødninger i hud, fra kroppsåpninger og i organer samt organsvikt.
Hvilke forholdsregler bør man ta?
Vi har ikke dette viruset i Norge eller Europa.
– Men dersom man oppholder seg i eller reiser til et område med utbrudd, bør man begrense direkte kontakt med mange personer, unngå kontakt med syke og dødedødeHer gjelder både mennesker og dyr. og kroppsvæskene deres.
Man bør ikke være i kontakt med flaggermus eller oppsøke typiske tilholdssteder for flaggermus, som huler.
Marte Petrikke Grenersen
Overlege og spesialist i infeksjonssykdom ved Folkehelseinstituttet
Hvordan smitter det?
Viruset kan overføres fra fruktflaggermus til mennesker. Mellom mennesker smitter viruset gjennom direkte kontakt med kroppsvæskerkroppsvæskerUrin, blod, oppkast, avføring og sæd er eksempler på kroppsvæsker. til en syk eller død person.
– Viruset er ikke smittsomt før den smittede er blitt syk. Det vil si at man ikke smitter i det som kalles inkubasjonstiden.inkubasjonstiden.Tiden fra smitte til symptomstart.
Er det fare for en global pandemi?
Nei. Viruset smitter ikke særlig lett mellom mennesker. Det krever direkte kontakt med kroppsvæskene til en syk person.
– Det vil si at å isolere syke personer er effektivt for å hindre videre smitte. Helsepersonell som skal behandle og pleie syke personer, bruker beskyttelsesutstyr.
Hvor farlig er viruset?
Viruset gir alvorlig sykdom og er farlig, og en del av de smittede dør. Det er imidlertid svært varierende hvor stor dødeligheten oppgis å være i ulike utbrudd.
– Det avhenger av flere faktorer. En av de viktigste faktorene ser ut til å være tilgang på helsetjenesterhelsetjenesterBåde testing/diagnostikk og intensivbehandling..
I Europa og vesten for øvrig har vi hatt svært få tilfeller med marburgsykdom, men den begrensede erfaringen tilsier at sjansen for å bli frisk er større her enn i de områdene som har utbrudd.
Hvor og hvordan oppsto viruset?
Det er ikke klarlagt hvordan viruset oppsto, men det ble oppdaget første gang i 1967. Da var det to utrudd på samme tid, i henholdsvis MarburgMarburgViruset har følgelig fått navnet sitt fra denne byen. i Tyskland og Beograd i Serbia.
– Senere har nesten all smitte til og mellom mennesker skjedd i afrikanske land.
Har viruset spredt seg?
Det er rapportert om tilfeller kun fra Rwanda, fra syv av 30 distrikter i landet.
– De fleste tilfellene er i hovedstaden Kigali og er knyttet til smitte inne på sykehus før det var påvist utbrudd av marburgvirus. Det er ikke rapportert om smitte over landegrenser.
Bør nordmenn være bekymret?
– Nei. Vi har ikke sykdommen i Norge. Sannsynligheten for at det kommer et tilfelle til Norge er liten, og dersom det skulle skje, er det svært liten risiko for videre spredning her. Helsetjenesten har gode rutiner og er forberedt på å håndtere et eventuelt tilfelle.