Faren til Jonas om politiet: – Helt, helt ubegripelig

1 month ago 65



Da politiet ikke tok tak i anmeldelsene fra Jonas, begynte han å sove med gasspistol og sverd ved sengen. Ett og et halvt år etter drapet håper faren at bitterheten etter hvert skal slippe tak.

 Frode Sunde / TV 2
SPENT: I seks uker skal faren til Jonas Aarseth Henriksen (30) følge rettssaken mot de fire mennene som er tiltalt for drapet på sønnen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 24.02.2025 07:46

Tirsdag begynner rettssaken mot de fire mennene som er tiltalt for drapet på 30 år gamle Jonas Aarseth Henriksen. 17. august 2023 ble han funnet skutt og drept i nærheten av en hytte i Nes i Ådal. 

Etterforskningen har vist at Jonas trodde han skulle gjennomføre en jobb, men at han ble lurt i en felle. De to siste årene av sitt liv leverte han 14 anmeldelser til politiet.

TV 2 Nyheter: Bak overskriftene

TV 2 Play

– Jeg er spent på hvordan det blir å sitte så lenge i samme rom som de tiltalte, som valgte å gjøre Jonas sitt liv til et helvete, sier Trond Henriksen. 

Han er faren til Jonas. Torsdag var han og resten av familien på plass i tingretten for å forberede seg til den seks uker lange rettssaken.

Gasspistol og sverd

De 14 anmeldelsene Jonas leverte gjelder hærverk, trusler og vold. Gjennom etterforskningen har politiet knyttet alle sakene til 33-åringen som påtalemyndigheten mener bestilte drapet. 

I likhet med de tre andre tiltalte, hevder 33-åringen at det aldri var planen å drepe Jonas. 

– Jeg er skyldig i å bestille vold, ikke drap, sa han i et fengslingsmøte i desember. 

Gjennom våren og sommeren 2023 så Trond Henriksen og kona hans Torunn Bjerkerud tydelig at Jonas ble stadig mer påvirket av alle truslene, brannene og hærverkene han ble utsatt for. 

 Thomas Evensen / TV 2
I RETTEN: Torsdag var Trond Henriksen, kona Torunn Bjerkerud og resten av familien til avdøde Jonas på plass i retten for å forberede seg på den seks uker lange saken. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Han gikk jo ikke bare med frykt for sitt eget liv, men også for selskapene sine, kollegaer og for andre i familien. Han skjønte jo ikke hva dette her var, hvorfor, hvem, når eller hvor noe kom til å skje. Han visste ingenting, sier Henriksen.

Fem dager før drapet kom Henriksen og Bjerkerud hjem etter å ha vært på hytta i noen dager, mens Jonas bodde hos dem.

– Da vi gikk inn på rommet hjemme hvor Jonas hadde vært, så så vi en gasspistol på nattbordet og et sverd på gulvet. Han hadde også valgt et rom som ligger i andre etasje over garasjen, og ikke på bakkeplan. Det sier litt om hvilken frykt han levde med døgnet rundt, sier Henriksen.

– Helt, helt ubegripelig

Jonas fant aldri ut hvem som var ute etter ham før han ble drept. 

Men han forsøkte – både da han leverte alle anmeldelsene og da han ba om hjelp på Facebook og andre sosiale medier.

TV 2 har tidligere omtalt at påtalemyndigheten mener 33-åringen som bestilte drapet, gjorde det fordi han var sjalu. Sjalusien knytter seg til at Jonas hadde en kortvarig relasjon til en kvinne i 2019, omkring fire år før drapet. 

Kvinnen ble senere 33-åringens kjæreste, noe hun er den dag i dag. 

Slik TV 2 forstår det, har Jonas og 33-åringen aldri snakket sammen før.

3. februar i år publiserte Sør-Øst politidistrikt en intern evaluering der det konkluderes med at politiet både burde og kunne gjort flere ting annerledes for å hjelpe 30-åringen. 

 Frode Sunde / TV 2
ÅSTEDET: Jonas Aarseth Henriksen ble funnet skutt og drept på veien nedenfor denne hytta i Nes i Ådal. Foto: Frode Sunde / TV 2

Et av læringspunktene er at politiet burde samlet de 14 anmeldelsene til én straffesak og utarbeidet en hypotese om at Jonas var utsatt for en personforfølgelse. 

– Er det ikke lett å bli bitter?

– Det er jo det. Det er nitrist å tenke på at politiet, som du tror er et offentlig organ som hjelper oss og støtter oss når vi trenger det, har svikta, sier faren til Jonas. 

Han fortsetter: 

– Jeg håper at det ikke er bitterhet som skal prege meg fremover og at jeg blir en bitter, gammel grinebiter. Men det er helt, helt ubegripelig at det går an å ikke klare å se dette i sammenheng. 

Vil berge selskapene

I tillegg til straffesporet mot de tiltalte, er det varslet flere erstatningskrav mot de fire tiltalte. Noe av det skal behandles parallelt med hovedforhandlingen, mens de største kravene skal behandles separat i etterkant av rettssaken.

 Thomas Evensen / TV 2
BLE HEDRET: Jonas ble hedret med en flere kilometer lang lastebilkortesje etter at han døde. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Jobb var livet for Jonas. Det var kjempeviktig for ham. Han har brukt så mye av sitt liv på å bygge opp disse selskapene, sier Trond Henriksen. 

Nå er familien opptatt av å berge selskapene sønnen drev frem til han ble drept. 

– Det går ikke an å skille Jonas og selskapene og lastebilen hans. Alt dette henger tett sammen, sier Henriksen.

Familien og advokatene deres har varslet at de vil be om erstatning for hovedsakelig tre kategorier: Tingsskader, kostnader knyttet til drift av selskapene i etterkant av drapet, samt fremtidig tap.

Likevel er det bare den første kategorien som vil bli behandlet under straffesaken mot de fire tiltalte. 

– Saken er så omfattende og så komplisert og involverer så mange personer og aspekter. Så store deler av det som berører selskapene må behandles rett i etterkant av hovedforhandlingen, sier Henriksen.

Spent på én ting

Når rettssaken begynner på tirsdag, er familien forberedt på at det kan bli seks tunge uker. 

– Jeg gleder meg på mange måter til å komme i gang, og så gruer jeg meg, sier Torunn Bjerkerud, stemoren til Jonas. 

– Det har vært tøft så langt, men det sies at det er nå det virkelig blir tungt, legger hun til.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
I RETTEN: Familien var til stede da tre av de tiltalte ble fremstilt for varetektsfengsling i desember. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Hun feller en tåre når hun tenker tilbake på tiden etter 17. august 2023. 

– Det tok jo nærmere et år før jeg slutta å vente på Jonas til middag. Det er fortsatt fryktelig, sier hun mens tårene triller, sier Bjerkerud.

Henriksen er enig i at det på mange måter skal bli godt å komme i gang med rettssaken. 

– Det er ikke en behagelig tid nå, men det er bare sånn det er. Sånn sett så skal det bli godt å komme i gang, selv om det blir fryktelig krevende. Men vi vet jo ikke hvordan vi kommer til å reagere, legger Henriksen til.

– Er det noe spesielt dere er ekstra spent på?

– Jeg er nok spent på hvordan det blir å sitte så lenge i samme rom som de som er tiltalt, og som har valgt å gjøre Jonas sitt liv til et helvete, sier faren. 

Read Entire Article