Europafeber hos norske klubber: – Stemningen er helt på bristepunktet

1 month ago 28



Utsolgte tribuner, penger på konto og store klubber på besøk. Det er mange tiår siden norsk fotball opplevde lignende tilstander.

 Det bergenske publikum går av hengslene for å komme seg på europakamp. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 22.08.2024 17:37

– Stemningen er helt på bristepunktet. Det er en helt ekstrem FOMOFOMOFear Of Missing Out - rett og slett frykten for å gå glipp av noe. rundt denne kampen. Den ble vel utsolgt på noen minutter, sier Erlend Ytre-Arne Vågane.

Han er supportereleder for Brann-supporterne i Bataljonen. Torsdag står han og 14.000 bergensere på tribunen for å hjelpe sine gutter til seier mot Astana.

Bergen har Europa-feber. Hver eneste kvalikkamp blir utsolgt og skulle man slå laget fra Kasakhstan i dobbeltkamp, venter gruppespill i Conference LeagueConference LeagueDet er tre nivåer av europeiske ligaer på herresiden. I rangert rekkefølge: Champions League, Europa League og Conference League. .

Slik så det ut da Brann tok seg videre til playoff:

I det som fort kan bli en Europa-høst det er lenge siden vi har sett med norske lag.

Bodø/Glimt kan gå inn i Champions League. De leder 2–1 mot Røde Stjerne før returmøtet i Beograd neste uke.

Molde er sikret Conference League og går inn i Europa League om de vinner mot Elfsborg i playoff.

Så har du i tillegg Brann, som skal kjempe om gruppespill.

– De kampene har blitt noe veldig mange er redd for å gå glipp av, sier Vågane i Bataljonen.

Suksess for norske lag i Europa har større effekter enn ivrige bergensere som trosser regnværet for å komme seg på kamp. Allerede neste sesong har norske lag fått to lag inn i Champions League-kvalifisering.

 Odin Bjørtuft og Glimt-spillerne klikket fullstendig da de tok ledelsen mot Røde Stjerne. Foto: Mats Torbergsen / NTB

Årets vinner av Eliteserien vil være garantert plass i Europa League.

Nå er det faktisk ikke utopi å tenke på at den norske seriemesteren om noen år kan få en direkteplass til Champions League.

Heng med på denne:

  • Per nå ligger Norge på en 11. plass på Uefas ranking over klubblag. Havner man topp ti, venter direkteplass til Europas gjeveste turnering.
  • Landene over (Tsjekkia og Tyrkia) er såpass langt foran at det er urealistisk at det skjer denne og neste sesong.

– Det neste steget for Norge er å havne på topp 12. Det gir i tillegg til to plasser i Champions League-kvalik, to plasser i Europa League-kvalik, sier Johannes Kaste, som startet nettstedet Fotcalc og har full kontroll på koeffisienterkoeffisienterPoeng som brukes i Uefas ranking for å bestemme styrken på fotballklubber og nasjonale ligaer i Europa. og poeng i Uefas noe forvirrende system.

Norge har ikke vært så høyt på rankingen siden

Det betyr også store pengesummer inn til norske klubber.

Inngangsbilletten til Champions League gir Glimt 220 millioner kroner, mens Molde og Brann også tjener gode penger på Europa-suksess.

Deloitte lager hvert år en økonomisk rapport for Eliteserie-klubbene. I 2023 skrev de at «Europa-suksessen er en katalysator for utvikling for ligaen totalt sett».

– Selv om europaspill helt klart bidrar mest til deltakende klubber, er også disse midlene positivt for utviklingen av norsk fotball da det gir mer midler til re-investeringer i sportslig og produktmessig utvikling. Men det er ikke til å stikke under en stol at det også skaper større forskjeller mellom klubbenes budsjetter enn uten inntekter fra Europa, sier Emilie Finnevolden Gooderham i Deloitte til VG.

Bra for norsk fotball at flere lag kommer til Europa?

Ja, dette tjener alle klubber på

Nei, forskjellene blir altfor store

Tror ikke det har så mye å si ene eller andre veien

Samtidig er det en eviglang debatt i norsk fotball, hvor kritikerne mener Europa-pengene skaper for store forskjeller og skader den hjemlige ligaen.

– Det finnes ikke et entydig svar på om fordelene veier opp for ulempene av større økonomiske forskjeller, men det er ingen tvil om at Europaspill øker konkurransekraft for Eliteserien i Europa, samtidig som det leder til større forskjeller på klubbnivå i hjemlig liga, sier Gooderham.

Read Entire Article