I 2019 falt den historiske dommen i Agder lagmannsrett: Elisabeth Aaslie ble den første kvinnen i norsk historie som ble dømt til 21 års forvaring.
Det skjedde etter en spektakulær etterforskning.
I april i 2014 ble Øystein Hagel Pedersen (67), faren til to av Aaslies sju barn, funnet død på et hotellrom i Kristiansand.
Politiet fikk etter hvert opplysninger som tydet på at Aaslie kunne ha drept ham.

Underveis i etterforskningen fikk politiet også informasjon om at Aaslie kunne ha drept sin egen far, Øyvind Terje Olsen (52), i 2002.
I mangel på fellende bevis valgte politiet å sende inn en hemmelig politiagent som fikk i oppgave å infiltrere Aaslies liv. I nesten tre år samlet hun informasjon om sjubarnsmoren.
Politiet ble etter hvert overbevist om at Aaslie hadde forgiftet både Hagel Pedersen og sin egen far. Sistnevntes levninger ble gravd opp og undersøkt 15 år etter dødsfallet.

Aaslie ble dømt for de to drapene, selv om hun hele tiden har nektet straffskyld.
Etterforsket et drap til
Det offentligheten likevel ikke har hørt noe om, er politiets etterforskning av et tredje dødsfall i saken.
TV 2 har fått tilgang til etterforskningsdokumenter fra Agder politidistrikt som viser at politiet forsøkte å finne ut om Aaslie kunne ha drept sin egen farmor i 2009.

Allerede tidlig i etterforskningen av dødsfallet til Øystein Hagel Pedersen avhørte politiet Aaslie sin onkel. Han mente politiet også burde vite at hans egen mor, altså Aaslie sin farmor, døde brått og uventet.
Farmoren var 86 år gammel, svaksynt og bodde i en omsorgsbolig da hun døde, men helsen hennes for øvrig var god, ifølge Aaslies onkel.
Onkelen fortalte politiet at moren hans var redd for barnebarnet sitt.
Medisiner var borte
Onkelen husker denne redselen mange år senere.
– Jeg besøkte henne i hvert fall annenhver dag. Hvis jeg sto i døra, så spurte hun «hvem er det?», for hun var nesten blind på slutten. Da jeg sa at det bare var meg, ble hun lettet. Hun var redd for hva Elisabeth kunne finne på, sier onkelen til TV 2.
Han ønsker ikke å stå frem med navnet sitt.

Onkelen forteller at Aaslie ofte kom på besøk til farmoren sin, og at hun gikk gjennom verandadøren uten å gå via resepsjonen, fordi 86-åringens bolig lå på bakkeplan.
Dessuten mener han at Aaslie alltid fikk med seg en god slump penger når hun besøkte farmoren.
Det mest oppsiktsvekkende, og som også fikk politiet til å sperre opp øynene, var likevel informasjonen onkelen ga dem om 86-åringens medisiner. Da hun døde, var alle medisinene plutselig borte, sa han.
Politiet avhørte pleiere
Ettersom politiet på dette tidspunktet mente at Aaslie hadde drept to personer ved å forgifte dem med medisiner, begynte de å undersøke dødsfallet.
I 2018, etter at Aaslie var pågrepet og siktet for to drap, kalte politiet inn to pleiere som jobbet i omsorgsboligen der farmoren døde.
Da hadde det gått ni år siden dødsfallet.
Avhørsrapportene viser at politiet stilte inngående spørsmål om 86-åringen og dagen hun døde.
De spurte blant annet pleierne om hvorvidt Aaslies farmor pleide å låse døren sin, hvordan adgangsmulighetene var fra bakkeplan, om hun pleide å oppbevare kontanter på rommet, og hvor det ble av medisinene hennes.
Sjekket hva hun kjøpte
Dessverre for politiet kunne ingen av pleierne huske noen detaljer av verdi for etterforskningen. Ingen av dem husket Elisabeth Aaslie.
Politiet hentet også ut en oversikt over alle transaksjoner på bankkortet til Aaslie for juli i 2009, den måneden da farmoren døde, selv om det på dette tidspunktet var vel så vanlig å bruke kontanter.
Ingenting ved kortbruken fremsto mistenkelig.
Politiet vurderte likevel om de skulle grave opp levningene etter 86-åringen, får TV 2 opplyst.

Dette hadde vist seg svært effektivt under etterforskningen av drapet på Aaslie sin far.
Familien ble ikke enige
Aaslies onkel bekrefter overfor TV 2 at han ble kontaktet av politiet med spørsmål om dette.
– Jeg og broren min ble ikke enige. Han ville si ja, men jeg ønsket ikke det, sier onkelen i dag.
– Hvorfor ikke?
– Politiet sa de hadde nok på henne uansett. Og jeg tenkte at min stakkars mor skulle få hvile i fred sammen med min far. Jeg ønsket ikke det den gangen, sier han.
– Angrer du på det?
– Nei, jeg gjør ikke egentlig det. Nå ble det sånn, sier han.
Saken ble til slutt henlagt som intet straffbart forhold, opplyser politiinspektør Cecilie Pedersen i Agder politidistrikt. Det betyr at bevisene talte for Aaslie sin uskyld.
På spørsmål om hvorfor politiet ikke åpnet graven, svarer Pedersen at politiet, på bakgrunn av undersøkelsene de gjorde rundt 86-åringens dødsfall, konkluderte med at det ikke var rimelig grunn til å gjennomføre dette.
Aaslie raser mot politiet
TV 2 har forelagt Elisabeth Aaslie innholdet i denne artikkelen.
– Dette er bare trist. Jeg var veldig glad i bestemoren min, jeg var veldig glad i faren min, og jeg var veldig glad i Øystein, sier hun.

Aaslie mener at politiet har konstruert bevisene mot henne.
Hun mener at det var undercoveragent Anna Andersen som først begynte å snakke om sovemedisiner, og at hun selv aldri har hatt kunnskap om dette tidligere.
Dessuten mener hun de har fjernet viktige beviser, som videoovervåking fra hotellet der Øystein Hagel Pedersen ble funnet død.
– Politiet har ingenting, men de gjør akkurat som de vil og konstruerer en sak. At de i det hele tatt vurderte å grave opp bestemor, det er bare forferdelig å tenke på, sier hun.
– De er i «deep shit»
Aaslie forteller om en seanse i retten, som hun mener er illustrerende for hvordan hun opplever politiets korstog mot henne.
Hennes daværende advokat spurte henne i retten om hvor hun var 26. februar 1986, da Sverige statsminister Olof Palme ble skutt.
– Det er litt sånn de holder på. Hvis noen er døde, så bare peker man på meg. Når politiet kommer til dere med denne saken nå, viser det bare hvor desperate de er. De skjønner at de er i «deep shit».
– På hvilken måte er de i «deep shit»?
– De vet hva de har gjort, og de er livredde for at det skal komme frem.
Politiinspektør Pedersen ønsker ikke å svare på uttalelsene til Aaslie.
Hun skriver til TV 2 at etterforskningen av farmorens dødsfall skyldtes at Aaslie allerede var mistenkt for to drap på personer hun hadde en nær relasjon til.
Politiet etterforsket ingen andre mulige straffbare forhold, opplyser hun.

Elisabeth Aaslie har sittet i fengsel siden hun ble pågrepet høsten 2017. Hun kan tidligst søke prøveløslatelse i 2027. I mellomtiden jobber hun for å få saken sin gjenåpnet.
I 2022 mottok Gjenopptakelseskommisjonen en kort begjæring der hun, via sin daværende advokat Sigurd Klomsæt, mente at politimetodene som ble brukt i etterforskningen, var ulovlige.
Det er ikke kjent når begjæringen vil bli behandlet.
TV 2-journalistene Kenneth Fossheim og Magnus Braaten har skrevet bok om Elisabeth Aaslie, utgitt på Cappelen Damm. Forlaget er, på lik linje med TV 2, eid av Egmont. Journalistikken rundt denne nyhetsartikkelen er laget uavhengig av arbeidet med boken.