Nyhetsbyrået Reuters skriver at Medin er siktet for terrorisme og for å ha fornærmet Erdogan.
Fredag 28. mars kl. 21:33Svenske Joakim Medin ble pågrepet da han ankom Istanbul flyplass for å dekke protestene i landet.
Det skriver den svenske avisen ETC.
Ansvarlig redaktør i avisen, Andreas Gustavsson, ber svenske medier og myndighetene om hjelp. Han skriver at de ikke har hørt fra Medin på 24 timer. Den siste meldingen han sendte var at han ble tatt inn til avhør.
– Jeg vet ikke hvor han er. Jeg vet ikke hvordan han har det. Vi i Dagens ETC har febrilsk forsøkt å få svar på ulike måter. Men nå er det gått en hel dag. Nå velger vi å gjøre dette offentlig.
Videre skriver redaktør Gustavsson at pressefriheten er under angrep.
– Jeg krever at den svenske regjeringen handler direkte og skarpt. Jeg forventer støtte fra nesten alle andre medier.
Det svenske utenriksdepartementet bekrefter at Medin sitter i Maltepe fengsel i Istanbul. De har vært i kontakt med ham gjennom generalkonsulatet i Istanbul.
Nyhetsbyrået Reuters skriver at Medin er siktet for terrorisme og for å ha fornærmet Erdogan.
Dette er ikke første gang Medin blir arrestert. I 2015 ble Medin satt i fangenskap i Syria i en uke.
I et skype-intervju med Aftonbladet fortalte Medin at han ble tatt til fange i al-Qamishli.
– Jeg var ute med tolken min, på vei fra et sted til et annet. Vi passerte en veisperring som den syriske regjeringen voktet. Der ble vi tatt og satt i fengsel, sier han.
Under president Recep Tayyip Erdogans styre, har individets rettigheter blitt kraftig redusert.
World Justice Project skriver at rettssikkerheten i Tyrkia er dårligere enn i Russland.
Pressefriheten har også lenge vært under press. Organisasjonen Journalister uten grenser sammenligner friheten i Tyrkia med den i Russland, Iran og Syria.
Mye makt til presidenten
Tyrkia holder valg, men betegnes ikke som et liberaldemokrati.
Presidenten velges for fem år, men valgene har blitt kritisert. Det pekes på at Recep Tayyip Erdogan kontrollerer mye av mediene.Freedom House forteller at landet har blitt mer autoritært under Erdogan, som har fått mer makt gjennom endringer av grunnloven og arrestasjon av blant andre opposisjonspolitikere, akademikere, journalister og jurister.
Særlig etter det mislykkede kuppforsøket i 2016, har Erdoğan dratt landet i en mer autoritær retning.
I en folkeavstemning i 2017 sa et knapt flertall ja til å endre presidentens fullmakter. Endringen av grunnloven innebærer en sterk maktkonsentrasjon.
Samtidig er det viktig å påpeke at han har tapt flere valg, for eksempel i Istanbul i 2023, og akseptert nederlaget. Dette er ikke noe som nødvendigvis ville skjedd i et diktatorisk regime.