– Et voldspotensial vi ikke har hatt i Norge tidligere

1 month ago 26



Kripos om svenske kriminelle:

I Danmark har myndighetene slått alarm om svenske tenåringer som kommer til landet for å drepe på bestilling. Kripos er bekymret for at utviklingen skal spre seg til Norge.

 Steven Knap / Ritzau Scanpix / NTB
DRAPSFORSØK: En svensk 17-åring ble pågrepet og siktet for drapsforsøk etter at han skjøt seks skudd med automatvåpen på Frederiksberg i København 5. august. En 18 år gammel mann ble truffet av et skudd, men overlevde. Foto: Steven Knap / Ritzau Scanpix / NTB

Publisert 20.08.2024 11:35

For en drøy uke siden skjerpet Danmark grensekontrollen til Sverige, i tillegg til å opprette to visitasjonsområder i København. 

Målet er å slå ned på kriminelle nettverk som ifølge politiet hyrer tenåringer fra Sverige for å begå grov kriminalitet – via annonser på sosiale medier. 

«Søker mordere til Danmark. Det er forskjellige priser for visse personer. Priser fra 300K, 400K og 500K. Alt er klart, og vi står for alt», står det i et innlegg som Danmarks Radio har sett.

Kanalen har ikke klart å verifisere om meldingene i den lukkede gruppen kan knyttes til reelle voldshendelser i Danmark. 

Flere tilfeller i Norge

I Norge er det ennå ikke tilfeller av svenske tenåringer som er siktet for voldshendelser på bestilling – men:

– Vi har sett flere tilfeller der svenske kriminelle aktører har utøvet vold i Norge, både på bestilling fra norske kriminelle og som ledd i egen virksomhet.

Det sier avsnittsleder på seksjon for organisert kriminalitet i Kripos, Trond Bruen Olsen, via en epost til TV 2. 

De har ikke tall på hvor mange tilfeller det er snakk om, og kan derfor ikke si noe om vold på bestilling er en økende trend. 

Men i politiets trusselvurdering for 2024 er Kripos tydelige på at trusselen fra organiserte kriminelle nettverk er betydelig og økende. 

– Kripos har gjennom flere år vært bekymret for at svenske kriminelle nettverk skal få et tyngre fotfeste i Norge, sier Olsen.

Hevnspiral etter hasj på avveie

Bakgrunnen for at antallet grove voldshendelser eksploderte i Danmark, skal være en konflikt mellom to kriminelle nettverk etter at et parti hasj hadde blitt stjålet, ifølge Expressen

Dette har ført til en voldsspiral, der unge svensker har blitt leid inn for å gjennomføre noen av angrepene. 

Siden april har det vært 25 tilfeller hvor danske kriminelle har leid inn svenske tenåringer for å gjennomføre kriminelle handlinger, ifølge Danmarks justisminister Peter Hummelgaard.

Ny trend

Torben Svarrer, enhetsleder ved National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), sier at det de nå ser i Danmark, er helt nytt:

– I tidligere konflikter har de kriminelle begått gjerningene selv, men nå betaler de andre for å gjøre det, sier han ifølge avisa.

Det er denne utviklingen Kripos nå er bekymret for: At økt aktivitet i Norge skal føre til konflikt med eksisterende kriminelle nettverk i Norge, eller en forlengelse av eksisterende konfliktlinjer i Sverige.

– Vi er særlig bekymret for et økende konfliktnivå der trusselen fra svenske aktører er fremtredende, også fordi disse har et voldspotensial vi ikke har hatt i Norge tidligere.

På utplassering i Sverige

Olsen sier at han ikke kan utelukke at svenske tenåringer kan komme til Norge for å begå kriminalitet i fremtiden.

For å unngå at denne utviklingen skal komme til Norge, samarbeider Kripos med politidistriktene og sine nordiske kollegaer. 

– Før sommeren begynte vi også en ordning der vi har en liaison hos NOA i Sverige, for å ha et tett samarbeid med svensk politi i etterforsknings-, etterretnings-, og det forebyggende sporet, sier han.

Read Entire Article