Erna Solberg: – Victor Norman banet vei

2 hours ago 6



Med Victor Normans bortgang har Norge mistet en fremragende økonom, en kreativ fornyer av den offentlige forvaltningen, og en engasjert samfunnsbygger og debattant.

lørdag 21. september kl. 13:41
Bilde av ERNA SOLBERGERNA SOLBERG

leder i Høyre

Oppvokst i sjøfartsbyen Risør tok han artium ved handelsgymnaset i Kristiansand, der han gikk ut som beste elev i 1965. Deretter ble det økonomistudier i USA, blant annet ved Yale University. Doktorgraden tok han i 1972 ved Massachusetts Institute of Technology.

Yrkeskarrieren startet som amanuensis i skipsfartsøkonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, hvor han allerede som 29-åring ble professor i samfunnsøkonomi.

Victor viste tidlig en helt særegen evne til å gjøre kompliserte teorier og økonomiske sammenhenger forståelige.

Han var en gudbenådet formidler, og er den eneste som har blitt belønnet med NHH-studentenes foreleser-pris «Bronsesvampen» hele fire ganger.

Jeg husker godt hans pensumbok «En liten åpen økonomi». Gjennom den preget han sosialøkonomistudenter langt utover NHH.

Som prorektor og senere rektor ved NHH i 1990-årene ble han en pådriver i arbeidet for en kvalitetsreform ved norske universiteter og høyskoler.

 Berit Roald / NTBNHH-FORELESER: – Han var en gudbenådet formidler, skriver Erna Solberg om professoren Victor Norman. Foto: Berit Roald / NTB

Han var en sentral bidragsyter til en rekke offentlige utredninger; viktigst kanskje som leder av utvalget som skulle påvise muligheter for effektivisering i offentlig sektor, utgitt under tittelen «Mot bedre vitende?» i 1991.

Som arbeids- og administrasjonsminister fra 2001 til 2004 tok han grep som banet vei for konkurranse innen norsk luftfart og som gjorde det mulig for et nytt selskap som Norwegian å få innpass i det norske markedet.

Han huskes også for utflytting av statlige tilsyn fra Oslo.

Victor mente det var viktig for å øke den geografiske avstanden til de deler av sentralforvaltningen, som tilsynene skulle kontrollere.

Som statsrådskollega var han raus og engasjert, og bidro på et langt videre felt enn kun på eget departementsomåde.

 Knut Falch / NTBREGJERINGSKOLLEGER: Daværende kommunalminister Erna Solberg og arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman i 2004. Foto: Knut Falch / NTB

Gjennom mer enn 50 år hadde Victor sin base i Norges vakreste by, Bergen.

Livet ut forble han likevel sin fødebys kanskje største patriot. Da Risørs historie skulle skrives på ny til byjubileet i 2023 meldte han seg til tjeneste.

At oppdraget skulle utføres av en som ikke selv var historiker, var kontroversielt. Det meste av kritikken stilnet da resultatet forelå i form av verket «En liten åpen by – fortellingen om Risør».

Vi er mange som i dag minnes Victor Norman i takknemlighet og respekt.

Både i og langt utenfor Høyre.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article