Er De «forente» stater fortsatt mulig? Forsker mener USA kan være på vei mot en fjerde grunnleggelse.

1 week ago 5



Betyr USAs voldelige historikk at en ny borgerkrig er uunngåelig? Hør podkasten Dypdykk.

En Trump-tilhenger bevæpnet seg etter nederlaget i 2020. USA har nå flere våpen enn innbyggere. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez. Illustrasjon: Constantin Eberle, Aftenposten

Publisert: 26.09.2024 13:01

– USA ble grunnlagt som en eksepsjonell republikk i verdenshistorien. USA er også grunnlagt som en slaverepublikk, sier Hilde Eliassen Restad, forsker og forfatter av boken «Det amerikanske paradokset».

Hun peker på et gjentakende mønster i et splittet USA.

– Mye av amerikansk politisk historie er drevet frem av forsøk på å løse det paradokset.

En fjerde grunnleggelse

Restad mener at USA har vært gjennom to voldelige forsøk på å «grunnlegge seg på ny» siden den første grunnleggelsen i 1776: under borgerkrigen (1861–1865) og sist under borgerrettighetsbevegelsenborgerrettighetsbevegelsenEn sosial bevegelse i USA på 1950- og 60-tallet som kjempet for å få slutt på rasediskriminering og sikre like rettigheter for afroamerikanere. (1950- og 60-tallet).

– Man ble aldri ble helt enige om hvilke ideer man skulle være grunnlagt på.

I 2024 står amerikanerne igjen i fundamentale uenigheter: Skal alle få lov til å bruke stemmeretten sin? Skal man ha et representativt demokratirepresentativt demokratiEt system der folket velger representanter som skal ta politiske beslutninger på deres vegne.? Skal man være et liberalt demokratiliberalt demokratiEn form for demokrati som vektlegger beskyttelse av individuelle rettigheter og friheter, rettsstaten og frie valg.?

– Jeg tenker at det kanskje er tegn på at de er i en slags fjerde grunnleggelse.

Restad viser til president Joe Bidens tale «The Battle for the Soul of the Nation».

– Jeg tenker at han har hatt litt rett i at USA er inne i en periode hvor man egentlig kjemper om den amerikanske sjelen.

Hvordan ville en ny amerikansk borgerkrig sett ut? Hør episoden her:

Hvor er samfunnet vårt på vei? Dypdykk dykker ned i de store spørsmålene om tiden vi lever i, og gir deg svarene du ikke kan google deg frem til.

I tidligere sesonger har vi dykket ned i temaer som kunstig intelligens, konspirasjonsteorier og cannabis-legalisering. Samfunnspodkasten publiseres annenhver onsdag hos Podme og Aftenposten.

Har du tilbakemeldinger eller temaer du synes vi bør gå inn i? Send oss en e-post på dypdykk@aftenposten.no.

Hør lignende episoder av Dypdykk her:

Read Entire Article