Enige om norsk-russisk fiskeriavtale

2 hours ago 2



Torskekvoten for 2025 er den laveste siden 1991.

– Det er viktig å sikre en forsvarlig bærekraftig forvaltning av bestandene i Barentshavet, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Totalkvoten på nordøstarktisk torsk er satt til 340.000 tonn – det er en nedgang på 25 prosent fra 2024.

  • Totalkvoten av torsk fordeles mellom Norge, Russland og tredjeland etter samme prinsipper som tidligere år, opplyser regjeringen. Norges del av kvoten for 2025 vil være 163.436 tonn.
  • Totalkvoten for hyse er fastsatt til 130.000 tonn for 2025. Norges del av kvoten vil være 65.468 tonn.
  • Totalkvoten for blåkveite i 2025 er fastsatt til 19.000 tonn. Norges del av kvoten vil være 9.675 tonn.
  • Totalkvoten for snabeluer er fastsatt til 67.191 tonn for 2025. Norges del av kvoten vil være 46.378 tonn.
  • Det blir ikke åpnet for loddefiske i 2025.

Regjeringen oppgir et ønske om å stanse negative bestandsutvikling som begrunnelse for nedgangen.

Havforskere anbefalte en større nedgang, 31 prosent, enn det som nå foreligger i avtalen.

– Det er bra at vi har inngått en fiskeriavtale med Russland, til tross for at vi også i år befinner oss i en ekstraordinær situasjon, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i en uttalelse i pressemeldingen.

– Enigheten legger grunnlaget for en langsiktig og bærekraftig havforvaltning i nordområdene, og er avgjørende for at vi kan ta vare på torskebestanden og de andre artene i Barentshavet.

Forhandlingene har foregått digitalt i lengre tid enn normalt. De startet mandag 21. oktober, og ti dager senere er de altså i mål.

Fiskarlaget og Sjømat Norge har torsdag kveld sendt ut en felles pressemelding, hvor de skriver at de mener dette er en god avtale.

– Det er svært viktig at partene har kommet fram til en avtale som tar hensyn til både ressurssituasjonen og fiskerinæringens behov for stabilitet og langsiktighet, sier Synnøve Liabø i Norges Fiskarlag i en uttalelse.

Synnøve Liabø, fagsjef i Norges fiskarlag, mener det er svakheter ved rapporten som slår fast at havfiske gir større ringvirkninger enn tradisjonelt næringsfiske.

Foto: Norges fiskarlag

– Avtalen bærer preg av at vi står midt i en særdeles krevende kvotesituasjon. Partene har balansert dette mot næringens behov for stabilitet på en god måte, sier Martine Werring-Westly i Sjømat Norge.

Werring-Westly peker på at endringen i kvotene blir noe mindre enn ventet, og at det er positivt.

– Det er likevel ikke tvil om at fiskerinæringen vil være sterkt preget av råstoffsituasjonen fremover, sier Werring-Westly.

Fiskeriavtalen mellom Norge og Russland regulerer forvaltningen av de delte bestandene i Barentshavet, og er den mest omfattende fiskeriavtalen Norge inngår med andre stater.

– Kvoterådene for 2025 var dramatiske, og vi står foran en krevende periode med lave kvotenivåer. Dette vil prege fiskerinæringen og lokalsamfunn langs kysten i flere år framover, sier Liabø, og legger til:

– Fiskeriavtalen innebærer at vi nå har fått viktige avklaringer på rammebetingelsene for fiskeriene til neste år, og vi mener dette er en ansvarlig og balansert løsning.

Christian Strand Halstensen

Christian Strand Halstensen, styreleder i Fiskebåt.

Foto: Odd Kristian Dahle

Christian Strand Halstensen, styreleder i Fiskebåt, skriver i en uttalelse at det er bra at avtalen er på plass, både for fiskebestandene og forsvaltningen.

– Kvotene er innenfor en bærekraftig forvaltning av bestandene, sier Halstensen, og understreker viktigheten av god kontroll på uttaket, slik at bestandene kan ta seg opp – og kvotene igjen kan økes.

Publisert 31.10.2024, kl. 19.45 Oppdatert 31.10.2024, kl. 20.29

Read Entire Article