Enda en Ruter-buss observert i Europa: Hva gjør den i Sverige?

1 month ago 28



I juli ble to Ruter-busser observert på vei sørover i Europa. Deretter ble denne bussen sett i Sverige. Her er fasiten på bussmysteriet.

Denne bussen har vært på en tur til fabrikken i Polen og er nå tilbake i tjeneste i Oslo. Foto: Tipser
  • Wasim Riaz

Publisert: 14.08.2024 14:36

Kortversjonen

Det var i midten av juli at en observant Aftenposten-medarbeider fanget opp to busser med Ruter-logo i Nord-Tyskland, på vei sørover i landet.

«Ikke i trafikk», sto det på dieselbussene da de ble observert i full fart på strekningen mellom Puttgarden og Lübeck.

Her er en av de to bussene fra Unibuss på full fart sørover i Tyskland i midten av juli. Foto: Synne Hellum Marschhäuser

For noen dager siden ble enda en buss fra Oslo observert i Europa. Denne gangen var det en nordmann på vei hjem fra ferie som så bussen ved Göteborg. Denne bussen sto på tilhengeren til en polskregistrert trekkvogn på vei mot Oslo.

Var på fabrikken i Polen

Atle Rønning er administrerende direktør i Unibuss. Selskapet kjører flere bussruter på oppdrag fra Ruter i Oslo. Han har undersøkt hvorfor Oslo-bussene er observert i Sverige og Tyskland.

– Den siste bussen har vært på fabrikken i Polen. Den fraktes slik da det er en elektrisk buss som ikke kan kjøres helt til Polen for egen maskin. Bussen går i trafikk i Oslo, sier Rønning.

Og det er ikke første gang at Oslo-busser har krysset landegrenser.

– Det er ikke uvanlig at busser krysser landegrensene. Det gjøres i enkelte tilfeller når man ønsker å gjennomføre reparasjoner/ eller tester på fabrikken hvor bussen har vært produsert, sier Rønning.

Bussene er produsert av det polske selskapet Solaris.

– Hvorfor har den vært i Polen?

– Det er gjort en ettermontering av tilleggsbrenner på bussen. Øvrige busser som skal få dette ettermontert, får dette gjort i Norge, svarer Rønning.

– I enkelte tilfeller er det mest hensiktsmessig å sende bussene til de respektive leverandørenes fabrikker, slik forklarer Unibuss hvorfor bussene deres krysser landegrenser. Foto: Tipser

– Kan man ikke reparere bussene i Norge?

– I enkelte tilfeller er det mest hensiktsmessig å sende bussene til de respektive leverandørenes fabrikker, på grunn av deres tilgang på ressurser og spesialkompetanse.

Solgt etter endt tjeneste i Oslo

Når det gjelder de to bussene som ble observert i Nord-Tyskland, var det på grunn av ferieavvikling i juli ikke mulig å få svar på hvor de var på vei til. Nå har Rønning undersøkt saken.

– Bussene er solgt til en kjøper i Tyskland, sier Rønning.

– Hvor mange busser bytter dere ut i året, og blir samtlige av disse sendt til utlandet?

– Det kommer an på hvor mange og hvor store anbud som skal avvikles. I hovedsak selges alle bussene til utlandet.

– Hva er vanlig fartstid for en buss i Oslo?

– Cirka ti år, svarer Rønning.

Read Entire Article