Flere viktige krav fra rusorganisasjonene fikk gjennomslag under forhandlingene om rusforliket.
Publisert: 09.07.2025 06:00
Det fremstår uforholdsmessig av Kenneth Arctander i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (Rio) å anklage Høyre, Venstre og SV for å legalisere politiets maktmisbruk ved å inngå forlik med Arbeiderpartiet.
Forliket var det beste som kunne oppnås innenfor de gjeldende rammene. Like før påske la regjeringen frem en lovproposisjon som blant annet skulle sikre flere tvangsmidler.
For å få flertall måtte den forhandle med enten Senterpartiet eller Fremskrittspartiet, eller med Høyre, SV og Venstre. Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil ha langt mer inngripende tvangsmidler og høyere straffer.
Høyre, SV og Venstre kjemper urokkelig for avkriminalisering. De har kritisert politiets ransakingspraksis, gått til omkamp for rusreformen, holdt tett kontakt med rusorganisasjonene og presset regjeringen sammen med dem.
Da Arbeiderpartiet inviterte til forhandlinger, var det nok særlig vanskelig å godta for Høyre og Venstre, som tidligere har invitert Arbeiderpartiet til forhandlinger om rusreformen. De ville strekke seg langt, men ble kontant avvist.
Likevel inviterte de brukernes organisasjoner til møter om hva de mente måtte til for å gå for et forlik. Heller ikke for oss i Foreningen for human ruspolitikk var det rom for å være prinsipielle under disse møtene. Det sto om mer eller mindre straff og tvangsmiddelbruk mot våre medlemmer.
Flere viktige krav fra rusorganisasjonene fikk gjennomslag under forhandlingene, og en ny allianse mellom tidligere ruspolitiske erkerivaler på Stortinget ble født.
Arbeiderpartiet går nå i debatt mot Senterpartiet og Fremskrittspartiet i ruspolitiske spørsmål, enda de står sammen om straffepolitikken, og det var dette som ble feiret i denne omgang.
Det er også feil at rusforliket tvinger folk til å vedta en bot. Har du ikke penger, får du større problemer. Hvis man ikke vedtar forelegget, blir man henvist til rådgivende enhet for russaker.
Dessuten skal forelegget oppheves dersom overtrederens økonomiske situasjon og livssituasjon for øvrig tilsier at boten er urimelig tyngende.