En hjernespisende mark og en død bjørnunge. Presidentdrømmen skal være over for Robert F. Kennedy jr.

1 month ago 16



Pengemangel og velgerflukt stopper Robert F. Kennedy jrs. presidentdrøm. Avsløringer om en hjernespisende mark og en død bjørn hjalp heller ikke.

Robert F. Kennedy jr. ville gjerne fremstå som en sporty type. Her er han avbildet i Santa Monica-fjellene i California. Foto: Mike Blake, Reuters / NTB

Publisert: 22.08.2024 19:09

Kortversjonen

Robert F. Kennedy jr. har vært den viktigste utfordreren til presidentkandidatene fra USAs to dominerende partier. Hans fremste aktivum har vært det verdensberømte etternavnet. Faren var justisminister, mens onkelen John F. Kennedy var USAs president frem til han ble drept i et attentat i 1963.

Men pengestøtten har skrumpet inn og velgerne har vendt ham ryggen. Det har ikke manglet på oppsiktsvekkende avsløringer. Fredag kommer han til å trekke seg, ifølge flere amerikanske medier.

Det etterlater en del spørsmål. Hvorav det viktigste er om det kan ha noen innvirkning på resultatet av presidentvalget 5. november.

Robert Kennedy jr. (7) besøkte presidentens kontor i Det hvite hus i mars 1961, like etter at onkelen John F. Kennedy hadde flyttet inn. Foto: AP / NTB

1. Hvordan gikk det med presidentvalgkampen hans?

Kennedy lanserte seg selv som presidentkandidat i april 2023. Først med et mislykket forsøk på å bli det demokratiske partiets kandidat, dernest som uavhengig.

Innledningsvis hadde han noe suksess. Muligens fordi mange velgere har vært frustrert over Joe Biden og Donald Trump, to dypt upopulære gamlinger.

Den noe yngre Kennedy fremstilte seg selv som et mer energisk alternativ, gjerne avbildet i skibakken eller mens han i bar overkropp løftet vekter i et treningsstudio.

Det vakte en del oppmerksomhet da The New York Times avslørte at han hadde hatt en mark i hodet, som skal ha spist en del av hjernen hans. Avisen fant historien om den hjernespisende marken i 12 år gamle skilsmissepapirer. Kennedy brukte den som et argument for å betale mindre til kona.

For et par uker siden løste The New Yorker et ti år gammelt mysterium, nemlig funnet av en død bjørneunge i Central Park i New York. Kennedy erkjente at det var han som hadde dumpet bjørneliket.

Han hadde funnet den døde bjørnen langs veien og mente det ville være morsomt å få det til å se ut som om en syklist hadde kjørt over bjørnen og drept den.

En død bjørn ble funnet i buskene i Central Park i New York i oktober 2014. Ti år senere ble det avslørt at det var Robert F. Kennedy jr. som dumpet det døde dyret i parken. Foto: Stefan Jeremiah / AP / NTB

På det meste har drøye 10 prosent av velgerne svart at de vil stemme på Kennedy. Men de siste ukene har oppslutningen stupt til cirka 5 prosent.

Velgerne så i mindre grad etter en tredje kandidat. Ikke minst etter at Kamala Harris tok over for Biden og vekket mer entusiasme hos demokratiske velgere.

Det har vært en kamp for ham å få tilstrekkelig oppslutning, slik at han kunne komme på stemmeseddelen i de ulike delstatene.

Kennedy har vært langt unna en realistisk sjanse til å vinne. Men siden det har vært så tett mellom republikanerne og demokratene, har det vært en mulighet for at han kunne påvirke utfallet, ikke minst i de avgjørende vippestatene.

2. Hvem vil Kennedy støtte nå?

Det har vært diskusjoner mellom Kennedy og Trump-leiren siden juli, ifølge The New York Times. Kennedy skal ha forhandlet om en posisjon i en mulig ny Trump-regjering, mot at han gir sin støtte til Trumps kandidatur.

Kennedy skal fredag snakke om fremtiden sin i Phoenix i Arizona. Fire timer senere skal Donald Trump ifølge planen holde et valgmøte i en forstad til samme by.

Kennedy forsøkte også å selge seg inn til Kamala Harris, mot en regjeringspost, men de avviste ham.

Samtalene mellom Donald Trump og Robert F. Kennedy jr. skal ha tiltatt etter attentatforsøket mot Trump. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

3. Hvordan påvirker det valget hvis Kennedy trekker seg?

Det kan være smart av Kennedy å inngå en avtale med Trump, skriver The Washington Post-kommentator Philip Bump. Forsøket på å bli president så ut til å være dødsdømt.

Det er usikkert hvilken innvirkning det vil ha på velgerne, ifølge Bump. Først og fremst fordi det ikke har vært så mange Kennedy-tilhengere. Det har gjort det vanskelig for meningsmålerne å måle hvilke preferanser Kennedy-tilhengerne har.

Det er ingen garanti for at disse velgerne nå vil stemme på Trump. Kanskje de i stedet vil holde seg hjemme på valgdagen?

Hvis de to hovedkandidatene er upopulære, så kan en tredjekandidat gjøre det bra på meningsmålingene.

– Men det er sjelden at selve valgresultatet når opp til disse meningsmålingene, sier Hilde Restad. Hun er gjesteforsker ved University og Texas og forfatter av boken «Det amerikanske paradokset». Hun mener det skal ganske mye til før tredjepartier faktisk påvirker det amerikanske topartisystemet.

– Nå som Harris har erstattet Biden og entusiasmen i Det demokratiske partiet er tilbake, kan det være at opprørske demokrater som flørtet med tredjekandidater, har «kommet hjem» uansett. Uavhengig av om Robert F. Kennedy jr. er med eller ikke.

Read Entire Article