En god skrape i lakkstøvlettene

4 hours ago 2



KOMMENTAR: Så var det Kari Nessa Nordtuns tur til å gå på en aldri så liten smell.

Kari Nessa Nordtun betaler – på eget initiativ – tilbake drøyt 18.000 kroner for kleskjøp hun ikke hadde krav på å få dekket. Foto: Heiko Junge / NTB
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Du kjenner det du og? Det er mye nå? Det begynner å bli vanskelig for skjelettene å ramle ut av skapet, for det ligger såpass mye der fra før.

Blekket på fritakssøknaden til Sissel Knutsen Hegdal har ikke tørket før hennes røde nemesis, Kari Nessa Nordtun, får sine kommunalt sponsa støvletter skitne.

Da hun var ordfører i Stavanger, ba Kari Nessa Nordtun om å få dekket 18.000 kroner brukt på «klær til representasjon». Det fikk hun – noe som ikke er i tråd med kommunens regelverk, skriver Altinget.

Hun burde ikke søkt om å få dekket disse regningene. Om så tidligere ordførere skulle ha fått dekket lignende ting, står det ikke i regelverket at det skal være sånn.

I tillegg er flere goder hun fikk som ordfører, ikke korrekt skattet av. Refusjonen av klær skulle vært innrapportert til skattemyndighetene. Det er kommunens ansvar.

Også dette skal være rettet opp i.

Nessa Nordtun har fått dårlige råd, tatt noen dårlige avgjørelser og får dermed en god ripe i de støvlettene fra Filippa K til 5200 kroner som kommunen betalte for.

Feil etter feil

Kari Nessa Nordtun bekrefter til Altinget at hun har betalt tilbake de 18.464 kronene på eget initiativ. Hun tar en slags selvkritikk. Det gjør også kommunen.

– Regelverket regulerer ikke utlegg til klær til representasjon. I ettertid ser vi at refusjonene burde ha vært håndtert annerledes, sier Hanne N. Vatnaland i politisk sekretariat i Stavanger til Altinget.

Aaahhh, etterpåklokskapens deilige flomlys.

Nessa Nordtun kommer ikke så godt ut av dette. Det gjør heller ikke Stavanger kommune. Du er forresten ikke den første som letere etter en sammenligning med saken til Sissel Knutsen Hegdal, det er helt naturlig.

Sissel – Kari 1–1 er en nærliggende konklusjon, men så vidt jeg kan se, er det vesensforskjeller på disse to sakene.

Nessa Nordtuns ser rett og slett mye mindre alvorlig ut. Ja, det er ei suppa, og ja, hun har fått noen fordeler hun ikke skulle ha. Så er det lov å få dårlige råd, råd tuftet på hva som har vært vanlig for ordførere. Sevland sier til Altinget av han «brukte lite».

Christine Sagen Helgø fikk dekket rens av en bunadsskjorte.

Ansvaret var hennes

Det er lov å få feil beskjed og dermed gjøre feil. Men heller ikke Kari Nessa Nordtun kan løpe fra president Trumans The buck stops with me. Det endelige ansvaret ligger hos den øverste lederen.

Hun burde bare ikke gjort det.

Nessa Nordtun trenger ikke å gå av eller noe i den duren. Men hun får leve med at folk ser på støvlettene hennes, peker på skrapene og rister på hodet.

Nå skal politisk sekretariat, som skal holde de folkevalgte i øyrene, gå gjennom rutiner og reglement, så det blir tydelig for den folkevalgte.

Det trengs, helt åpenbart. Partiene bør gjøre det samme. Og kanskje de må lage en køordning for store og små skjeletter som skal ut av skapene.

Her er et par gratis råd:

  • Lag regler som er så enkle at selv en politiker forstår dem.
  • Hvis du er politiker og er i tvil om du skal betale for greiene sjøl: Betal for greiene sjøl.

Sånn. Nå tar vi helg.

Publisert:

Publisert: 20. september 2024 15:24

Oppdatert: 20. september 2024 15:40

Read Entire Article