Én av tre dropper klagen: – Byrden blir uoverkommelig

5 days ago 7



Undersøkelse fra Legelisten:

Flere dropper å klage etter feilbehandling: – Barrierene er for høye

 Tor Henning Flaatten / TV 2
KLAGER IKKE: Bare en liten andel av dem som oppgir å ha blitt feilbehandlet, klager på behandlingen. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2

Publisert 01.10.2024 14:28

Legelisten.no har gjennomført en undersøkelse blant pasienter som har opplevd feilbehandling eller feildiagnostisering i det norske helsevesenet.

– Av respondentene oppga knapt en tredjedel at de sendte noen klage etter at de opplevde feilbehandlingen eller feildiagnostiseringen, oppgir daglig leder, Lars Haakon Søraas i Legelisten.

311 personer deltok i undersøkelsen. Av disse oppga 98 respondenter at de hadde klaget.

– Oppsiktsvekkende

De fleste som klager gjør dette til klinikken eller behandleren, Pasient- og brukerombud eller Norsk pasientskadeerstatning. 

– Vi synes det er oppsiktsvekkende at så mange unnlater å klage når de mener de har blitt utsatt for feilbehandling eller feildiagnostisering. Dette indikerer at pasienter opplever at barrierene for å klage er høye, mener Søraas.

At folk vegrer seg for å klage mener Søraas også går ut over kvaliteten i helsetjenesten.  

– Når pasienter ikke gir beskjed om feil, så blir det vanskelig for behandlere og klinikker å følge opp og sørge for at tilsvarende feil ikke skjer i fremtiden, mener Søraas. 

TV 2 har i flere saker nylig satt fokus på feilbehandling i helsevesenet.

Frykter konsekvenser

På spørsmål om hvorfor de ikke klaget på det de mener er feilbehandling, svarte en av tre at de fryktet negative konsekvenser for seg selv eller helsehjelpen de mottar.

– Skal man ha en klageordning som fungerer, så må pasienter ha tillit til at det å sende en klage ikke går ut over helsehjelpen de mottar, mener Søraas.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
DROPPER KLAGE: Flere sier de velger å ikke klage fordi de ikke tror de vil nå frem med klage. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Den vanligste grunnen til at folk lot være å klage, er ifølge undersøkelsen at de ikke trodde klagen ville føre frem. Seks av ti oppga dette som en av årsakene til at de ikke klaget.

– Det vitner om at mange pasienter ikke har tilstrekkelig tillit til klageprosessen. Folks tillit til klageprosessen må bedres.

En del respondenter oppga at de ikke hadde energi og overskudd til å klage. 

– At pasienter som har opplevd feilbehandling ikke har energi og overskudd til å klage er ikke overraskende. Er man eldre eller kronisk syk, så er man ofte i en situasjon der byrden ved å klage blir uoverkommelig, sier Søraas til TV 2.

Søraas mener det er viktig for myndighetene å senke terskelen så mye som mulig, og gjøre det enkelt å klage. 

Read Entire Article