Elden om ødelagt mobil: – Ikke vanlig at politiet varsler en siktet

2 hours ago 4



 Hallgeir Vågenes / VGMarius Borg Høiby er folkeregistrert i det røde huset til høyre i bildet. I bakgrunnen ligger kronprinsparets hus. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Da Marius Borg Høiby ble arrestert første gang, leverte han ifølge VGs opplysninger fra seg en knust og avskrudd mobil uten SIM-kort. Bistandsadvokaten til Nora Haukland mener politiet kunne håndtert pågripelsen annerledes.

onsdag 9. oktober kl. 07:45

Kortversjonen

  • Marius Borg Høiby ble pågrepet etter brudd på besøksforbudet mot ekskjæresten.
  • Hans telefon ble beslaglagt av politiet ødelagt og uten SIM-kort, ifølge VGs opplysninger.
  • Bistandsadvokat John Christian Elden kritiserer politiets varsling før pågripelsen. Politiet vil ikke kommentere.

– Dette kan forklare hvorfor politiet så det nødvendig med en aksjon på Skeikampen før mobile innlogginger og SIM-kort ble slettet, da dette normalt er sentrale bevis i en straffesak, skriver bistandsadvokat John Christian Elden i en e-post til VG.

Han representerer en av de fornærmede kvinnene i saken, Nora Haukland.

– Det er av naturlige grunner ikke vanlig at politiet varsler en siktet om at de vil foreta beslag en halv time før de møtes. Risikoen for at det beslaget er verdiløst er da klart til stede, fortsetter Elden.

Bilde av John Christian EldenJohn Christian Elden

Han legger også til:

– Dette kunne politiet ha løst uten støy ved å be PST og livvakttjenesten om å sikre telefonen før Høiby møtte frem for å bli pågrepet.

Avtalte å møtes

Da Marius Borg Høiby ble pågrepet for første gang 4. august i år, valgte altså politiet å kontakte ham på forhånd.

Kronprinsessens sønn bor i et hus på kronprinsparets eiendom på Skaugum.

Ifølge politiets logg kontaktet en politipatrulje ham klokken 15.37 den søndagen, og avtalte å møtes utenfor portene til Skaugum – nærmere bestemt på Jansløkka skole.

 Lise Åserud / NTBFoto: Lise Åserud / NTB

Der ble mobiltelefonen hans beslaglagt av politiet.

Tirsdag skrev VG at denne telefonen var ødelagt, avslått og manglet SIM-kort.

Denne tilstanden skal ha vanskeliggjort sikring av innholdet, etter det VG kjenner til.

Ønsker ikke å kommentere

VG har spurt politiet om bevis kan ha gått tapt som følge av at Høiby ble varslet om pågripelsen. De har også blitt forelagt kritikken i denne saken.

– Vi ønsker ikke å kommentere kritikken eller de andre spørsmålene fra VG i går og i dag, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til VG.

VG har vært i kontakt med Marius Borg Høibys forsvarer, Øyvind Bratlien, som heller ikke ønsker å kommentere saken.

Bilde av Øyvind BratlienØyvind Bratlien

Forsvarer

«Bistandsadvokatene har tatt en større og større plass i straffesakene. Deres rolle er egentlig snever og perifer. Generelt tror jeg det er fornuftig om bistandsadvokatene viser sterk tilbakeholdenhet i sin omgang med media, særlig i en tidlig fase. I verste fall bidrar de til massive forhåndsdømming», skrev han på Instagram tirsdag.

Det samme sitatet ga han også til flere medier i forbindelse med en sak tirsdag om at politiet etterforsker Marius Borg Høiby for nye brudd på besøksforbud.

Borg Høiby ble pågrepet på midten av september på en hytte på Skeikampen i Gausdal som en følge av at politiet etterforsker ham for brudd på besøksforbudet mot sin ekskjæreste.

Hennes bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen bekreftet tirsdag til Aftenposten at politiet etterforsker nye brudd på besøksforbudet.

– Vi har per nå ikke bekreftet brudd, men vi vurderer informasjonen vi får, skriver pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal til NTB.

Read Entire Article