Ja, det er bare dag én i første fase av våpenhvilen. Men det er grunn til å tro på at den kan vare.
Foto: Shir Torem / Reuters / NTB
Endelig skjedde det altså. Våpenhvile i konflikten mellom Israel og Hamas. Etter langt over et år med grufulle bilder, er det uvirkelig å se gledesscener.
Soldater har begynt å trekke seg ut. Gisler som ble kidnappet fra en musikkfestival og fra sine hjem slippes fri. Fanger blir løslatt. Nødhjelp på vei inn i Gaza. Fordrevne kan reise hjem.
Det er en tragedie at det ikke har kommet før. Ansvaret for det hviler på begge parter. Både Israel og Hamas har begått krigsforbrytelser. Konsekvensene det har hatt for sivile, er ikke mulig å forsvare.
Etter så lang tid med lidelse, gir likevel denne dagen et ekte håp.
Det største håpet ligger i at så mange sterke krefter ønsker at våpenhvilen skal vare.
USA, Qatar, Egypt, Saudi-Arabia, Tyrkia og andre som har presset på for denne våpenhvilen, ønsker stabilitet. Iran, som står på Hamas sin side, er derimot betydelig svakere nå enn da krigen startet.
Planen er ikke en kort stans i krigen, men at den skal ta slutt.
Tidspunktet for våpenhvilen var neppe tilfeldig. Både avtroppende president Joe Biden og påtroppende Donald Trump hadde et sterkt ønske om at dette skulle landes akkurat nå. Det amerikanske presset på Israel har derfor blitt sterkere den siste tiden. Det er åpenbart at Trump ikke vil ha dette hengende over seg.
Det er altså saklig grunnlag for å være håpefull nå.
Men så mye kan gå galt. Vi er bare på dag én av 42 dager i første fase i våpenhvilen. Det gjenstår tøffe forhandlinger om de to neste fasene.
Bare tre gisler slippes fri i dag. I Israel venter familiene til rundt 100 gisler. Hvor mange av dem som fortsatt er i live, er uklart. De neste ukene skal totalt 33 gisler slippes fri. Går ikke det etter planen, vil helvetet være løs igjen.
Nødhjelpen må også komme frem som avtalt. Etter planen skal 600 lastebiler kjøres inn hver dag. Det er desperat behov for absolutt alt.
På begge sider finnes ekstremister som ser seg tjent med at krigen fortsetter. Vi vil antagelig se flere forsøk på å sabotere våpenhvilen. Små hendelser de neste ukene kan sette avtalen i fare.
Den neste tiden får vi trolig også mer kunnskap om hva som har skjedd i Gaza siden oktober 2023: Journalister har hatt svært begrenset adgang dit.
Vi kan håpe at bildene av jublende mennesker, både i Israel og i Gaza, gjør terskelen for å gjenoppta krigføringen høyere. At de som fremover vil prøve å sabotere vil møte kraftig motstand fra sine egne.
Ja, mye kan gå galt. Men – i dag er det grunn til en forsiktig tro på at det også kan gå bra.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.