Ekspert: Disse kan få årets fredspris

1 month ago 26



Fredag klokken 11 blir Nobels fredspris kunngjort på en pressekonferanse på Nobelinstituttet.

Hvert år presenterer Henrik Urda i PRIO en liste over det han mener er mulige og verdige kandidater til å vinne Nobels fredspris.

– Det har vært spekulasjon om ingen kommer til å vinne, men det tror jeg er fullstendig usannsynlig. Nobeltestamentet sier at prisen skal gå til den som har gjort en innsats for fred. Hvis de ikke gir den ut, så vil det si at ingen har gjort en innsats som er prisverdig og det er det jo, sier Urdal til VG.

Det har vært år hvor Nobelprisene ikke har blitt delt ut – hovedsakelig under første og andre verdenskrig.

Bilde av Henrik UrdalHenrik Urdal

Direktør i PRIO

I år står ODIHR – Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter, en avdeling i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), øverst på listen over de han tror kan vinne fredsprisen.

1. ODIHR

Med hovedbase i Warszawa gir ODIHR bistand til medlemslandene for å fremme demokrati, rettsstatens prinsipper, menneskerettigheter, toleranse og ikke-diskriminering. ODIHR sender også observatørkorps for å overvåke valg i en rekke land.

– Det er veldig viktig å rette oppmerksomheten mot valgobservatører i år, et år med mange store valg, så dette ville vært en pris som kunne nikke i flere retninger samtidig – og en pris som vil stå seg veldig godt, forteller Urdal til NTB.

2. EER

Sudans Emergency response rooms (EER) er et nettverk av lokalbaserte organisasjoner som har fysiske lokasjoner, som tilbyr hjelp, mat og vann i Sudan, der krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen stadig forverrer den humanitære krisen i landet.

– Det ville vært en kjempefin kandidat, fordi det er en glemt konflikt, sier eksperten til VG.

 Hussein Malla / AP / NTBMange millioner er drevet på flukt, og hundretusener risikerer å sulte i hjel på grunn av krigen i Sudan, ifølge FN. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Sudan har vært preget av en blodig borgerkrig i over 500 dager.

3. UNRWA

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) står også på listen.

– EER og UNRWA er fredspriskandidater som vil plukke opp arven etter Genèvekonvensjonen, som i år har 75-års jubileum. Konvensjonen omhandler blant annet beskyttelse av sivile i krigstid, sier Urdal.

 HAITHAM IMAD / EPA / NTBPalestinere i gatene etter et Israelsk angrep i Khan Younis onsdag. Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB

Norges Fredsråd tenker i samme baner, og har UNRWA på toppen av sin favorittliste.

– Vi tror at den humanitære situasjonen i Gaza har preget diskusjonene rundt årets pris. UNRWA spiller en kritisk rolle i å levere livsviktig bistand til millioner av palestinske flyktninger. En fredspris til UNRWA vil være en kraftfull anerkjennelse av deres arbeid i møte med utfordrende politiske og økonomiske situasjoner, sier styreleder Eline Lorentzen.

4. ICJ

Både PRIO og Norges Fredsråd har også med Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag.

– ICJ har en nøkkelrolle i å fremme fred ved å løse internasjonale konflikter på en rettferdig måte. Deres avgjørelser knyttet til både Ukraina og Gaza har vist hvor viktig folkeretten er for å sikre internasjonal fred og stabilitet. Vi tror at ICJ sitt arbeid for å håndheve loven vil bli sterkt vurdert i 2024, forteller Lorentzen.

 ROMAN PILIPEY / AFP / NTBEn kvinne samler ved før vinteren i et område som ble angrepet i Yasenove i Donetsk-regionen. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

5. UNESCO og Europarådet

Andre aktuelle kandidater er ifølge Urdal Europarådet og UNESCO, som driver med undervisning og lager undervisningsopplegg.

– Det å forsøke å forstå hvorfor folk tenker på et annet sett er helt essensielt for å bygge opp fredelige samfunn internasjonalt.

Tidligere vinnere

Her er fredsprisvinnerne de siste fem årene:

  • 2019: Abiy Ahmed (Etiopia)
  • 2020: Verdens matvareprogram (WFP)
  • 2021: Maria Ressa (Filippinene) og Dmitrij Muratov (Russland)
  • 2022: Ales Bjaljatski (Belarus); Memorial, russisk menneskerettsorganisasjon; Center for Civil Liberties, ukrainsk menneskerettsorganisasjon
  • 2023: Narges Mohammadi (Iran)

Kilde: SNL

Hos oddsselskapene har den nå avdøde opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj lavest odds, altså størst vinnermulighet, selv om det ikke er anledning til å tildele fredsprisen til døde personer. Men det hindrer ikke Norges Fredsråd fra å ha Navalnyj på annenplass på favorittlista.

47-åringen døde i februar i en russisk arbeidsleir der han sonet en dom på 19 år for å ha ledet det russiske myndigheter omtalte som en ekstremistorganisasjon.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTBEtter drapsforsøket med nervegiften Novitsjok, reise Navalny tilbake til Russland. Han ble arrestert ved ankomst og satt fengslet til han døde i februar. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Fredsrådet har også satt opp Campaign to Stop Killer Robots, som arbeider for å hindre at autonome våpensystemer blir brukt uten menneskelig kontroll.

Det anser også afghanske Mahbouba Seraj som en god kandidat i år. Hun har som menneskerettighetsaktivist og journalist, vært en sterk stemme for kvinners rettigheter i Afghanistan.

 Gisle Oddstad / VGStatsminister Jonas Gahr Støre og Mahbouba Seraj i 2022. Foto: Gisle Oddstad / VG

Årets mer kuriøse innslag inkluderer Bono fra U2, naturfrontfigur David Attenborough, USAs president Joe Biden, paven, Verdens helseorganisasjon (WHO) og presidentkandidat Donald Trump.

Read Entire Article