Eide om politisk vold i USA: – Toppen av et isfjell

4 hours ago 3



Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) frykter økt splittelse i USA frem mot presidentvalget.
  • Trump har blitt utsatt for to attentatforsøk på to måneder.
  • Han mener Norges forhold til USA vil forbli godt uansett hvem som vinner valget, men er bekymret for Trumps utenrikspolitikk.
  • Eide håper at begge kandidater vil respektere valgresultatet.

– Det er veldig alvorlig at Trump er blitt utsatt for attentatforsøk. Og det er utrolig bra at det mislyktes, sier Espen Barth Eide til VG.

Har nettopp ankommet New York for å delta på FNs årlige høynivåuke og generalforsamling. VG fikk treffe utenriksministeren før det braker løs med toppmøter for å snakke om det amerikanske presidentvalget 5. november.

På to måneder er republikanernes kandidat Donald Trump (78) blitt utsatt for to attentatforsøk.

Eide mener hendelsene er et tegn på en massiv utfordring i dagens USA:

– Det er toppen av et isfjell. USA er ekstremt polarisert. Det bekymrer meg.

 Thomas Nilsson / VGMØTTE STUDENTER: Eide innledet New York-uken sin med å møte norske studenter på sjømannskirken på Manhattan. Foto: Thomas Nilsson / VG

Hva er sant, hva er løgn?

Eide sier han er bekymret for at folk i USA i stadig mindre grad forholder seg til redaktørstyrte medier, og at algoritmene på sosiale medier sender befolkningen inn i et ekkokammer.

– Hva som er åpenbart sant og åpenbart løgn blir vanskeligere for folk å sortere.

Dette skjer i hele verden, også i Norge, men ifølge Eide har det gått enda lenger i USA.

– Jeg er bekymret og redd for at polariseringen i USA bare blir sterkere frem mot valget.

 Gene J. Puskar / APTRUFFET: Trump ble skutt i øret under et valgmøte i Pennsylvania 13. july. Gjerningsmannen ble drept. Foto: Gene J. Puskar / AP

– Trump sier demokratens retorikk fremprovoserte attentatforsøkene mot ham, mens Harris mener Trump er den som står for den mest splittende, farlige retorikken. Hvem har rett?

– Jeg skal ikke gjøre meg til dommer over det. Nettopp dette er problemet med polariseringen i samfunnet; man tror mer og mer at den andre parten har skyld i alt som skjer. Så svaret på spørsmålet kommer an vel på hvem man er enig med.

Les også: Trump-velger om migranter: «Torturerer griser og spiser ender»

– Har Trump flyttet normen for hva som er greit å si i den offentlige debatten?

– Det har han nok. Men har Trump skapt et nytt Amerika? Jeg tror heller han er et symptom på endringer i samfunnet.

USA-valget: Spørsmål og svar

Bygger MAGA-nettverk

Da Trump ble valg til president i 2016, inntok han Det hvite hus med en ganske uorganisert administrasjon. Folk i det internasjonale miljøet hadde heller ikke forberedt seg så godt på hva Trumps USA ville innebære.

Nå er det annerledes.

– Denne gangen stiller vi bedre forberedt også hvis Trump vinner. Vi snakker med mange MAGA-republikanere og jobber for å ta vare på norske interesser uansett hvem som vinner valget, sier Eide.

 Andrew Harnik / APFRYKT: Folkevalgte gjemte seg inne i Representantenes hus under stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Foto: Andrew Harnik / AP

Sist VG møtte ham i USA, var han i Washington D.C. for å knytte kontakter.

Også Trumps bevegelse er mye bedre forberedt og organisert siden sist. «På godt og vondt», som Eide sier. Utenriksministeren sier han er usikker på hvor mye av den omstridte politiske planen «Project 2025» det kan bli.

 Thomas Nilsson / VGNETTVERK: Eide utenfor Kongressen i Washington D.C. i februar. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Store forandringer

– Hva betyr valget i USA for Norge?

– Vi kommer til å ha et godt forhold til USA uansett. Norge sto ganske høyt i kurs hos Trump forrige gang han var president.

Bakgrunn: Slik bygger regjeringen et Trump-nettverk

Men det er USAs utenrikspolitikk han bekymrer seg for, dersom det skulle bli Trump.

Han nevner Ukraina (Trump vil kutte pengestøtten), klimakrisen (Trump tror ikke på den), Midtøsten (Trump er en aggressiv Israel-støttespiller) og internasjonal handel (Trump vil ha mer proteksjonisme).

– Hvis vi tar på alvor det de sier, kan det bli store forandringer, sier Eide.

 Thomas Nilsson / VGFoto: Thomas Nilsson / VG

Synes Harris har «sluppet seg løs»

Utenriksministeren sier til VG at han har møtt Kamala Harris flere ganger de siste årene. Da har hun vært i rollen som Joe Bidens visepresident, en nummer to hvis kanskje viktigste oppgave er å ikke overskygge presidenten.

– Hun var solid, sympatisk og holdt seg til manus.

Nå ser Eide en annen Harris, sier han.

– Jeg synes hun har sluppet seg løs og viser sitt sanne jeg. Jeg må si jeg er imponert over hvor bra hun har taklet rolleendringen. Hun virker klar for jobben.

 Thomas Nilsson / VGDEMOKRATENES HÅP: Kamala Harris under demokratenes landsmøte i Chicago i august. Foto: Thomas Nilsson / VG

Håper det ikke blir valgkaos

Eide sier han håper at USA har kontroll på avviklingen av selve presidentvalget, der 50 delstater skal gå til valgurnene, og at det ikke blir noe kluss med det.

– Og jeg håper at det blir respekt for valgresultatet.

Trump har allerede begynt å så tvil om valgresultatet, ukevis før noen har avlagt en stemme. Han har også stilt spørsmål om Harris er en legitim kandidat, siden hun ikke stilte til primærvalg, men overtok for Biden.

Da Trump tapte mot Biden i 2020, nektet han som kjent å erkjenne valgnederlag og hevdet at valget var «stjålet».

– Noe av det viktigste i et demokrati er å gå av med stil, eller erkjenne nederlag med stil. Jeg håper begge kandidatene respekterer utfallet, uansett hvilket det blir, sier Eide.

 Thomas Nilsson / VGREPUBLIKANERNES HÅP: Trump under et valgmøte på Long Island onsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Les flere reportasjer fra VGs USA-kontor:

Read Entire Article