Norge, FN, USA og flere land har reagert kraftig på at flertallet i Knesset mandag kveld vedtok to nye lover som vil forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNWRA.
Den ene loven forbyr UNWRA fra å operere i Israel og israelskokkuperte områder fra neste år.
Den andre loven går ut på at Israel stempler FNs hjelpeorganisasjon som en terrorgruppe og bryter diplomatiske bånd med organisasjonen.
Det betyr at israelske myndigheter forbys å ha noen som helst kontakt med FN-organisasjonen.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa i en pressemelding i går at Norge tar sterkt avstand fra vedtaket.
Nå går den norske regjeringa et skritt lenger.
Eide vil at FNs øverste domstol skal vurdere om Israel bryter folkeretten når de vil forby UNRWA s arbeid.
– Ingen er hevet over loven og ingen er hevet over folkeretten. Okkupasjonsmakten Israel har plikt til å legge til rette for støtte til de menneskene som bor i Palestina under okkupasjon. Derfor mener vi dette vedtaket rett og slett er ulovlig, sier Eide til NRK.
En rekke land har ifølge regjeringen uttrykt støtte til initiativet, i tillegg til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
Tror ingen kan erstatte UNRWA nå
Norge har lenge vært kritisk til hvordan Israel har operert i Gaza og på Vestbredden etter Hamas-angrepet i oktober i fjor.
Etter Israels vedtak som forbyr FNs hjelpeorganisasjon, frykter Norge at konsekvensene kan bli dramatiske for hundretusener av sivile.
Organisasjonen har gitt hjelp til millioner av fordrevne palestinere i over 70 år. De har også fortsatt arbeidet, mens krigen har rast i Gaza.
Eide mener Israel nå gjør det vanskelig for palestinerne å få livsnødvendig hjelp og grunnleggende tjenester som helsehjelp og skole.
Israelske myndigheter sier de jobber for andre løsninger som kan erstatte FN-organisasjonens arbeid. Eide mender det ikke er godt nok.
– Samtlige viktige nødhjelpsorganisasjoner er entydige på at de trenger FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger. Det er de som har erfaringen, det er de som har kompetansen og de som har hele infrastrukturen både i Gaza på Vestbredden, sier Eide til NRK.
Han tror ikke at noen kan erstatte FN-organisasjonen i dagens situasjon.
– Jeg tror ingenting på at det finnes et alternativt opplegg for dette som kan komme på plass i tide. Nøden og krisen er nå, ikke i framtiden. Så dette må reverseres, sier Eide.
NRK har prøvd å få en kommentar fra den israelske ambassaden i Norge uten å lykkes.
– Undergraver arbeidet med totstatsløsning
Eide mener også Israels nye lover kan undergrave arbeidet for en levedyktig palestinsk stat og en totstatsløsning.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu er derimot godt fornøyd med mandagens vedtak.
– UNRWA-ansatte involvert i terroraktiviteter mot Israel må holdes ansvarlige, skrev han på X etter at de nye lovene ble vedtatt.
Israel har hevdet at 450 UNRWA-ansatte jobbet for militante grupper i Gaza og at flere deltok i terrorangrepet på Israel 7. oktober i fjor.
Flere land satte utbetalingene til UNRWA på pause. Norge var ikke blant dem.
En uavhengig granskingskommisjon slo senere fast at Israel manglet beviser. UNRWA sparket også rundt 20 ansatte for å ha hatt en rolle knyttet til 7. oktober-angrepet.
Publisert 29.10.2024, kl. 17.30 Oppdatert 29.10.2024, kl. 20.22