Folkehelseinstituttet er bekymret for en markant økning i forekomsten av resistente CPO-bakterier som kan gi alvorlige sykdommer.
Onsdag 27. november kl. 07:55CPO er bakterier som er blitt resistente mot en gruppe antibiotika kjent som kabrapenemer. De er ofte motstandsdyktige mot de fleste tilgjengelige antibiotika.
En ny studie fra det europeiske smittevernbyrået ECDC dokumenterer hvordan den resistente bakteriestammen E. coli ST 131 hurtig har spredt seg i Europa.
– Denne bakterien er en såkalt høyrisiko-variant, opplyser overlege ved Folkehelseinstituttets avdeling for smittevern og beredskap Miriam Sare til VG.
Hun sier at bakterien har evnen til å spre seg effektivt, forårsake alvorlige infeksjoner og føre til langvarig bærerskap hos mennesker.
E. coli-tarminfeksjon kan gi diaré og magesmerter, i noen tilfeller blodig diaré. Magesjauen kan ofte vare i fire til ti dager hos voksne og noe lenger noe barn.
– Vi følger ekstra nøye med på høyrisiko-varianter, fordi de er en viktig årsak til spredning av resistens i samfunnet, sier smittevernoverlegen.
Den aktuelle bakterien – E. coli ST 131 med karbapenemasegen – er ingen ny variant i Norge, men er de siste årene blitt enda mer motstandsdyktig mot antibiotika.
Siden 2018 er det påvist 12 tilfeller av E. coli-varianten i Norge, seks av dem i 2022 og 2023.
Forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for påvisning av antibiotikaresistens Ørjan Samuelsen vedgår overfor VG at det ikke høres mye ut.
– Men generelt har det vært en stor økning av resistens mot sistelinje-terapi hos E. coli og lignende bakterier de siste årene, sier Samuelsen.
FHI opplyser at 251 personer i 2023 ble meldt smittet av CPO-bakterier, mot 180 personer i 2022 og 68 i 2021. Hittil i år er antallet 252 personer.
Miriam Sare har tidligere uttalt at økningen trolig skyldes en kombinasjon av utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.
Utreder hos Folkhälsomyndigheten i Sverige Vilhelm Müller mener at den europeiske studien er nok et bevis på den alvorlige økningen av multiresistente bakterier.
– Raske tiltak kreves for å motvirke spredning av antibiotikaresistente bakterier i Sverige og globalt, understreker Müller ifølge Aftonbladet.
Folkhälsomyndigheten mener at spredningen av slike multiresistente bakterier utgjør en alvorlig trussel mot mulighetene for effektiv behandling av infeksjoner i fremtiden.
Escherichia coli (E. coli) finnes i tarmens normalflora hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige, så lenge de oppholder seg i tarmen.
Det finnes imidlertid noen grupper av E. coli som kan gi tarminfeksjoner hos mennesker. Den mest alvorlige varianten er enterohemoragisk E. coli (EHEC).
Gjennomsteking og gjennomkoking av mat er viktige forebyggende råd. Varmebehandling forebygger de fleste infeksjoner som kan smitte gjennom mat og vann.
God håndvask er også viktig, ifølge smittevernhåndboken til Folkehelseinstituttet.