– Dyp bekymring både i Egypt, Jordan og Irak

1 month ago 22



Konflikten i Midtøsten:

Tirsdag avfyrte Iran missiler mot Israel. Nå frykter nabolandene at også de blir involvert.

 Torjus Sagenes / TV 2
KONFLIKT: Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret over det som nå skjer i Midtøsten. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 02.10.2024 12:02

– Vi er nærmere i dag enn vi var i går, men vi må aldri gi opp håpet om at det går an å snu dette.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til TV 2 om en storkrig i Midtøsten onsdag morgen. 

Tirsdag kveld meldte det israelske forsvaret (IDF) at det var avfyrt missiler fra Iran. Ifølge israelske medier skal det ha vært snakk om rundt 200. Den krystallklare beskjeden fra IDF etter angrepet var: «Dette vil få konsekvenser».

– Dyp bekymring 

I en uttalelse sa Irans revolusjonsgarde at angrepet var en hevn etter drapene på flere Hizbollah-ledere den siste tiden.

Samtidig som Iran tirsdag angrep Israel, er sistnevnte engasjert med bakkeoperasjoner i Gaza, samt bakke- og luftoperasjoner i Libanon.

 AHMAD GHARABLI / AFP / NTB
MISSILANGREP: Bilde viser prosjektiler som blir skutt ned av Israel tirsdag. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / NTB

Det får flere av nabolandene til å bekymre seg, forteller Barth Eide. 

– Jeg har jo snakket mye med utenriksministrene i alle nabolandene den siste tiden, blant annet under generalforsamlingen i FN for noen få dager siden. Og det er en dyp bekymring både i Egypt og i Jordan og Irak blant annet, for at dette sprer seg ytterligere, sier Barth Eide til TV 2 og fortsetter:

– Også land som har fredsavtale med Israel er nå veldig bekymret for hvordan dette skal gå, om de kan bli involvert direkte eller i hvert fall indirekte.

Både Egypt og Jordan grenser til Israel, mens Irak ligger midt imellom Jordan, Iran og Syria.

– Ser jeg ikke for meg

Per Erik Solli er senior forsvarsanalytiker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi). Han peker på at Israel er engasjert i Gaza og i Libanon. Derfor er det lite trolig at naboland skal bli direkte involvert, slik som Barth Eide nevner.

– Jeg har vanskelig for å se hvor meg hvordan en eskalering skal skje i praksis. Israel har ikke kapasitet, og jeg ser ingen grunn til det. Jeg ser heller ikke at Egypt og Jordan, eller Irak, skal engasjere seg, sier Solli og legger til:

– Skal det spre seg, er et for at noen andre enn de Iran-støttede militsene angriper Israel. Det ser jeg ikke for meg. Jeg kan ikke fatte at noen av de andre landene som ikke er involvert, vil bli en del av konflikten.

 Robin Jensen / TV 2
ESKALERING: Senior forsvarsanalytiker ved NUPI, Per Erik Solli, ser ikke for seg at andre stater skal bli direkte involvert i krigføring i Midtøsten. Foto: Robin Jensen / TV 2

Midtøsten-forsker ved UiO, Dag Henrik Tuastad, støtter Solli ved Nupi, og peker på destabilisering som en største faren.

– Faren handler strengt tatt ikke om en krig mellom stater, utover Iran og Israel. Men det som er faren er destabilisering, sier Tuastad.

Eksperten på Midtøsten viser til Den arabiske våren som med sin start i Tunisia i 2011 førte til uro i gatene og misnøye med regimer, som spredte bredt. 

– Ved destabilisering og misnøye, kan det være fare for terror, at det vokser frem, samt fare for sosial uro, at det vokser frem, det ligger latent, sier Tuastad.

Read Entire Article