Som utvalgsleder, Odd Nordmo, i areal- og miljøutvalget advarer du mot det du kaller tilsyn etter «innfallsmetoden». Nordmo, du bommer fullstendig.
Jeg vil ikke trekke frem noen saker spesifikt, men vil her kun uttale meg på generelt grunnlag og basert på dine uttalelser.
Det er kommunen som godkjenner planene for utbyggingsprosjekter som blir lagt frem av en utbygger. Denne prosessen kan være omfattende og dialogen pågår fram til planene er endelige og godkjent av kommunen. I enkelte tilfeller tar denne prosessen år. Dette kjenner du til.
Så starter utbyggingene basert på disse planene («as planned»).
Når utbyggingen er ferdigstilt vil utbygger måtte få sin ferdigattest på byggeprosjektet. Denne ferdigattesten er det kommunen som signerer basert på beskrivelse av hva som er ferdigstilt («as built»). Dette skjer altfor ofte uten foranliggende kontroll og tilsyn.
Og da kommer det store spørsmålet. Kan kommunen stole blindt på at bygget står ferdig levert av utbygger slik som utbygger beskriver i sin «as built» dokumentasjon?
Synes du ikke kommunen bør kontrollere at bygget er i henhold til «as built» og norske lover og forskrifter før de gir ferdigattest?
Synes du at kommunen blindt skal stole på utbyggerne og «stå med lua i hånda», bukke og takke (slik som f.eks. noen høyt posisjonerte politikere har gjort) uten at kommunen vet om «as built» samsvarer med virkeligheten?
Erfaringene er at utbyggerne tar seg til rette og velger snarveier. Snarveier som kan vise seg å være svært kostbare for sluttkunden som uskyldig tredjepart, men meget lukrative for utbygger. Og hvis «as built» ikke samsvarer med virkeligheten, mener jeg dette er dokumentfalsk og bedrag mot kommunen og sluttkunden. Når sluttkunden som uskyldig tredjepart tar dette opp med utbygger, så møter han ofte unnamanøvrer, fraskrivelse av ansvar og til tider ren løgnaktighet. Vil du at kommune skal gi utbyggere CARTE blanche til denne type virksomhet? Sjekk større utbygninger i Kristiansand og se hvor mange som ender opp i konflikter.
Med din holdning ønsker du å si at dere som lokale politikere ikke skal være med på å sikre rettskaffenhet og samfunnsansvar gjennom hele prosessen?
Ved å skyve tilsynsansvaret fra dere kan dere spare kommunen for noen kroner, men dere overfører derved belastningen til en uskyldig tredjepart som totalt sett vil gi en høyere samfunnskostnad. Dette er spesielt viktig i større byggeprosjekter.
Politikere og også kommunen bør være garantister for at lover og forskrifter følges av alle utbyggere. Kanskje på tide å sette foten ned og sikre at utbyggere får sitt pass påskrevet? Dette kan redusere konfliktsaker vesentlig i fremtiden.
Nordmo, du sier at de benyttede lover og forskrifter ikke er spesifikke nok.
La meg referere uttalelser i en sak som ble ført for retten. Retten sier:
«Etter som de tekniske forskrifter bare inneholder et generelt funksjonskrav, må det ved mangelsvurderingen tas utgangspunkt i anvisningene fra Byggforsk og Statens vegvesen (Håndbok 017) på det tidspunkt leilighetene ble prosjektert og solgt.»
«Den prosjekterende må holde seg oppdatert på veiledningene til teknisk forskrift som gis ut av Statens bygningstekniske etat, aktuelle Norsk Standard, byggdetaljblader fra Norges byggforskningsinstitutt og liknende, for å kunne oppfylle forskriftenes krav.»
I sted for å tvinge en uskyldig tredjepart over i rettssystemet, så bør kommunenes tilsynsavdelinger styrkes og gi tilsynet makt og ressurser til å ta ondet ved roten før ferdigattest blir utstedt.
Er du uenig i dette bør du vurdere å trekke deg fra politikken.
Takk!