Droppet barnehage: – Elena (2) har det bedre hjemme

1 month ago 28



– Hvorfor vil politikerne at vi skal få flere barn, hvis barna skal rett inn i en institusjon så fort de er født? spør Nicoline Verdi Petersen. 

Det er en solfylt formiddag på lekeplassen i Drammen.

Elena (2,5) er småpjusk, men gliser når mødrene Nicoline og Ina dytter henne på husken og de små beina flyr mot himmelen. 

De siste to årene har det blitt mange slike formiddager. Lek på lekeplassen, hundrevis av turer på biblioteket. 

Elena har ikke gått i barnehage. Hun har vært hjemme med mamma Nicoline. 

– For høy tillit til barnehagen

– Jeg syns vi har for høy tillit til hva barnehagene kan gi de minste barna, sier Nicoline. 

Andel barn i barnehage øker

Siden år 2000 har det vært en markant økning i andel barn med barnehageplass i Norge, ifølge SSB.

De senere årene har økningen i hovedsak skyldtes at flere av barna mellom ett og to år også går i barnehage.

Trenden fortsatte fra 2022 til 2023 hvor dekningsgradenøkte for aldersgruppen 1-5 år samlet sett, fra 93,4 til 93,8 prosent.

I likhet med tidligere år er det de yngste som står for økningen.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

 Torjus Sagenes / TV 2
Familien på tre er mye på lekeplassen i Drammen. Å huske er blant favorittaktivitetene til Elena (3). Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Selv om de fleste norske ettåringer er i barnehage, synes samboerparet fra Kongsberg det var for tidlig å sende lille Elena i barnehagen da hun fylte ett år.

– Vi ønsket at Elena skulle få en sterk følelse av trygghet og tilhørighet, og en god følelse av hvem hun er, før hun skulle inn i barnehagen, sier Ina.

– Å ha nære, trygge omsorgspersoner i starten av livet er elementært for å gjøre hun klar for resten av livet, poengterer Nicoline. 

Det er spesielt bemanningen i barnehagene som har bekymret dem.

– Det er så uendelig mye potensial i et lite barn. Potensial som ikke blir plukket opp fordi det ikke er nok personale eller tid.

Flere danske familier hjemme med barna

Tidligere i sommer skrev TV2.dk om en dansk studie som viser at flere danske familier velger å være hjemme med barna sine fremfor å sende dem i barnehagen. Ifølge studien svarte 72 prosent av familiene at de gjorde det for familiens skyld.

Foreldrene trakk fram at de ønsket å være tett på barnet og gi barnet mer tid til ro, lek og fordypelse.

64 prosent av de 601 foreldreparene sa de fikk en mindre stresset hverdag.

Nicoline og Ina kjenner seg igjen og syns det er rart trenden ikke har kommet til Norge. 

– Denne tiden får man ikke igjen. Jeg tror flere foreldre ville valgt å være lengre hjemme med barna om de hadde hatt mulighet, sier Nicoline.

Solgte huset 

Avgjørelsen om å utsette barnehagestart tok samboerparet allerede før Ina ble gravid med Elena. 

– Vi solgte et hus til fordel for et rimeligere hus, slik at vi fikk et lavere boliglån. Vi har heller ikke billån og har redusert utgiftene så mye som mulig, sier Nicoline. 

 Torjus Sagenes / TV 2
Mens Nicoline har vært hjemme i ulønnet permisjon i to og et halvt år, har Ina etter permisjonen jobbet hundre prosent. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Både Nicoline og Ina er grunnskolelærere og har tenkt mye på hva de har sett i barneskolen.

– Flere av de yngre elevene strever. De er dårligere på å regulere seg selv. Selvregulering er noe små barn må få hjelp til og lære tidlig, og da må du ha noen som ser deg og har tid til deg, sier Nicoline.

Til tross for at økonomien har vært trang, er foreldrene sikre på at valget har vært riktig. Fleksibiliteten de har hjemme gir mange fordeler.

– Vi tror Elena har det bedre hjemme. Hun får den en-til-en-kontakten, og vi kan forstå alle de små signalene hun sender. 

– Elena elsker for eksempel å lese bøker. Og det har vi tid til. Vi er mye på biblioteket og kan ta ting i hennes tempo, forteller Nicoline.

 Torjus Sagenes / TV 2
– Vi jobber i systemet selv og er ikke imot å sende barnet i barnehage, men slik situasjonen er i mange barnehager i dag, tror vi at vi kan gi en bedre start hjemme, sier foreldreparet. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Nå som Elena har blitt to og et halvt år, har Ina og Nicoline bestemt at hun skal gå i barnehage tre dager i uken. Nicoline har også begynt å jobbe deltid i barnehage. 

– Vi er ikke mot systemet og føler at Elena nærmer seg en alder hvor hun kan kommunisere bedre og dra nytte av det sosiale med andre barn i små grupper, sier Ina og legger til:

– Korte timer og få dager er nok til å få fordelene av å gå i barnehage i denne alderen, mener hun.

 Torjus Sagenes / TV 2
Trespannet har satt pris på tiden hjemme sammen. – Vi får mye glede av å være sammen med Elena, sier Ina. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Ingen økende trend 

 May Britt Drugli er professor i pedagogikk ved RKBU Midt Norge. Hun har forsket på barnehager i mange år.  Drugli sier det foreløpig ikke er en økende trend at foreldre holder barna hjemme fra barnehagen i Norge.

– Antall ettåringer i barnehagen er fremdeles økende, og antall foreldre som mottok kontantstøtte gikk ned fra 2022 og 2023. 

Det er heller ikke noe i forskningen som tyder på at de minste barna tar skade av å gå i barnehagen, mener Drugli. 

– Men det betyr ikke at alle må være i barnehage. Det er fint at foreldre kan ta ulike valg. Og at de har råd, sier hun. 

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
BEKYMRET: Barnehageforsker May Britt Drugli er bekymret for kvaliteten i barnehagene og har tatt til orde for økt bemanning i barnehagene. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Drugli syns den danske studien er spennende og sier det planlegges å gjennomføre en lignende i Norge. 

– Norske forskere vet for lite om hvilke foreldre som holder barna hjemme fra barnehagen i Norge og hvorfor. 

Drugli tror det dreier seg om to ulike foreldregrupper. Og for barn som kommer fra ressurssterke hjem hvor de får dekket sine emosjonelle og sosiale behov, er det ikke noe problem ikke å være i barnehagen.

– For denne gruppen virker det ikke som om barnehagen gir noe gevinst. Vi sier ofte at barnehagen i disse tilfellene har en såkalt nulleffekt.

Men for barn fra hjem med sosioøkonomiske utfordringer, gjelder det motsatte. For disse barna er det essensielt å begynne i barnehagen tidlig, sier Drugli. 

– Barnehagen er sosialt utjevnende og gjør at disse barna klarer seg bedre i skole og jobb senere i livet. 

– Støtter foreldrenes bekymring

Drugli støtter imidlertid foreldrenes bekymring for kvaliteten i norske barnehager.

– Bemanningssituasjonen i norske barnehager er bekymringsfull. Det burde vært en mye større diskusjon.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
Barnehageforsker May Britt Drugli mener bemanningsnormen burde vært oppfylt hele dagen i et land som har så høy barnehagedekning som i Norge. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

Bemanningsnormen sier at det skal være tre barn per voksen, men det er kun noen timer midt på dagen at det er tilfelle, forklarer Drugli. 

– Det gjør at det er mange situasjoner på morgenen og ettermiddagen hvor det er altfor mange barn per voksen, sier hun og legger til:

– For at det skal være bra for barna å være i barnehagen, må kvaliteten være god, og der viser forskningen uten tvil at vi har en jobb å gjøre.

Ikke helt enig 

Lege og forsker Gro Nylander har i flere år engasjert seg i barnehagetematikken. Hun mener det ikke er riktig at ikke flere foreldre forsøker å finne løsninger for å være lenger hjemme med barna. 

– Tallene viser at det stadig er flere mødre som tar ulønnet permisjon. Det er bra for barna, men sosialt urettferdig, for hva med de som ikke har råd? 

 Magnus Nøkland/ TV 2
Lege og forsker Gro Nylander mener de minste barna har det bedre hjemme, dersom de kommer fra et kjærlig og ressurssterkt hjem. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Nylander gir sin fulle støtte til foreldre som ønsker å holde barna hjemme til de er to år. 

– Vi er mange fagfolk som mener at ett år kanskje er den dårligste alderen og sette barnet i barnehagen. 

Nylander begrunner det med at barn i denne alderen er inne i en heftig tilknytningsfase. 

– Ettåringer ønsker å være med de de elsker og er skeptiske til å bli overlatt til fremmede, sier hun.

Altfor lite tid med barna våre 

Tilbake på lekeplassen i Drammen blandes lyden av gråt og latter seg. En liten gutt får trøst av pappa, en jente sklir til full jubel fra foreldre og bestefar. 

Lille Elena sover i barnevognen. 

– Vi kan ikke se for oss at begge skal jobbe hundre prosent igjen mens vi har små barn, sier Nicoline. 

 Torjus Sagenes / TV 2
MER VALGFRIHET: Dersom politikerne ønsker at vi skal få flere barn, mener Nicoline og Ina at politikerne må tilrettelegge bedre. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Hun mener dagens samfunn ikke legger til rette for at vi kan tilbringe nok tid med barna våre.

Ina nikker. 

– Hvis det ikke var økonomisk mulig for oss å være hjemme med Elena så lenge, så hadde det nok det endret avgjørelsen vår om å få barn.

Read Entire Article