Marcellus Williams (55) hevdet seg uskyldig dømt til det siste.
onsdag 25. september kl. 02:2711. august 1998 ble den 42 gamle tidligere lokalavis-journalisten Felicia Gayle funnet knivstukket og drept i huset sitt i St. Louis i USA.
På åstedet fant politiet blant annet fingeravtrykk, hårstrå og DNA-spor på en kjøkkenkniv.
Marcellus Williams ble til slutt dømt for drapet, og har ventet på dødsdommen i over 20 år.
Natt til onsdag norsk tid ble han henrettet med en giftsprøyte i fengselet i Missouri, skriver Washington Post.
Det skjedde etter flere forsøk på å redde ham fra å bli henrettet – blant annet fra påtalemyndigheten i fylket St. Louis, som var med på å få ham dømt i 2001.
Tvil om DNA-spor
Senest bare noen timer før den dødelige sprøyten ble satt, sa USAs høyesterett nei til å utsette henrettelsen, og satte dermed et endelig punktum i saken.
Det skjedde etter en flere år lang dragkamp.
Ifølge Guardian var det ingen kriminaltekniske bevis som koblet William til drapshandlingen. DNA som ble funnet på åstedet, matchet heller ikke hans.
- I 2015 avgjorde Missouris høyesterett at henrettelsen skulle utsettes mens man innhentet mer informasjon om DNA-sporene i saken.
- I 2017 sa delstatens demokratiske guvernør Eric Greitens det samme. Han satte ned en arbeidsgruppe som skulle granske DNA-bevisene i saken.
- I 2023 tok republikaneren Mike Parson over som guvernør i Missouri. Han oppløste arbeidsgruppen, skriver Guardian.
– Vi kan utsette det i seks nye år, hindre at dommen fullbyrdes og etterlate et drapsoffers familie i limbo, noe som ikke løser noenting. Denne administrasjonen vil ikke gjøre det, sa han i en uttalelse i fjor.
- I januar i år prøvde Wesley Bell, som er leder for påtalemyndigheten i fylket St. Louis, å få dødsdommen fjernet.
– Gayles drapsmann etterlot seg my fysisk bevis. Ingen av disse bevisene kan knyttes til Williams. Nye bevis antyder at Williams faktisk er uskyldig, skrev kontoret hans i en uttalelse.
Nye analyser fra kniven som ble funnet på åstedet, viste imidlertid at DNA-et som ble funnet kan ha tilhørt ansatte ved påtalemyndighetens kontor, som skal ha tatt på den uten å bruke hansker tilbake i 1998.
– Dette er ikke rettferdighet
Marcellus Williams har fått støtte fra flere organisasjoner som jobber for uskyldig dømte, og også fra flere kongressmedlemmer.
Også drapsofferets familie var imot henrettelsen, skriver New York Times.
Advokatene hans har argumentert med at han ble dømt på bakgrunn av vitnemål fra to en kjæreste og en tidligere medfange, og at disse hadde påskudd for å peke på Williams som gjerningsperson. De skal blant annet ha blitt tilbudt strafferabatt og pengebelønning for å vitne i saken.
– Dette er ikke rettferdighet. Vi må alle stille spørsmål ved systemet som lar dette skje. Henrettelsen av en uskyldig person er den mest ekstreme manifestasjonen av Missouris besettelse på å få en løsning, koste hva det koste vil, istedenfor å søke sannhet, rettferdighet og medmenneskelighet, sa hans advokat Tricia Rojo Bushnell da det ble klart at USAs høyesterett ikke ville gripe inn i saken.
Missouris guvernør Mike Parson sier til ABC News at ingen jury eller rettssal klarte å finne bevis for at Williams var uskyldig dømt.
– Til sist ble dommen og dødsstraffen opprettholdt. Ingenting ved denne saken har fått meg til å tro at han var uskyldig.