«Dragedroner» setter fyr på fronten

4 weeks ago 20



De ukrainske våpnene sammenliknes med dragene fra «Game of Thrones». Eksperten tror de tas i bruk av en spesiell grunn.

 Ukrainas forsvarsdepartement
UKRAINA: Dronene kalles «dragedroner», og har potensiale til å smelte igjennom metall. Foto: Ukrainas forsvarsdepartement

Publisert 14.09.2024 23:30

Droner spiller en avgjørende rolle i Ukraina-krigen, enten når partene skal treffe mål langt inne på fiendens territorium, eller som et effektivt og billig våpen langs frontlinjen. Nå har Ukraina lansert en ny form for drone, som er egnet til å skape frykt blant de russiske styrkene på fronten. 

Ukrainas forsvarsdepartement omtaler våpenet som en «dragedrone», og har publisert en video av en drone som flyr i nærheten av det som skal være Kharkiv. Dronen spruter ut flammer og setter fyr på et skogsfelt. 

Ifølge Axios skal de flammespyttende dronene skyte ut den kjemiske blandingen termitt, en blanding av aluminium og jernoksid. Når termitt antennes vil det holde en temperatur på rundt 2400 grader celsius, høyt nok til å smelte metall. 

I kommentarfeltet under videoen florerer det av referanser til begrepet «dracarys» fra TV-serien «Game of Thrones» – en ordre som fikk universets drager til å brenne sine ofre levende.

– Fryktinngytende demonstrasjon 

Hovedlærer ved FHS/Stabsskolen, Tom Røseth, forklarer at det er begrenset hva ukrainerne kan gjøre med dronene. Han tror ikke det vil få stor betydning for krigens gang. 

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
FRYKTINNGYTENDE: Tom Røseth forklarer at dronene vil skape frykt. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Det er nok mer en fryktinngytende demonstrasjon som kan ha effekt noen steder langs frontlinjen, sier Røseth til TV 2. 

Røseth understreker at både Russland og Ukraina har rett på å bruke slike våpen. 

– Gitt at det blir brukt i henhold til krigens folkerett. 

Han tror våpenet i størst grad brukes for å skremme. 

– Gitt den grusomme fryktinngytende effekten den har på menneskekroppen, vil det også skape frykt i områder der det anvendes. 

Ekstremt smertefullt

Human Rights Watch skriver at brannbomber, som for eksempel termitt-bomber, er ekstremt smertefulle for alle som blir utsatt for de, samtidig som bombene kan ha langvarige fysiske og psykiske konsekvenser.

Mens dronebruken er ny, har brannbomber blitt brukt av begge sider siden Russlands fullskala invasjon for halvannet år siden. 

– Human Rights Watch har gjennomgått bevis som viser at det var minst 82 angrep som involverte brannbomber i Ukraina mellom februar 2022 og april 2023, skriver organisasjonen i en rapport fra i fjor. 

Read Entire Article