Dokumenter taler for at Navalnyj ble forgiftet

1 week ago 9



Gravenettsted:

Den russiske opposisjonspolitikeren skal ha klaget på sterke magesmerter og kastet opp like før han døde. Dette ble derimot fjernet fra den endelige rapporten.

 Evgenia Novozhenina/Reuters
DØDE: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj døde i fengsel i februar i år. Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters

Publisert 30.09.2024 06:01 Sist oppdatert 26 minutter siden

16. februar døde den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj i fengsel. Ifølge fengselsmyndighetene mistet Navalnyj bevisstheten under en spasertur, og til tross for flere gjenopplivingsforsøk sto ikke livet til å redde. 

Den offisielle obduksjonsrapporten, som ble utarbeidet av en etterforskningskomité opprettet av russiske myndigheter, slo fast at Navalnyj døde av «en kombinasjon av sykdommer» som resulterte i en feil i hjerterytmen. 

Nå har det uavhengige russiske mediehuset The Insider fått tilgang til hundrevis av dokumenter knyttet til Navalnyjs dødsfall. 

Ifølge Insider inneholder dokumentene flere klare indikasjoner på at Putin-kritikeren ble forgiftet kort tid før han døde. Samtidig skal myndighetene ha revidert dokumentene for å få dem til å passe med den offisielle dødsårsaken. 

Klage på magesmerter og kastet opp

Blant dokumentene mediehuset har fått tilgang til, er den offisielle redegjørelsen for hvorfor myndighetene ikke opprettet en straffesak etter dødsfallet. Det finnes to versjoner av dokumentet, og de er svært ulike. 

– 16. februar 2024, mens han oppholdt seg i luftegården, opplevde innsatt N.N. (Navalnyj) en akutt nedgang i sin helsetilstand, som han rapporterte til fengselsbetjenten, heter det i den første utgaven av dokumentet. 

Navalnyj ble tatt med til en annen avdeling, uten at det gjorde situasjonen noe bedre: 

– Deretter la den innsatte Navalnuj seg ned på gulvet. Etter å ha klaget på en stikkende smerte i magen, begynte han å kaste opp. Han fikk synlige kramper og mistet bevisstheten, noe som umiddelbart ble rapportert til helsearbeiderne ved fengselet, står det videre. 

 The Insider/Skjermdump
ORIGINALEN: I dette dokumentet referer man til Navalnyjs magesmerter, oppkast og kramper. Foto: The Insider/Skjermdump

Fjernet alt

I den andre versjonen, som også ble den endelige, er all informasjon om magesmerter, oppkast og kramper utelatt. 

TV 2 har ikke anledning til å verifisere dokumentene The Insider hevder å ha fått tilgang til. Mediehuset spesialiserer seg på gravejournalistikk om Russland, og har siden 2022 hatt status som en «uønsket» organisasjon i landet. 

 The Insider/Skjermdump
DEN ENDELIGE VERSJONEN: Her nevnes ikke symptomene med ett ord. Foto: The Insider/Skjermdump

The Insider har også fått tilgang til et annet dokument, som viser en oversikt over alle «beslag» som er gjort i forbindelse med dødsfallet. På listen over de i alt 23 ulike beslagene finner man blant annet «oppkastprøver». Ifølge oversikten ble prøvene sendt til analyse, men resultatet av denne ble aldri rapportert offentlig. 

Nettstedet viser til hvordan Julija Navalnaja tidligere har sagt at ektemannen hennes «klaget på akutte magesmerter» i minuttene før han døde. 

Enken har hele tiden hevdet at Navalnyj ble drept, og avvist den offisielle dødsårsaken som uhørt, skriver Reuters

 The Insider/Skjermdump
BESLAG: Det ble i alt gjort 23 beslag knyttet til dødsfallet - deriblant ble det tatt prøver av Navalnyjs oppkast. Foto: The Insider/Skjermdump

Får støtte av lege

Da Navalnyj ble forgiftet av nervegiften Novitsjok i 2020, ble han plassert i kunstig koma mens han fikk behandling av leger. 

En av legene som behandlet ham den gang, Alexander Polupan, sier nå at symptomene som fremgår av dokumentene ikke stemmer overens med den offisielle versjonen. 

– Den offisielle dødsårsaken, feil i hjerterytmen, forklarer ikke symptomene som står i rapporten: stikkende magesmerter, oppkast og kramper. Det er usannsynlig at slike symptomer kan forklares av noe annet enn forgiftning, sier Polupan, som også like etter dødsfallet var kritisk til myndighetenes offisielle versjon.

 Doctors in Moscow
EKSPERT: Legen Alexander Polupan behandlet Navalnyj da han ble forgiftet i 2020. Foto: Doctors in Moscow

– Den korte tiden mellom magesmertene og krampene taler for at det for eksempel kunne vært en nervegift, hevder legen overfor The Insider. 

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert rapporten i The Insider. 

Read Entire Article