Etter en lang og jevnspilt finale, stod det 1–1 mellom England og Spania etter både ordinær tid og ekstraomganger.
Dermed måtte det straffer til for å kåre en vinner, og det var tydelig at England stilte godt forberedt.
Det engelske støtteapparatet klippet opp drakten til keeper Hannah Hampton, før de festet en lapp med informasjon om hvor de ulike spanske spillerne hadde plassert straffespark tidligere.
– Det er så klassisk England å komme opp med slike ting også. Alt skal gjøres på en litt annerledes måte, sa NRKs fotballekspert, Andrine Hegerberg.
Det viste seg å være lurt. Hampton reddet to av de tre første straffesparkene, og da Spania skjøt utenfor på den fjerde, hadde England muligheten til å sikre tittelen.
SPESIELT GREP: På lappen til Hampton kunne man blant annet se at det sto venstre på spiller nummer åtte. Spanias nummer åtte, Mariona Caldentey, skjøt til Hamptons venstre side – akkurat hvor keeperen slengte seg og reddet straffeforsøket.
Foto: Skjermdump: NRKHylles av eksperter
Det er ikke uvanlig at keepere har informasjon om motstanderens straffeskyttere, men som regel er det på en drikkeflaske.
Kristoffer Løkberg hyllet manøveren:
– Det er deilig. «Alle» skal ha det på flaska, men teorien er at en kan glemme det når man setter fra seg flaska. En siste sjekk så kan man dra opp ermet og se, det var dit jeg skulle slenge meg, sa NRKs fotballekspert.
Han fikk støtte av Hegerberg, som selv har vært vitne til Englands «nyvinninger».
– Da jeg var yngre og møtte England var det flere biler over veien med ulike utstyr og teknologi, så de er alltid opptatt av å prøve å gjøre det nye. Her gjør de det igjen.
– Ganske enkle beskjeder vi klarte å se her, nummer og hvilken side de skyter, men Sarina Wiegman (Englands landslagssjef) har fått kreditt før for å komponere gode team hun har rundt seg, og her har hun komponert sånn at noen har gjort seg god på å analysere straffetakerne til motstanderen. Da kan man ende opp med gull som England nå har klart, fortsatte hun.
Chloe Kelly, som avgjorde EM-finalen i 2022, fikk æren av å gjøre det samme igjen. Med 3–1 i straffesparkkonkurransen, forsvarte England EM-tittelen fra 2022.
– Jeg forholdt meg rolig. Jeg bommet mot Italia (i semifinalen) og måtte score på returen. Jeg visste at jeg ikke ville bomme to ganger, sa Kelly til Uefa etter at seieren var et faktum.
England slo Spania etter straffespark i EM-finalen.
Oppsiktsvekkende statistikk
Utfallet av EM-finalen fortsatte også et tydelig mønster.
– Det kan ha veldig stor betydning. Det er en ganske spesiell statistikk som taler imot Spania i dag.
Før EM-finalen i Basel påpekte NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp, at England hadde én ekstra hviledag inn mot søndagens oppgjør.
Siden 2012 har ti av elleve EM- og VM-finaler i fotball blitt vunnet av laget som hadde én ekstra dag med hvile.
Unntaket var kvinnenes EM-finale i 2017, der semifinalene ble spilt på samme dag.
Etter finalen på St. Jakob-Park i Basel, har den oppsiktsvekkende rekken nå blitt til elleve av tolv.
STATISTIKKEN MED SEG: Spania var favoritter i forkant av kampen, men NRKs ekspert hadde bitt seg merke i et mønster som tilsa at England ville vinne til slutt.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB– Når vi ser på den ganske ville statistikken, så ser vi at når man har én dag mindre, så kan man ikke legge opp uken med den samme kvaliteten, sa Torp.
Aitana Bonmatí, som ble kåret til mesterskapets beste spiller, ønsker ikke å bruke den ekstra hviledagen som en forklaring på hvorfor det endte med spansk tap.
– Begge lag har spilt kamper for å komme til finalen. Ja, de fikk en hviledag ekstra, men for meg er det ingen unnskyldning, sier den spanske stjernespilleren til NRK.
Hun var først og fremst skuffet over utfallet i Basel. Spania, som var favoritter før finalen, har aldri vunnet EM-før. Nå må de vente i minst fire nye år.
– Det er veldig tøft, fordi jeg synes vi har spilt en god turnering og gjør en god kamp. For meg er vi det beste laget, men sånn er det i fotball – det betyr ikke så mye lenge du ikke scorer målene. Vi burde scoret ett mål til da vi ledet for å få litt mer ro i laget. Og så bommer vi på straffene og der må vi ta selvkritikk, forteller Bonmatí.
INGEN UNNSKYLDNING: Aitana Bonmatí ønsker ikke å bruke én dag mindre hvile som en unnskyldning.
Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB– Er så klasse
I starten av oppgjøret bølget det fram og tilbake, og begge lag skapte flere halvsjanser.
– Det er en herlig kamp her, selv om Spania har mye ball som forventet, sa Carl-Erik Torp etter noen få spilte minutter.
Det viste seg å bli gjennomgangsmelodien, men selv om Spania hadde ballen mest, var det England som skapte den første store sjansen.
Spanias keeper, Cata Coll, var i ferd med å gjøre det helt store da hun spilte ballen rett i beina til Lauren Hemp.
Englands kantspiller fikk en enorm mulighet til å sende England i ledelsen, men Coll gjorde det godt igjen med en benparade.
– Det blir en helt hårreisende feilpasning, men så gjør hun det godt igjen med en kjemperedning, sa Torp.
REDDET SEG INN: Cata Coll ga England en gavepakke, men gjorde det godt igjen med en feberredning.
Foto: Stefan Wermuth / Reuters / NTBIstedenfor smalt det i den andre enden like etterpå. Etter 24 minutter avsluttet Mariona Caldentey et praktangrep. Angriperen stanget Spania i føringen.
– Den avslutningen er prikkfri. Fantastisk spansk angrepsspill igjen. Det er så klasse, utbrøt Torp.
Mariona Caldentey scoret det første målet i EM-finalen mellom Spania og England.
Etter scoringen tok Spania over banespillet totalt, og de engelske spillerne hadde mer enn nok med å komme til pause med kun ett baklengsmål.
– Spillestilen til Spania paralyserer motstanderen. Du ser det på de engelske spillerne nå. De er så redde, for de føler pasningene blir spilt inn bak dem hver gang de tar et skritt fram. Da blir de engstelige hele veien, sa Torp.
Svarte på tiltale
Flere av NRKs fotballeksperter var kritiske til Englands forsvarsspill i pausen.
– Her må det lappes til høyre og venstre, etterlyste blant andre Aleksander Schau.
Og noe riktig må i alle fall Englands trener, Sarina Wiegman, ha sagt i pausen.
Det var en helt annen utgave av England som kom ut etter pause, og det tok ikke lang tid før utligningen var et faktum.
Et snaut kvarter ut i den andre omgangen vartet Chloe Kelly opp med et strålende innlegg. Inne i feltet stod en umarkert Alessia Russo, som sørget for 1–1 med et vakkert hodestøt.
– De har ikke vist tegn til resignasjon. Kanskje var det den tidligere lederen av England, Storbritannia, Winston Churchills ord «When you think you are going through hell, keep going», og det har de engelske jentene gjort, sa NRKs fotballekspert, Bengt Eriksen, idet utligningen var et faktum.
Alessia Russo satte inn 1–1 med et praktfullt hodestøt.
Fikk revansj
Etter utligningen var det en jevn kamp i Basel, og ingen av lagene klarte å finne den avgjørende scoringen i ordinær tid.
Dermed gikk EM-finalen til ekstraomganger, men det var tydelig at det var to lag som startet å gå tom for krefter etter et langt mesterskap.
Ekstraomgangene ble preget av flere avbrekk og bytter på begge lag, og de store sjansene uteble.
– Det mangler ikke på viljen til å score, verken for Spania eller England, men det mangler på evnen, sa Eriksen.
Uten scoringer i ekstraomgangene, gikk finalen til straffesparkkonkurranse.
Der ble det umiddelbart dramatikk. Bethany Mead åpnet ballet, og spissen trodde hun hadde sendt England i føringen.
Men det hadde hun ikke. Ballen gikk i mål, men reprisene viste at straffesparket gikk via stamfoten. Dermed måtte hun ta straffen på nytt, og denne gangen reddet Cata Coll.
Bommen viste seg dog ikke å bli avgjørende. Ettersom Spania bommet på tre av fire forsøk fra ellevemetersmerket, avgjorde England på sitt femte straffespark.
De fikk med det revansj på Spania fra VM-finalen i 2023. Den gang vant Spania 1–0 etter en scoring av Olga Carmona.
SØT HEVN: I 2023 måtte England se Spania løfte VM-trofeet. Søndag fikk de sin finalerevansj.
Foto: Steve Markham / AP / NTBPublisert 27.07.2025, kl. 20.46 Oppdatert 27.07.2025, kl. 21.59