Dette er vinnerne av partilederdebatten

1 month ago 54



NRKs partilederdebatt i Arendal:

Er du enig med TV 2s Aslak Matre Eriksrud, som for første gang på sine ni år som kommentator deler seieren i en partilederdebatt? Trill din terning på partilederne nå.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
GOD STEMNING: .. før årets partilederdebatt i Arendal gikk av stabelen, selvfølgelig. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 15.08.2024 23:07 Sist oppdatert nå

Da partilederne barket sammen under NRKs partilederdebatt i Arendal torsdag kveld, var ungdomskriminalitet og økonomi blant temaene. 

Men hvordan klarte de seg? 

Dette er TV 2-kommentator Aslak Matre Eriksruds spontane vurdering av politikernes innsats i debatten. 

De skriftlige begrunnelsene vil bli lagt ut forløpende rett etter debatten.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet:

Dominerer ikke debatten, men leverer gjennomgående solid og med trygg autoritet. Er rolig og god retorisk gjennom hele debatten. Virket riktignok litt opphetet med gjentatte avbrytelser mellom han og Solberg i første bolk, men henter seg godt inn. Hårfin grense mellom å være engasjert og anmasende. Klarer seg akkurat.

Er mindre ordrik og mer pedagogisk og roligere enn Erna Solberg i diskusjonen om rente og kronekurs.

Er heldig med valg av tema i delen mot Erna Solberg, norsk Palestina-politikk. Støre er god på utenrikspolitikk. Klarer seg også godt i debatten om kriminalitet.

Erna Solberg, Høyre:

Får en god start med fokus på de som sliter under denne regjeringen, de arbeidsledige og de med store boliglån. 

Faller etter hvert tilbake til gamle synder, blir veldig ordrik og snakker seg langt inn i detaljerte statistikker og desimaler. Veldig vanskelig å henge med.

Sliter også med å forklare hvorfor hun er enig med Guri Melbys forslag om å sette ned en kronekommisjon, men uenig i at en kommisjon skal føre til endringer av politikken.

Klarer seg greit i duellen mot Støre, men virker ikke like selvsikker og trygg i kritikken av regjeringens Palestina-anerkjennelse. Virket nærmest glad for at den til slutt ble ferdig. Ingen dårlig debatt, men hun kan langt bedre.

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet:

Debattvinner, sammen med sin drømmemotstandere Trygve Slagsvold Vedum (Sp). De to spilte hverandre gode i går.

Hun gikk ut i hundre med skarpe på regjeringens politikk for folk flest. er ideologisk i forsvaret av skatte- og avgiftslettelser, og finter seg unna flere angrep.

Klarer å dreie svarene på andres angreo over til nye angrep mot Vedum. Hun slipper unna med det og lykkes med å få store deler av debatten dit hun vil.

Er i fyr og flamme under debatt-bolkene om kriminalitet, innvandring og integrering.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
«DET HAR DU SAGT MANGE GANGER FØR»: Frp-leder Sylvi Listhaug er lei av at Rødt-lederen gjentar de politiske poengene sine. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Kirsti Bergstø, Sosialistisk Venstreparti:

Klarer å ta på seg æren av mye av regjeringens omfordelingspolitikk, tar eierskap til lavere SFO-priser og en begynnende tanhelsereform. Klarer å snakke til kjernevelgerne.

Havner litt for ofte i diskusjon med programleder Fredrik Solvang. Liker seg godt i duellen mot Hermstad. Havner litt i skyggen av Martinussen, men henter seg veldig inn på slutten med et veldig engasjert angrep på det hun kaller Sylvi Listhaugs trumpisme i innvandringspolitikken. 

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

Vedums soleklart beste partilederdebatt noensine. Er rolig og pedagogisk i starten når han snakket om regjeringens tiltak og prioriteringer. Er gjennomgående god retorisk og er aldri så famlende og unnvikende som han tidligere har vørt i perioder under slike debatter.

Klarer sammen med Listhaug å ta initiativet vekk fra sjefene Støre og Solberg gjennom store deler av debatten. Gjør det rikttignok ikke alltid like enkelt for sjefen sin, men han representerer Senterpartiet i debatten. 

Er blitt langt tryggere finansminister og er på hjemmebane når han forklarer hvorfor det er uklokt å knytte den norske krona til euroen og endre pengepolitikken. 

Klarer seg bra duellen om narkotika. Får snakket rett til kjernevelgerne. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SKJEGG: At Sp-leder Trygve Slagvold Vedum har anlagt skjegg over sommeren, gikk ikke upåaktet hen i denne debatten heller. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Guri Melby, Venstre:

BORGELIG SAMARBEID? Denne siden av politikken fikk et solid flertall på TV 2s ferske meningsmåling. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
BORGELIG SAMARBEID? Denne siden av politikken fikk et solid flertall på TV 2s ferske meningsmåling. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Marie Sneve Martinussen, Rødt:

Arild Hermstad, Miljøpartiet De Grønne:

Dag-Inge Ulstein, Kristelig Folkeparti:

 Ditlev Eidsmo / TV 2
DEBATTDEBUT: Første nestleder i KrF, Dag-Inge Ulstein, måtte steppe inn for partileder Olaug Bollestad fordi hun er sykmeldt. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2
Read Entire Article